Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Яна Добрева – истории от личния музей

Яна Добрева в студиото на предаването
Снимка: Божидар Любенов

„Животът е красив, животът е хубав, когато сме благодарни за всеки един изживян момент... Когато се стремим да бъдем добри и отговорни към себе си и света около нас… И да продължаваме напред, каквото и да ни се е случило и колкото да ни е трудно...“ Това сподели Яна Добрева в студиото, малко преди началото на ефира на предаването.

В една от рубриките на предаването „Истории от личния музей“, тя разказва истории от личния си музей. Яна Добрева е известен български драматург и отговорен редактор на Екип „Драматургични форми“ към програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио. Като дете на известни актьори – Нина Стамова и Илия Добрев – отблизо е имала възможност да проследи как се ражда една роля и какво може да даде и какво може да отнеме театърът. Това е средата, в която израства и която определя нейния житейски избор, нейната съдба.

Яна Добрева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. Автор е на много театрални пиеси, които са част от репертоара на български и чуждестранни театри. Някои от творбите са отличени на международни конкурси. Пиесата „Да поиграем на челик“ печели конкурс за драматургия в Германия, а „Боровинкова тишина“– драматургичнен конкурс във Франция. Други нейни по-известни пиеси са „Омагьосани“, „Пясъчен пъзел“, „Топлината през ноември“, „Боже! Крокодили!“, „Милост за мама“, „Драскотини от дъжда“...

Яна Добрева е отличена и с много награди за драматургия. Министерството на културата я удостоява с грамота и почетен знак „Печат на цар Симеон Велики“, за принос към развитието на българската култура. През 1999 г. от международна фондация „Гео Милев“ получава националната награда за ярки постижения в съвременната българска драматургия. А през 2003 година печели и националната награда за съвременна драматургия, на името на Иван Радоев.

Част от разговора с Яна Добрева е и за радиотеатъра – като един своеобразен музей на гласове и таланти, образи и съдби.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

През юли лятото се развихря

В редакция "Хумор и сатира" обичаме лятото не по-малко, отколкото обичаме есента, зимата и пролетта. В първата неделя от истинското лято веднага след новините в 18 часа можете да чуете: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от актьорите Антон Радичев и Пламен Сираков и писателя Мирон Иванов, които са..

публикувано на 05.07.24 в 18:10

Заветът на Чичо Чичопей оживява в литературен конкурс

Голямата загуба Загубих си джоба – Нали съм щастливец. А вътре богатства за цял милион: От чужд геврек дупка, Перчем от плешивец… И въздух, и въздух от спукан балон! Поет от национално значение Янаки Петров (Чичо Чичопей) Второто издание на литературния конкурс "Янаки Петров" на името на..

публикувано на 05.07.24 в 16:27

Група "Сигнал" с уникален спектакъл на варненска сцена

Жителите и гостите на Варна ще бъдат свидетели на  уникален музикален спектакъл на 8 юли . За първи път морската ни столица ще посрещне обичаната рок група " Сигнал", която ще се изяви съвместно с 30 музиканти от симфоничен оркестър . Шоуто, озаглавено "СИГНАЛ Symphonic", е първият такъв проект в историята на групата и обещава незабравимо изживяване за..

публикувано на 05.07.24 в 13:28

Д-р Ема Константинова: От мечтите за изкуство до преподаването на филмово продуцентство

Гост в рубриката "Разговорът" на "Нашият ден" е д-р Ема Константинова, преподавател в специалността "Филмово и телевизионно продуцентство" в НАТФИЗ. В ефира на предаването тя сподели повече за своя житейски и професионален път, разказа за проектите, върху които работи, и разкри своите виждания за преподаването, режисирането на живота и работата със..

публикувано на 05.07.24 в 11:23