Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кино с думи:

Яна Титова в „Без маски в киното“

"Кино с думи" представя най-новия епизод от рубриката „Без маски в киното“, който съдържа изключително любопитен разговор с актрисата и режисьор Яна Титова. Тя е позната на киноманите с ролите си в незабравимите ленти „Стъпки в пясъка“, HDSP: Лов на дребни хищници“, „Джулай“, „Кецове“, „Радиограмофон“. През 2014 г. режисира първия си късометражен филм „Мостът“, последван от „Къщата“, „Солвейг“, „88 MHz“. Дебютът ѝ като режисьор и сценарист на пълнометражен филм е лентата „Доза щастие“, която предизвика огромен зрителски интерес както в кината, така и в платформите за представяне на филмово съдържание – HBO GO и Gledam.bg.

За това как се съчетават толкова много и различни творчески и житейски роли и трудно ли е човек да съхрани своята романтична природа в забързаното ежедневие, разказва Яна Титова в Епизод 9 от подкаста на NO BLINK в партньорство с Българското национално радио – „Кино с думи“! Проектът е реализиран с финансовата подкрепа по Програма „Публики“ на Национален фонд „Култура“.

Първите стъпки на снимачната площадка на Яна Титова са още в ученическите ѝ години в Пловдив. Тогава местната телевизия продуцира заснемането на филм в дом за сираци и се свързва с театралната школа, която Яна посещава. Вълнението, когато разбира, че е избрана да участва, е огромно, и оставя дълбока емоционална следа в нея.

Веднага след завършването на образованието си в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ Яна получава възможността да снима в цели три ленти, като дебютът ѝ в главна роля е във филма „Стъпки в пясъка“ на реж. Ивайло Христов. До последно Яна не вярва, че ще получи ролята, и усещането е сякаш скоро ще се събуди от много хубав сън… Можете да разберете защо, както и да научите повече за работния процес по филма от епизода!

Заради ролята си в лентата „Джулай“ на Яна ѝ се налага да преодолее страха си от дълбоко и заради един от кадрите екстремно да се гмурне в морето, скачайки от скали. Актрисата споделя, че в личния си живот определено няма афинитет към подобни морски приключения, а истинската ѝ мечта е, когато стане на 55, да заживее в къща в китно италианско градче. Копнежът по този домашен уют ѝ носи надеждата, че ще ѝ осигури вдъхновяващ кът, в който да мисли над предстоящите си филмови проекти. За един бъдещ проект загатва и в разговора…

Страстта на Яна към кинорежисурата започва от писането на сценарии и сякаш на шега тя решава да реализира първия си късометражен филм „Мостът“, който бележи не само началото на нейното ново амплоа, но и на славните успехи на Титоливуд! В главната роля се превъплъщава един от най-емблематичните британски актьори – Едуард Хог, който страшно много харесва сценария на Яна!

Следвайки поривите на романтичната си душа, Яна смело и вдъхновено започва да осъществява все повече свои проекти като режисьор, а всеки реализиран опит я учи на много и ѝ открива грешките, които не ѝ се иска да повтаря. Какво обаче е най-голямото ѝ удовлетворение от създаването на дебютния ѝ пълнометражен филм „Доза щастие“? Чуйте още сега в епизода от самата Яна, която е много добър и увлекателен разказвач на истории не само на филмовия екран, но и в разговора си с Йордан Георгиев!

И още: Първите стъпки на Яна в киното и вдъхновението, дошло от Пловдивския театър; Дебютът на Яна в главна роля в „Стъпки в пясъка“ и знаковата среща с режисьора Ивайло Христов; Способността актьора да съхранява енергията си по време на снимките; Дългогодишното екранно партньорство с актьора Иван Бърнев; Най-екстремните умения, които Яна е трябвало да овладее за ролите си в киното; Невъзможно ли е човек да съхрани своята романтична природа; Предстоящите проекти и силните мечти; Запомнящият се процес при заснемането на филма „Радиограмофон“ в местност в Родопите; Писането на сценарии – началото на пътят към филмовата режисура; „Мостът“ – първият късометражен филм на Яна Титова като режисьор; Интуитивното откриване на актьорите и нуждата от кастинг; „Доза щастие“ – важно ли е за Яна като режисьор зрителското признание; Механизмите на държавно финансиране за български филми; Разделението на киното на комерсиално и арт хаус и разделението на професионалистите в средата; Историята във втория пълнометражен филм на Яна – „Диада“.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Видеографът Мартин Граховски или човекът-оркестър на малки продукции

Сценарист, режисьор, оператор, осветител, звукорежисьор – на терен и в постпродукция, монтажист, продуцент, но с камера. Видеографът обединява всички тези добре познати професии от миналото в едно, на базата на добри познания и умения. Той е човекът-оркестър във видеозаснемането на малки продукции. Не толкова заради липсата на средства, колкото..

публикувано на 14.05.21 в 08:25

Густав Малер, Алма и музиката

Това е четвъртата книга на австрийския писател Роберт Зееталер (1966) на български след „Цял един живот“, „Продавачът на вестници и цигари“ и „Полето“.  В „Част последна“ той разказва за живота на Густав Малер. Известният композитор е на палубата на презокеанския кораб, с който се връща от Америка в Европа. Лежи увит в одеяло и си припомня отминалите..

публикувано на 14.05.21 в 08:04
доц. Калина Христова

Плакатът и улицата

Плакатното изкуство съществува вече близо два века. Плакатът служи както да привлича вниманието, така и да информира. Доскоро основната функция на плаката беше да бъде част от улицата, от уличното изкуство – да бъде очевиден.  „Виждаме в последните години как тази тенденция се обръща и плакатът напуска улицата и влиза в галериите. Една от причините за..

публикувано на 13.05.21 в 17:44

Поетичните преображения на Владимир Мартиновски

Владимир Мартиновски представи своята първа стихосбирка на български език в подбор и превод на Роман Кисьов и беше гост на Европейската Нощ на литературата в София.  Роденият в Скопие през 1974 г. поет, есеит, белетрист и литературен критик е „един от най-ярките представители на средното поколение в литературата на РС Македония – безспорен ерудит и..

публикувано на 13.05.21 в 17:32

Библиотеката на София разказва

На Празника на библиотекаря – Деня на светите братя Кирил и Методий  – в Столичната библиотека беше открита изложбата „Библиотеката на София разказва“.  Ана Анастасова даде повече подробности в "Артефир" за изложбата „Библиотеката на София разказва“ в Столична библиотека. "Библиотеката разказва истории на книги, които се пазят в нашите фондове,..

публикувано на 13.05.21 в 17:06