Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дейл Карнеги: Ключът към успеха е в способността за адаптация

Дейл Карнеги
Снимка: архив

Повечето хора се надяват на успех в службата си, а и във всички аспекти на живота. Идеите им за успех може да се различават, но всички те са единодушни, че той е желано постижение. Постижение – тази дума въплъщава същността на успеха. Всеки отделен човек, който е успял, го е направил по различен начин – общо взето, следвайки някакви оригинални пътища на действие. Всъщност най-важната роля за успеха играе индивидуалността. Силната индивидуалност дава възможност на хората да се отклонят от установените правила и утъпканите пътеки. И така, може да бъде заявено като общ принцип, че всички трябва да осъществят успеха си съобразно собствената си индивидуалност, а не като следват установени правила или поведение. 

Вероятно има толкова подходи към успеха, колкото са успелите хора, и все пак, когато анализира историята им, прочутият експерт в областта на човешките отношения Дейл Карнеги вижда, че те имат много общи качества – самоувереност, решимост, самодисциплина, мотивация, инициативност, системно мислене. Карнеги напомня, че ключът към успеха е в способността за адаптация. 

„Прегърни промяната в името на успеха”, в превод на Надя Баева, разглежда причините, поради които хората често се съпротивляват на промяната, и начините за преодоляване на тази съпротива. Може да сме много компетентни, но ако не сме в състояние „да продадем“ идеите си на останалите, съществува вероятност да не постигнем целите си, което означава, че трябва да сме убедителни. 

Два от принципите на Дейл Карнеги за ефективни човешки взаимоотношения са: „Проявявай искрен интерес към другите хора“ и „Постарай се да видиш обективно нещата от гледната точка на другия“. Само пламенно посветените на идеята да предоставят по-голям обем и по-качествена работа и да служат добросъвестно на другите, биха могли да очакват успех в общия случай. Подобна посветеност предполага обич и съпричастност към хората.

За новата книга на Дейл Карнеги „Прегърни промяната в името на успеха” разказва в "Артефир" Кремена Димитрова.

Чуйте повече в звуковия файл.

Дейл Карнеги е създател на класически правила за успешна личностна реализация и любимец на няколко поколения читатели от различни краища на света. Основана през 1912 година, Дейл Карнеги Трейнинг е еволюирала от вярването на един човек в силата на самоусъвършенстването до компания за обучение, базирано на изпълнението, с офиси по целия свят. Тя се фокусира върху задачата да даде на деловите хора възможност да повишат уменията си и да подобрят своето представяне, за да постигат позитивни, постоянни и изгодни резултати. Оригиналният обем знания на Дейл Карнеги е бил постоянно допълван и осъвременяван, разширяван и рафиниран чрез близо вековен опит от реални изживявания в сферата на деловия живот. По света има 160 франчайза на Дейл Карнеги, които прилагат образователните си и консултантски услуги в компании от всякакъв мащаб във всички отрасли на бизнеса, за да увеличават познанията и да усъвършенстват представянето. Резултатът от този колективен световен опит е необятен резервоар от делови познания.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54
Щети от ракета, изстреляна от ивицата Газа в Тел Авив, Израел, 7 октомври 2023 г.

Конфликтът в Близкия изток: Как се създава обществен консенсус за насилието?

Кои са мислимите рамки на разказа за войната днес и как се създава обществен консенсус за насилието – разговор в "Нашият ден" с Филип Буров , журналист, и с Мая Ценова , преподавател и преводач. Буров започва разговора с думите: "И по света, и у нас се случват лоши неща, които са съществени и които по ескалиращ начин показват какво не е наред..

публикувано на 25.04.24 в 11:25
Благослав Михайлов

Благослав Михайлов: Да се фокусираме върху качеството на населението, а не върху количеството

Политиката и демографията изглеждат като две противоречиви области. Един политик, ако се задържи на власт за 2 или 3 мандата,  може да управлява около 12 години. Същевременно насърчителната демографска политика би дала своите плодове след 40, дори след 60 години. Политиците нямат стимул да провеждат подобна политика, тъй като няма да са на власт, за..

публикувано на 25.04.24 в 11:17

"Крайни разкази" и реидеологизация – редуцира ли се политическият процес?

Социологът Стефан Георгиев е гост в рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден". Той участва с коментар по темата, свързана с мобилизационния потенциал на крайните десници в Европа и България преди изборите за Европейски парламент. Според него факторите, които създават предпоставки за развитието на различни крайни разкази срещу..

обновено на 25.04.24 в 11:10

Споделено родителство – кое е идеалното решение?

Катина Клявкова е медиатор с богат опит от над 20 години. Тя не само упражнява професията си като медиатор, но също така споделя своите знания като обучител и ментор на медиатори от цялата страна. Нейното образованието в областта на психологията и правото е съществен фактор, който я подготвя да работи като посредник между страни с различни..

обновено на 25.04.24 в 08:53