Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Владетелите на България“ – панорама на родната история

Ново българско издание предлага над 150 оригинални илюстрации, около 50 карти, познати и неизвестни места и съкровища, които проследяват хронологично живота на българските владетели. Енциклопедията „Владетелите на България“ излезе в навечерието на 3 март и представя цялостна панорама на личностите, отговорни за прогреса и съхраняването на нацията ни през вековете.

След книгите „Българите! Забравените постижения“ и „Ние сме животните“ Делян Момчилов и илюстраторът Стен Дамянов обединяват знания и желание с проф. Пламен Павлов, за да дадат кратък, но обективен поглед върху образите на повече от 81 владетели. В близо 300 страници те правят опит да съберат хилядолетната ни история. От легендите до XX век. От древните траки, през древните българи и Стара Велика България, Първото и Второто българско царство, до Модерна България и епохата на Третото българско царство. Историята е представена чрез кратка, но изчерпателна информация и илюстрации, които провокират читателите да погледнат на българските владетели като на живи хора, а не като на „изсушени образи от миналото“.

„Идеята се роди от една линийка, която майка ми донесе от Британския исторически музей, където в рамките на 25 см са успели нашите приятели от Великобритания да поберат голяма част от техните монарси. Вкарвайки тази идея в контекста на българската история, комбинирайки експертизите на проф. Пламен Павлов и невероятния талант на Стен Дамянов, се роди идеята за книга, която да проследи кратичко, простичко, но наистина поднесена по един доста интересен начин хронологията на българското величие през вековете“ сподели във „Време и половина“ Делян Момчилов, един от авторите на енциклопедията и основен инициатор за нейното съществуване. Според него тя може да бъде разглеждана и като учебник по лидерство.

Книгата говори и за столиците, съкровищата, националните символи и гербовете на България. Тя съдържа, както каза проф. Павлов в ефира на програма „Христо Ботев“, цялата непрекъсваемост на държавната идея, „а идеята за владетеля е идеята за държавата“.

„Освен че е призвана да вдъхновява, да образова и да поощрява мисленето, тя задава въпроси, на които човек може сам да си задава отговори. Хубаво е, че независимо от отлаганията се появява в навечерието на националния празник, защото не само на националните празници, но е хубаво периодически, да не кажа 24 часа в денонощието, да мислим кои сме ние, защо сме такива, къде отиваме и да бъдем по-взискателни към държавата, но и по-взискателни към себе си. Тази книга, без да го е поставила като мото, мисля, че го внушава“, допълни още историкът.

Повече за „Владетелите на България“ Делян Момчилов и проф. Пламен Павлов разказват в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложби. Галерии. Пандемия. Как посрещат в Белгия предизвикателството

В три големи групови изложби в Белгия, всяка от които с продължителност до септември, участва българската художничка и преподавателка Александра Чаушова.  В края на март се откриха „ BXL UNIVERSEL II: multipli.city “ в Брюкселската галерия за съвременно изкуство La CENTRALE и „ Bye Bye His–Story “ в Центъра за гравюра и печатни изображения на Валония...

публикувано на 10.04.21 в 10:55
Автор на визията: Аглика Терзиева

Радиопиесата „Болен“ – слушайте я на сайта на БНР по повод 10-годишнината ѝ

„Нашата цел е високохуманна и дори – естетическа. Ние приемаме с отворени обятия всички, без дискриминация,   основана на пол, вероизповедание, раса, сексуална ориентация, възраст или образование. Ние сме готови да превърнем всяко човешко същество в наш подопечен. Болен значи човек. Болен значи равен. Хоспитализацията успокоява и възвръща..

публикувано на 10.04.21 в 10:49

Подарявам ти лика си

Проектът „Подарявам ти лика си“ ни връща към една забравена традиция да си подаряваме снимки с послания. В днешния дигитализиран свят тези скъпи спомени, които хората някога са носели в портфейла си, се оказват ненужни. Проектът включва 24 портрета, които Тихомир Стоянов избира измежду стотици подобни снимки, намерени на битака. Направени между 1930 г...

публикувано на 10.04.21 в 10:11

„В чест на разнообразието“ – Файн актс с артистични намеси по социални теми

„В чест на разнообразието“ – така би се превело заглавието на мащабния абстрактен стенопис на графити-художника Николай Петров - GLOW „Celebrating Diversity“. Цветната стена на ул. "Бачо Киро" №38 в София е една от трите артистични намеси, които ще се появят този месец из столицата като част от голямата кампания срещу нетолерантността „Love Speech“...

публикувано на 10.04.21 в 08:45

Мълчаливото удоволствие да пътуваш

Летището от птичи поглед, с неговите ръкави, маркировки и паркирани самолети. Зелената тропическа река, по която между тръстиките се плъзгат лодки, средиземноморското рибарско градче, гарата като приказен дворец, ритъмът на дърветата покрай магистралата – все гледки, които имаме нужда да поглъщаме мълчаливо, докато пътуваме… Новата книга без думи..

публикувано на 09.04.21 в 18:18