Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проф. Николай Поппетров:

Защо е избрана датата 3 март

Николай Поппетров
Снимка: Емил Николов

Защо 3 март е избран за Националния празник на България и как се е отбелязвала тази дата преди 9 септември 1944 г. ?

Проф. Николай Поппетров от Институт по история към БАН коментира темата в “Артефир“

“В обществото няма единомислие около приемането на датата 3 март (б.р.), защото така е зададена матрицата. Всъщност 3 март не е наложен и изобщо денят на Освобождението, който по стар стил не е 3 март. Не е заложен в националната памет като такава забележителна дата, защото са били други приоритетите на обществото след Освобождението. Отношението към Русия е показано по друг начин. Да се издигне един храм-паметник в Търново, после става в София – „Св. Александър Невски„, за да стигнем до националния паметник на връх Шипка.“, казва той и допълва:

“И по друга причина разбира се. България е монархия една част от официалните празници са свързани именно с монархическата традиция – рожден ден, имен ден на монарха и т.н. Това влиза в националния празничен календар. “

“Да не забравяме, че при комунистическия режим 3 март беше подценен силно и изведен почти от календара в определени моменти. Така че няма как да има трайно значение в националната памет.“

“Българската държава се появява на европейската карта на 3 март. Фиктивно казано, нито една дата в историята не е абсолютно точна, освен дати на смърт и на раждане, които могат да се потвърдят с документи. Дотогава няма такава държава. Защо да не приемем това?!“

Разговора с проф. Поппетров можете да чуете от звуковия файл. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хартата на основните права на ЕС и ролята на адвокатите за върховенството на правото

Как да стане Хартата на основните права на Европейския съюз разпознаваема сред българските граждани и специалисти? Как да бъде работещ инструмент в защита на основните права на гражданите? Как да се използва като алтернативна защита? Как да се използва за подобряване на националните правни средства за защита?  Каква е ролята на адвокатите за..

обновено на 09.04.21 в 14:10
Експрокурорът, адвокат Захари Генов

Прекратено служебно правоотношение

Адвокат Захари Генов о тговаря на въпроси, зададени от слушатели на БНР, в “Законът и Темида“. “Като държавен служител е прекратено служебното ми правоотношение със заповед на столичния кмет Йорданка Фандъкова. След обжалване от моя страна тази заповед е отменена от Административния съд. Но тъй като с жалбата съм поискал..

публикувано на 09.04.21 в 12:54
Ренета Инджова

Ренета Инджова: Политическото битие – по-далеч от пазара "Кирков"

Какво показа "партийният пазар" на 4 април ? Темата коментира в “Нашият ден“ Ренета Инджова , служебен премиер на България в периода октомври 1994 до януари 1995 г.: “ Призивът ми е за водене на политическото битие във форми, които са по-далеч от пазара "Георги Кирков" . Нека разумът, далновидността на участващите страни и на..

публикувано на 09.04.21 в 12:00

Предсрочни избори – възможно или вероятно

Тази нощ Централната избирателна комисия прие с решение разпределението на мандатите между шестте политически формации, които влизат в следващото народно събрание. ГЕРБ-СДС получава 75 мандата, "Има такъв народ" – 51, БСП – 43, ДПС – 30, "Демократична България" – 27, "Изправи се! Мутри вън!" – 14. Избирателната активност е 50,61 на сто, сочат..

обновено на 09.04.21 в 10:31

Разпределението на мандатите – имаше ли пропуски в изборния ден

След полунощ Централната избирателна комисия прие с решение разпределението на мандатите между шестте политически формации, които влизат в следващото народно събрание.  ГЕРБ-СДС получава 75 мандата, "Има такъв народ" – 51, БСП – 43, ДПС – 30, "Демократична България" – 27, "Изправи се! Мутри вън!" – 14. Как се случва разпределението на..

публикувано на 09.04.21 в 10:20