Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алтернативните уроци по кино

Снимка: filmsociety.bg

В София март освен женски месец (почти) винаги е бил и месец на киното. Така е заради обичания от всички киномани София филм фест, който тази година празнува своето 25-о издание, с богата програма и въпреки пандемията. 

Така е и заради едно българско момиче, което с таланта си точно в този месец вписа името си в историята – тази, която отчита постиженията на българските кинотворци, но и тази на американските филмови награди „Оскар“, която от близо 60 години насам не е включвала името на актриса от източните страни, какво остава за такава от България.

Ясно е, че този успех е личен и далеч надхвърля рамките на София, родната ни Академия и която и да било школа. И все пак, март, а и всеки друг период от годината, е кино. И то такова, което сбъдва мечти, успокоява умове, въздига души и изгражда и възпитава личности. 

Кино, което доказва, че няма нищо по-хубаво от това да мечтаеш, да се стремиш към голямото и да стъпваш достойно и уверено в живота. Това предлагат алтернативните форми на кинообразование у нас. Целогодишно. 

Те са малко на брой и са ниша, която обучава във висши ценности. Не кого да е, а малките и младите, на които тепърва им предстои да разберат какво означава, че „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“, а „Вчера“ е също толкова ценно, колкото и днес.

Кинокласовете припомнят, че за седмото изкуство винаги трябва да се говори в контекст и че преди хигиената на артиста е хигиената на личността. Припомнят и нещо явно забравено, а именно – че образованието е инвестиция, която би могла скъпо да се отблагодари в последствие.

Когато тази инвестиция се прави в уроци по кино, младите творци – осъзнати или не все още – се учат да се себеизразят, да имат по-широк мироглед и да уважават себе си, другите и най-вече живота, който за никого не бива да е даденост.

Алтернативните форми на кинообразование включват „Кино в училище“ и модела на европейската програма за сътрудничество CinEd, по който работи културната организация „Арте Урбана Колектив“ със съосновател Ралица Асенова, успешната история на иновативното училище „Неофит Рилски“ в село Дерманци, където киноателиетата, които Даниел Симеонов ръководи, вече са част от учебната програма като предмет, който ще продължи четири години, както и школата „Киноклас“, която режисьорката Надежда Косева създава преди три години и която запознава гимназисти от цяла България с историята и езика на киното.

Чуйте подробностите в звуковите файлове.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Албена Тодорова, която пише с неудобство и нежност за своя град

"Литературните маршрути" са специално създадените от фондация "Прочети София" градски турове, водени от писатели, поети и изследователи. Днес поетесата Албена Тодорова ще заведе участниците в "кухнята на писането“, за да надникнат в творческия процес на писатели като Йордан Йовков, Елисавета Багряна, Атанас Далчев. За предстоящия днес в..

публикувано на 10.07.24 в 12:16

"Родопи филм фест" призовава: "Слушай музиката!"

Ден преди откриването на IV Международен документален "Родопи филм фест" (RIFE) в Смолян (11-14 юли) в "Нашият ден" разговаряме с Илина Перянова , режисьор и програматор на фестивала. Тазгодишното издание на "Родопи филм фест" поставя на фокус музиката в нейните вълнуващи кинопроявления под мотото "Слушай музиката!".  "Светът е..

публикувано на 10.07.24 в 11:14

Фотографска изложба на актрисата Джесика Ланг в България

Прочутата кино и театрална актриса Джесика Ланг, носителка на две награди "Оскар" ("Тутси“ 1983 –поддържаща роля, "Синьо небе“ 1995 – най-добра актриса), в продължение на почти две десетилетия гради кариера като художествен фотограф.  Първата по рода си нейна ретроспектива в България е в рамките на платформата "Майстори на фотографията" и включва..

публикувано на 10.07.24 в 11:03

Семейни срещи с оперното изкуство на открито

Летният фестивал "Опера в парка" в градината на Военната академия "Г.С. Раковски" всяка година привлича гражданите и гостите на столицата към едно културно преживяване от нов тип. Приобщаването на детската публика е сред основните стремежи на Софийската опера и балет, като тази година в парка на Военната академия програмата ще е насочена изцяло..

публикувано на 10.07.24 в 10:33
Станка Пенчева

95 години от рождението на Станка Пенчева – три стихотворения за спомен

Aз съм най-щастливата жена. Нищо в тоя свят не ме отмина: ни смъртта, ни материнството, ни раздялата със дом изстинал, нито срещата ми късна със единствения… Трудила съм се като копачките, докато се схвана от умора; и съм ходила с летяща крачка, със небето съм говорила! Гледам всичко с мъдро снизхождение, с кротко опрощаване. Гледам със очите на..

публикувано на 10.07.24 в 10:12