Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рафаил Георгиев - Рафо повдига завесата на създаването на скулптурата

“Търсене в душата на kамъка” има за цел да привлече вниманието на по-голям кръг от хора към етапите на скулптиране в камък от изходен материал до завършена творба

7
“Търсене в душата на kамъка” – Рафаил Георгиев - Рафо
Снимка: личен архив

Възприемането на съвременната градска среда се определя от скоростта на живота и интензитета на човешкия поток в нея. Въпреки наложената технократска визия, във всеки модерен град съществуват зелени градски площи, паркове и градини, в които скоростта на ежедневието се забавя и съответно възприемането на обектите става по-обозримо. Точно в тези зелени пространства обикновено и най-логично виждаме скулптурни обекти и перманентни пластики с естетически заряд, с ясно или невидимо послание.

Идеята на този проект е да се повдигне завесата към процеса на създаването на скулптурната творба, като творецът разкрива различни техники за осъществяването на проектите си от камък. 

"Това са 11 творби, които съм реализирал в 7 държави. Италия, Южна Корея, Израел, Канада, България, Чили и Турция. Аз съм куратор на изложбата и съм се ограничил до 7 държави – иначе имам скулптури в 14. Целият проект се организира около темата за процесите на реализиране на една монументална скулптура от камък – от скицата, преминавайки през модел и стигайки до реализираната творба, представена под формата на постер. Това илюстрира моите занимания в последните 8 години. Има и слайдшоу видео, което върви постоянно в изложбата и представя подходите за направата и някои от основните инструменти, които съм използвал." – разказва авторът Рафаил Георгиев - Рафо. 

Чрез колаж от снимки и визуални материали е степенуван процесът на направа на дванадесет скулптурни творби, изложени в перманентни изложби на открито в седем държави, дело на скулптора Рафаил Георгиев-Рафо

“Търсене в душата на kамъка” – "The Quest for the Soul inside the Stone" е проект, които има за цел да привлече вниманието на по-голям кръг от хора към етапите на скулптиране в камък от изходен материал до завършена творба. Също така и популяризирането на творчеството на младия скулптор Рафаил Георгиев - Рафо, който не е толкова познат на българската публика.

Снимковият материал, използван за реализирането на изложбата и презентацията, е от личния архив на автора, като целта е да се представят детайлно процесите към реализирането на всяка скулптура поотделно. 

Домакин на изложбата е артпространство Portal Club and Gallery в Студентски град, София. От 1 Март в галерията е представена изложба на постери, модели и рисунки на скулптурите, реализирани в перманентни експозиции в Италия, Южна Корея, Израел, Канада, България, Чили и Турция.

Проектът се реализира по Програма "Творчески инициативи" на Национален фонд "Култура". 

Изложбата е отворена за публика до 14 март през работното време на галерията.

Снимки – личен архив на скулптора Рафаил Георгиев - Рафо


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Екстракти от живота

"Не съм спирал да чета вече 42 години, пише Светлозар Желев на корицата на стихосбирката си "Екстракти", която излезе наскоро. Издателят му Георги Гаврилов пък твърди, че той е непознат като поет, "непознат и за себе си. Затова поезията му е изследване – и на себе си, и на онези краткотрайни моменти, в които клъстерите на поетичното гнездят". Обаче..

публикувано на 27.07.24 в 08:35

Млади автори представят свои фотокниги

Дамян Думанов и Боян Кривошиев са двама млади автори, които следват фотография във Виена и в София. Те представиха свои фотокниги в лимитиран тираж в галерия " Синтезис " . „За една година успоредно се разви нашия интерес към формата на фотокнигата – казва Дамян Думанов – това са нашите първи стъпки и опознаване на формата. Личният елемент..

публикувано на 26.07.24 в 19:10

"Самоопределения на скулптурата" на "Шипка" 6

По случай своята 70-годишнина известният  художник, артист и скулптор Иван Русев предложи на своята публика, колеги и приятели изключително интересен проект, фокусиран върху базисните условия на скулптурата в днешно време.  В галерията на СБХ на "Шипка" 6, на целия първи етаж се представя иновативната експозиция, посветена на 70-годишнината на..

публикувано на 26.07.24 в 18:40

"Среща в Бургас" с музиката на Георги Милтиядов

Плевенската филхармония кани публиката на Бургас на 29 юли в Спортната зала на града, където ще има концерт-спектакъл с музиката на Георги Милтиядов . Спектакълът "Среща в Бургас" включва имената на изпълнителите:  Маргарита Хранова, Орлин Горанов, Силвия Кацарова, Цветан Недялков, Невена Пейкова, Квартет "Белканто" и др. Режисьор е Христо..

публикувано на 26.07.24 в 17:58

Изкуство, история и романтика в романа "Благородството задължава" на Ангелина Ангелова

"Благородството задължава" е роман на българската писателка и авторка на исторически епоси Ангелина Ангелова. Той е трети в нейната творческа биография след "Сърцето помни", "Любовта на музата". Ангелина Ангелова се впуска в страстен танц от изкуство, минало и романтика. Действието в книгата се развива в средата на XIX век и пренася читателите от..

публикувано на 26.07.24 в 12:30