Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Рафаил Георгиев - Рафо повдига завесата на създаването на скулптурата

“Търсене в душата на kамъка” има за цел да привлече вниманието на по-голям кръг от хора към етапите на скулптиране в камък от изходен материал до завършена творба

7
“Търсене в душата на kамъка” – Рафаил Георгиев - Рафо
Снимка: личен архив

Възприемането на съвременната градска среда се определя от скоростта на живота и интензитета на човешкия поток в нея. Въпреки наложената технократска визия, във всеки модерен град съществуват зелени градски площи, паркове и градини, в които скоростта на ежедневието се забавя и съответно възприемането на обектите става по-обозримо. Точно в тези зелени пространства обикновено и най-логично виждаме скулптурни обекти и перманентни пластики с естетически заряд, с ясно или невидимо послание.

Идеята на този проект е да се повдигне завесата към процеса на създаването на скулптурната творба, като творецът разкрива различни техники за осъществяването на проектите си от камък. 

"Това са 11 творби, които съм реализирал в 7 държави. Италия, Южна Корея, Израел, Канада, България, Чили и Турция. Аз съм куратор на изложбата и съм се ограничил до 7 държави – иначе имам скулптури в 14. Целият проект се организира около темата за процесите на реализиране на една монументална скулптура от камък – от скицата, преминавайки през модел и стигайки до реализираната творба, представена под формата на постер. Това илюстрира моите занимания в последните 8 години. Има и слайдшоу видео, което върви постоянно в изложбата и представя подходите за направата и някои от основните инструменти, които съм използвал." – разказва авторът Рафаил Георгиев - Рафо. 

Чрез колаж от снимки и визуални материали е степенуван процесът на направа на дванадесет скулптурни творби, изложени в перманентни изложби на открито в седем държави, дело на скулптора Рафаил Георгиев-Рафо

“Търсене в душата на kамъка” – "The Quest for the Soul inside the Stone" е проект, които има за цел да привлече вниманието на по-голям кръг от хора към етапите на скулптиране в камък от изходен материал до завършена творба. Също така и популяризирането на творчеството на младия скулптор Рафаил Георгиев - Рафо, който не е толкова познат на българската публика.

Снимковият материал, използван за реализирането на изложбата и презентацията, е от личния архив на автора, като целта е да се представят детайлно процесите към реализирането на всяка скулптура поотделно. 

Домакин на изложбата е артпространство Portal Club and Gallery в Студентски град, София. От 1 Март в галерията е представена изложба на постери, модели и рисунки на скулптурите, реализирани в перманентни експозиции в Италия, Южна Корея, Израел, Канада, България, Чили и Турция.

Проектът се реализира по Програма "Творчески инициативи" на Национален фонд "Култура". 

Изложбата е отворена за публика до 14 март през работното време на галерията.

Снимки – личен архив на скулптора Рафаил Георгиев - Рафо
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Диана Саватева: Морето не е за всекидневна употреба

"Капка, изпреварила дъжд" е новата стихосбирка на Диана Саватева, която прави разходка из улиците на един морски град. Няма твърде много море, но има сол във всяка сричка.  "Аз не злоупотребявам с използването на думата "море", но заедно с това морето се усеща под кожата на всеки стих. Това е особеното бургаско отношение. Имам една фраза в един..

публикувано на 07.12.22 в 13:10

"Първите пет" на Мила Янева-Табакова

Една от най-интересните млади художнички в полето на илюстрацията Мила Янева-Табакова представи своята авторска книга "Първите пет", в която се разказва за първите пет години родителство.  Водена от няколко ключови емоции, Мила рисува и описва, нежно, като с молив през какви моменти преминават една майка и нейната дъщеря. Емоциите, разбира се, са..

публикувано на 07.12.22 в 11:11

Националният литературен конкурс за студентско творчество "Георги Черняков" – 2022 отличи писатели студенти

На тържествена церемония в Националния студентски дом се състоя връчването на наградите на младите писатели, които тази година взеха участие в Осмото издание на Националния литературен конкурс за студентско творчество "Георги Черняков" – 2022. Конкурсът е знаков за откриване на таланти, пробващи перото си в поезията, прозата и хумора. Председател на..

публикувано на 07.12.22 в 10:17

Две книги на проф. Христо Трендафилов в "Артефир"

Проф. д.ф.н. Христо Трендафилов е работил като специалист-филолог към Научен център “Преславска книжовна школа”. Защитил е кандидатска дисертация на тема “Полемическото наследство на Константин Философ в староруската литература”. Преподавал е в катедра “Литература” на Шуменския университет и пак там е участвал в работата на НЦ “Преславска книжовна..

публикувано на 07.12.22 в 10:00

Вятърът в крилата ми

Художничката Ангелина Павлова учи при водещи специалисти в ателието за стъкло на проф. Станислав Либенски в Чехия, завършва Академия по изкуствата в Полша и специализира в Sars-Poteries във Франция, като доразвива отличната основа в скулптурата, придобита в Художествената Академия в София, България. През 1981 завършва Техникум по керамика и..

публикувано на 07.12.22 в 09:30