Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Приказка за лека нощ

Хърби Хенкок
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В срещата в „Джаз клуб“ звучи композицията на пианиста Хърби Хенкок „Джесика“, посветена на неговата дъщеря. Записът е от 1977 година с изпълнение на знаменития квинтет „V.S.O.P.“: Хърби Хенкок – пиано, Фреди Хъбърд – тромпет, Уейн Шортър – саксофон, Рон Картър – контрабас, Тони Уилиамс – барабани. Оригиналната, първа версия на „Джесика“ можем да се намери в албума „Fat Albert Rotunda“. Грамофонната плоча е от 1969 година и съдържа музика за телевизионна продукция, която след време прераства в постоянно детско телевизионно шоу.

Там, сред композициите на Хенкок е разположена и пиесата „Разкажи ми приказка за лека нощ“, „Tell Me A Bedtime Story“ – важна, повлияла на мнозина музиканти творба на пианиста. Близо 10 години по-късно Куинси Джонс прави свой прочит на „Tell Me A Bedtime Story“ и с нов аранжимент включва пиесата в албума си „Sounds...and Stuff Like That!!“ (с две удивителни накрая).

В звукозаписа на „Tell Me A Bedtime Story“ участва и авторът Хенкок като изпълнител на електрическо пиано Fender Rhodes. И тук идва ред на аранжорско-продуцентската находка на Куинси Джонс: той записва в студиото Хърби Хенкок, като го оставя дълго време да свири на електрическото пиано и да импровизира върху собствената си тема, но когато слушаме крайния резултат в албума, след първите няколко такта в записа се чува изненадата: върху соло импровизациите на Хенкок се появява цигулков ансамбъл! Пиано партията в дясната ръка на Хърби изчезва, а на нейно място започват да звучат цигулки. Какво се е случило? След като е записана, импровизацията на Хърби Хенкок е била впоследствие нотирана. Куинси Джонс смесва соло пианото на Хенкок със струнен ансамбъл. Цигулкова група, която се чува в „Tell Me A Bedtime Story“ е съставена от един (!) изпълнител: Хари Лукофски. Той изсвирва на цигулка цялото соло на Хенкок, или по-точно – мелодичната линия в дясната ръка на пианиста. Хари Лукофски свири тази партия последователно 15 пъти, като всичко това е записано на отделни писти на студийния магнетофон. Накрая Куинси Джонс и тонрежисьорът Брус Суедийн (Bruce Swedien) ловко смесват тези 15 цигулкови сола, за да приличат на струнен ансамбъл…

„Tell Me A Bedtime Story“ – фантастична приказка за лека нощ, която може да чуете на 4 март от 23 часа.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Йосиф Радионов

Йосиф Радионов – магьосникът на четирите струни

Самороден талант, в съчетание с изискан вкус и космополитност, заедно със съзнанието за принадлежност към българската национална традиция – това са само част от характерните черти на личността и творческия стил на един от най-обичаните активно концертиращи български артисти-инструменталисти – цигуларят и педагогът Йосиф Радионов, който на 3 април тази..

публикувано на 13.04.21 в 07:55

„Music of The Night“ на сцената на Бургаската опера

След възобновяването на сценичната дейност на културните институти в страната през месец юни миналата година, програмната стратегия на Бургаската опера постави като акцент камерния жанр. Проектите внесоха нов нюанс в общуването с публиката и са изключително успешни в мисията си да популяризират български и световни образци на песенния жанр. Освен..

публикувано на 12.04.21 в 12:05

Спомен за Бойка Косева

В оперната вечер на програма „Христо Ботев“ (10 април от 20 часа) ще може да слушате фрагменти от „Набуко“, „Бал с маски“, „Трубадур“, „Дон Карлос“ и „Хованщина“ с участието на голямото мецосопрано Бойка Косева. Не пропускайте и изпълненията ѝ на тринайсет песни от Фредерик Шопен заедно с Недялка Чернаева и откъс от интервю с певицата запазено в..

публикувано на 10.04.21 в 09:00

Фолклорен блиц с Радка и Иван Стефанови

Фолклорното блиц интервю и този път стана място на усмихната среща между любими изпълнители, учители, приятели и вас, нашите слушатели. Радка и Иван Стефанови. Певица и гъдулар, светли и талантливи хора, които улавят важните неща в живота. Чуйте какво още разкриха за себе си двамата музиканти.

публикувано на 09.04.21 в 17:25

„КласикАрт“ с прекрасни дестинации и произведения от различни епохи

Софийската публика има удоволствието да се наслади на поредния концерт на струнен квартет „КласикАрт“ в камерна зала „България“ на 11 април от 19 часа. „В ситуацията на пандемия, за съжаление пътешествията на хората спряха и всички се затворихме вкъщи. Затова аз и моите колеги, решихме да озаглавим този проект „Музикално пътешествие“. Епохите,..

публикувано на 07.04.21 в 15:10