Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Рафаил Георгиев - Рафо повдига завесата на създаването на скулптурата

“Търсене в душата на kамъка” има за цел да привлече вниманието на по-голям кръг от хора към етапите на скулптиране в камък от изходен материал до завършена творба

7
“Търсене в душата на kамъка” – Рафаил Георгиев - Рафо
Снимка: личен архив

Възприемането на съвременната градска среда се определя от скоростта на живота и интензитета на човешкия поток в нея. Въпреки наложената технократска визия, във всеки модерен град съществуват зелени градски площи, паркове и градини, в които скоростта на ежедневието се забавя и съответно възприемането на обектите става по-обозримо. Точно в тези зелени пространства обикновено и най-логично виждаме скулптурни обекти и перманентни пластики с естетически заряд, с ясно или невидимо послание.

Идеята на този проект е да се повдигне завесата към процеса на създаването на скулптурната творба, като творецът разкрива различни техники за осъществяването на проектите си от камък. 

"Това са 11 творби, които съм реализирал в 7 държави. Италия, Южна Корея, Израел, Канада, България, Чили и Турция. Аз съм куратор на изложбата и съм се ограничил до 7 държави – иначе имам скулптури в 14. Целият проект се организира около темата за процесите на реализиране на една монументална скулптура от камък – от скицата, преминавайки през модел и стигайки до реализираната творба, представена под формата на постер. Това илюстрира моите занимания в последните 8 години. Има и слайдшоу видео, което върви постоянно в изложбата и представя подходите за направата и някои от основните инструменти, които съм използвал." – разказва авторът Рафаил Георгиев - Рафо. 

Чрез колаж от снимки и визуални материали е степенуван процесът на направа на дванадесет скулптурни творби, изложени в перманентни изложби на открито в седем държави, дело на скулптора Рафаил Георгиев-Рафо

“Търсене в душата на kамъка” – "The Quest for the Soul inside the Stone" е проект, които има за цел да привлече вниманието на по-голям кръг от хора към етапите на скулптиране в камък от изходен материал до завършена творба. Също така и популяризирането на творчеството на младия скулптор Рафаил Георгиев - Рафо, който не е толкова познат на българската публика.

Снимковият материал, използван за реализирането на изложбата и презентацията, е от личния архив на автора, като целта е да се представят детайлно процесите към реализирането на всяка скулптура поотделно. 

Домакин на изложбата е артпространство Portal Club and Gallery в Студентски град, София. От 1 Март в галерията е представена изложба на постери, модели и рисунки на скулптурите, реализирани в перманентни експозиции в Италия, Южна Корея, Израел, Канада, България, Чили и Турция.

Проектът се реализира по Програма "Творчески инициативи" на Национален фонд "Култура". 

Изложбата е отворена за публика до 14 март през работното време на галерията.

Снимки – личен архив на скулптора Рафаил Георгиев - Рафо
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Меглена Караламбова и Венцислав Сариев

За киното с Меглена Караламбова

Има хора светове. От тях се учиш на живот, на достойнство, ценности и смисъл, от тях разбираш защо ни има въобще и колко голяма и важна вселена е изкуството. Такъв човек е Меглена Караламбова – грандама в българския театър, голямо име в родното ни кино, боен кон в живота. Нейното лице всъщност е визията на 41-вата "Златна роза". Фестивалът на..

публикувано на 28.09.23 в 17:59

Учреди се нова организация на "Жени в българското кино"

Като вселена, в която има от всичко и за всеки, която дава живот и смисъл, провокира чувства и емоции, киното държи на своето разнообразие. То обаче трудно би могло да съществува, ако мястото на жените в света на седмото изкуство е някак по-ограничено. И то не заради липса на желание, дори не заради клаузи, а заради ненавременни мерки. Безспорен..

публикувано на 28.09.23 в 17:06

"Ши-зи-про" и театърът без сценарий

Импровизационният театър дава свобода на изразяване и възпира вътрешния критик в нас – според актьорите от трупата на "Ши-зи-про". За поредна година те организираха Международен фестивал на импровизационния театър, който събра гости от четири държави и премина под мотото "Жанрове". Златин Цветков, Катя Бръмбарова и Илиан Илков разказват в студиото на..

публикувано на 28.09.23 в 12:59

Полина Петкова, подкастър: Тийнейджърите търсят "авариен изход"

През последната година и половина, TeenStation, която винаги е била фокусирана върху интересите и перспективите на тийнейджърите, има удоволствието да работи с някои от най-обещаващите млади илюстратори, дизайнери и художници. Тези талантливи младежи се превърнаха в ключова част от редакционния екип, давайки своеобразен облик на разнообразните теми,..

обновено на 28.09.23 в 11:44
Людмила Сланева и Евелина Бибова

"Чума" – филмова история за силата на саможертвата

Да бъдеш до скъп на сърцето си човек, когато смъртта го обвива в обятията си, е трудна, но завладяваща история за саможертвата. Майстор като Йордан Йовков има усета да разкаже за тази форма на любов така, че да четеш – и място да не си намериш. Проф. Боян Биолчев и Иван Владимиров – първият сценарист, вторият режисьор – правят нещо сходно, но те..

публикувано на 28.09.23 в 09:10