Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Поезия отвъд пътя на познанието

Снимка: личен архив

„От плът и кръв, от мастило и хартия, от размаха на моята мисъл и прочита на ръката ми.
Най-малката, но най-дълбоко извисена от книгите ми.
Радвам се!“ – пише поетът Георги Атанасов по повод излизането на най-новата си стихосбирка.

Авторът е роден в Лом, живее и работи в София. Бил е главен редактор на Военното издателство. Издал е 11 книги, има и сценарии на телевизионни предавания. Носител е на наградата на София в Националния поетичен конкурс „В полите на Витоша“ (2010).

„Във въображението е познанието! Ами ако знаем, че само тялото е тленно, а любовта и разумът ни са вечни, ще бъдем ли по-добри хора?“ – това е творческата провокация  на Георги Атанасов в най-новата му книга.

Стихосбирката „Отвъд пътя“ е оформена художествено отново от дъщеря му, художничката Деница Дженкова. Редактори са Ивайло Димитров и Георги Рачев. Премиерата тепърва предстои.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Космос и Микросвят – събрани в една изложба

Предизвикателство за публика и ценители са проектите на художничката Еслица Попова, и сега новата ѝ изложба в галерия „Аросита“ потвърждава това. Експозицията се нарича лаконично „Обща изложба на скромните български домакини“ Ягуда Петрова и Гудрун Гамиет. Всъщност авторката е само една – Еслица Попова, а другите две имена са нейни съгражданки от..

публикувано на 20.04.21 в 12:00

Нора Ампова рисува „Истории от облака“

Картини, рисувани по памет и по снимки, разказват истории за самотата, уединението, щастието и спокойствието на битието. С тях зрителят има усещането, че ходи по облаци, но не по онези чисти и бели пухкави памучета в небето, а из интернет пространствата, които съхраняват нашата памет. Или в случая тази на Нора Ампова. За нея облакът е воайорът,..

публикувано на 20.04.21 в 10:36

„Арте Урбана Колектив“ предизвиква креативността на публиката със спектакъл

„Как да се превърнеш в Айнщайн за един час?“ ще е въпросът, който екипът на „Арте Урбана Колектив“ ще постави на сцена „Дерида“ утре, 20 април, от 19.30 часа. Едноименният спектакъл цели да впусне публиката в едно пътешествие из измеренията на креативността. Като изучава тайните на творческия импулс, превърнал Алберт Айнщайн в един от най-велите..

публикувано на 19.04.21 в 16:30

Морето и художниците

Галерията на Съюза на българските художници , на "Шипка" 6, представя една сборна изложба със заглавие „Провинциалисти“. Съвременни художници от Бургас. Включени са 24 от активно работещите художници от морския град, като всеки показва в каква посока работи през последните години. Това са имена като Валентин Шурелов, Атанас Атанасов, Иво Бистрички,..

публикувано на 20.04.21 в 08:10

Културата на бързи обороти – 11-18 април

„Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма „Христо Ботев“ за седмицата 11 – 18 април. Това са някои от акцентите в предаването от осемнайсети април: На 16 април в галерия "Структура" се откри изложбата-инсталация „Бури, парк, принцеси с ролки“. Автор е живеещата в Ню Йорк българска визуална..

публикувано на 19.04.21 в 14:23