Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Мартен Калеев: В литературата няма лесно

Със сборника "Всичко и нищо" се опитвам да опровергая, че човек – това звучи подозрително

| обновено на 10.03.21 в 17:51
Снимка: Мартен Калеев, Личен архив

Писателят Мартен Калеев е от онези автори, които са избрали да извървят своя творчески и житейски път в провинцията, респ. в Монтана, без да се смущават особено от „неудобствата на трудното /извън/светско пробиване“ – все пак днес по-лесно те забелязват и величаят, ако си в София или в многократно по-голям град, ако си „под носа“ на силните медии. Заявява и на шега, но и на сериозно, че точно Монтана е неговият Рим.

"На практика в литературата няма лесно. Дали ще правиш алманах "Огоста" – алманах за литература, изкуство и култура, който така успя да се утвърди и вече се чува името му... На пръв поглед е по-лесно да подреждаш себе си и да оповестяваш себе си чрез текстове. Макар че е и доста рисковано. С този сборник се опитвам да опровергая, че човек – това звучи подозрително.

В днешно време, при условията, в които живеем, при парадоксите, които се натрапват в нашето ежедневие, е трудна връзката не само със Северозапада. Трудна е връзката човек с човек. Там нещо се случва, което невинаги може да обере нашите овации и възхита...

...Тази шантава книга е неуправляема. Помагат житейските ситуации, особено тези, които съдържат в себе си житейската притча, поучение, красотата на това човек да се осъществи с едно или друго действие. Ясно е, че от философска гледна точка светът е някаква загадка и човекът е само едно само възможно нейно решение. Но за да провери доколко е истинско, Бог е изобретил съвестта. Във всичките ми разкази има съвест", казва Мартен Калеев.

Изданието е сборник от 26 разказа, които през годините са публикувани в различни национални и чуждестранни престижни издания. Книгата е опит да насочи вниманието на читателя към важните неща, които са отвъд видимостите, отвъд имането, отвъд пазарската количка. Идеята разказите да бъдат събрани идва след направена биобиблиографска справка за публикациите на Мартен Калеев, по повод 60-годишнината на писателя, според която той е автор на повече от 1500 творби. За корицата са използвани картината "Пътуване" на проф. Теофан Сокерев и фрагмент от "Курбан". Книгата е издадена от издателство "Захари Стоянов". 

Снимки – www.martenkaleev.com и изд. "Захари Стоянов"

„Всичко и нищо“ е новият сборник разкази от Мартен Калеев. Ето какво споделя авторът в "Артефир".

Мартен Калеев, Личен архивТова не е книга, с която можеш нехайно да си обзаведеш душата! Тя е за душата! За съпротивата ѝ срещу бързото и нелепото превземане на обиталищата ни от груби, немарливи и прозаични думи и хора. За преосмисляне на утопии и за преодоляване на несгоди, въпреки хищния всеяден непукизъм. За трупане на доказателства, че винаги можем да бъдем упрекнати в посредственост, когато доказваме своята обич. И винаги можем „да се въздигнем в гениални“, когато мразим. 

Във „Всичко и нищо“ на Мартен Калеев се съдържат благородни опровержения на този „алчен мъничък живот“, от който мнозина грабят като за последно. Защото душите ни могат да имат всякакъв цвят, а сърцата ни да са безкрайно различни, но ние сме еднакви в едно – раними сме! Дори да не си го признаваме! 

Един респектиращ том с разкази, които категорично доказват художествената дарба на този творец – прозрения за човека, за противоречивите процеси в обществото, за тъмните и светлите страни на личността, за омерзението от равнодушните и уязвимата красота на всеотдайността. За високата цена на достойнството, което почти винаги е завистливо неоценено, нещо повече – почти винаги е наказано от недостойните. Има обикновени случки и необикновени събития, конкретни епизоди и измислени истории, които са истински притчи; дискретен хумор и почти прикрита тъга, силни страсти и трагично звучащи музикални мелодии на душата и порива към светлината. И едно прелестно въображение, което внимателно омекотява острите ръбове на катадневието, културни и литературни препратки, които ни отвеждат до други аналогии и дълбочини; енергията на думите, покоряващата изразителност, понякога дори блясват чисто поетически тропи. И всичко това е разказано с чувството за мярка. А „Чувството за мярка е белег на талант“. Казал го е А. П. Чехов.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Памет за децата жертви на Холокоста

„Някъде все още има слънце“ може да се нарече мемоарeн роман за Холокоста. Книгата проследява живота от 1939 до 1945 година на едно чешко дете и юноша под формата на дневник. Майкъл Грюнбаум, който е това дете, пише:  „Това е книга за моите преживявания от девет- до петнайсетгодишна възраст, когато германската нацистка армия завладя Прага, моя роден..

публикувано на 27.01.22 в 18:02
„Преди края“ – документален филм, режисьор Елдора Трайкова

Срещи с българското документално кино

От 27 януари в галерия „Прегърни ме“ започват поредица от срещи с българското документално кино. Филмите избира и представя режисьорът Любомир Младенов. Първият филм, който тази вечер може да бъде видян от 19 часа, е на Елдора Трайкова „Преди края“.  Това е  разказ за село, което скоро ще бъде заличено от картата на България. Не, че това не се е..

публикувано на 27.01.22 в 17:45

Нова изложба на Васил Абаджиев

В салона на столичната галерия „Ракурси“ сценографът и художник Васил Абаджиев представя самостоятелната си изложба „Аз съм”. Той казва за идеята си: ”Още от раждането ни умът приема и отхвърля, харесва или не харесва. Лутайки се в тези крайности, човекът не може да постигне равновесие и спокойствие”. Експозицията включва серия от портрети, в които..

публикувано на 27.01.22 в 16:51

Почти биологически реализъм

„Записки на блокадния човек“ е книга за Ленинградската блокада. Написана с дистанция не само в годините, но и от случилото се през тези 872 дни, през които авторката Лидия Гинзбург (1902 - 1990) не напуска града и записва. Но това не е точно мемоар.  Ето един отзив в сайта ru.bookmate.com за книгата, който обяснява точно за какво става дума: „Много..

публикувано на 27.01.22 в 15:45

Най-великите съперничества, събрани в „Изкуството на бизнес войните“

Тази книга на Дейвид Браун е своеобразно разширение и допълнение на подкастите Business Warsи Business Wars Daily. Business Warsе с над 4 млн. потребители месечно. Авторът е американски радиожурналист с над 30-годишен стаж, създател е на подкаста Business Wars, водещ на бизнес програмата Market place, която се излъчва по общественото радио в САЩ,..

публикувано на 27.01.22 в 12:30
Подкасти от БНР