Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алтернативните уроци по кино

Снимка: filmsociety.bg

В София март освен женски месец (почти) винаги е бил и месец на киното. Така е заради обичания от всички киномани София филм фест, който тази година празнува своето 25-о издание, с богата програма и въпреки пандемията. 

Така е и заради едно българско момиче, което с таланта си точно в този месец вписа името си в историята – тази, която отчита постиженията на българските кинотворци, но и тази на американските филмови награди „Оскар“, която от близо 60 години насам не е включвала името на актриса от източните страни, какво остава за такава от България.

Ясно е, че този успех е личен и далеч надхвърля рамките на София, родната ни Академия и която и да било школа. И все пак, март, а и всеки друг период от годината, е кино. И то такова, което сбъдва мечти, успокоява умове, въздига души и изгражда и възпитава личности. 

Кино, което доказва, че няма нищо по-хубаво от това да мечтаеш, да се стремиш към голямото и да стъпваш достойно и уверено в живота. Това предлагат алтернативните форми на кинообразование у нас. Целогодишно. 

Те са малко на брой и са ниша, която обучава във висши ценности. Не кого да е, а малките и младите, на които тепърва им предстои да разберат какво означава, че „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“, а „Вчера“ е също толкова ценно, колкото и днес.

Кинокласовете припомнят, че за седмото изкуство винаги трябва да се говори в контекст и че преди хигиената на артиста е хигиената на личността. Припомнят и нещо явно забравено, а именно – че образованието е инвестиция, която би могла скъпо да се отблагодари в последствие.

Когато тази инвестиция се прави в уроци по кино, младите творци – осъзнати или не все още – се учат да се себеизразят, да имат по-широк мироглед и да уважават себе си, другите и най-вече живота, който за никого не бива да е даденост.

Алтернативните форми на кинообразование включват „Кино в училище“ и модела на европейската програма за сътрудничество CinEd, по който работи културната организация „Арте Урбана Колектив“ със съосновател Ралица Асенова, успешната история на иновативното училище „Неофит Рилски“ в село Дерманци, където киноателиетата, които Даниел Симеонов ръководи, вече са част от учебната програма като предмет, който ще продължи четири години, както и школата „Киноклас“, която режисьорката Надежда Косева създава преди три години и която запознава гимназисти от цяла България с историята и езика на киното.

Чуйте подробностите в звуковите файлове.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Съвременният танцов пърформанс "Опиат"

Съвременният танцов пърформанс "Опиат" е работа на младия актьор Михаил Бонев. Още в периода на обучението си той се вдъхновява от мотиви от историята на именития български поет Пейо Яворов. Първо неговата всепоглъщаща любов с Мина Тодорова, а впоследствие и турбулентния му брак с Лора Каравелов, които прерастват в идея за представление. През..

публикувано на 30.05.24 в 17:35

Нова изложба на Мариана Маринова

Експозицията е подредена в галерия "Интро" и се нарича "Фрагменти". Това по думите на Мария Ландова, която откри изложбата, са фрагментите от личния свят на художничката, свят, който "тя създава, както диша". Рисувани четири години, работите кореспондират със зрителя директно, като го увличат в космоса от цветове и скрити форми и присъствия...

публикувано на 30.05.24 в 16:15

Скулптурите на Павел Койчев гледат, приютяват и звучат

Навършиха се 20 години от основаването на софийската галерия "Ракурси". За да отбележи юбилея, галерията покани големия наш скулптор Павел Койчев да направи изложба, която беше открита преди два дни. А той е рожденик днес! Честит да е! Павел Койчев е избрал да покаже в експозицията свои ранни произведения от бронз от 1990-1991 година. Тези..

публикувано на 30.05.24 в 14:52
Зорница Маринкова, Ралица Туджаро и Венцеслав Димитров

Първи юни с Младежкия театър "Николай Бинев"

Младежкият театър "Николай Бинев" организира  детски празник за децата през уикенда като освен представленията в афиша, които зрителите ще могат да видят, ще има и ателиета с актьорите. Скоро театърът ще има и своята нова куклена сцена. А повече за това разказват актьорите Венцеслав Димитров, Зорница Маринкова и Ралица Туджаро в "Артефир".  "Празникът..

публикувано на 30.05.24 в 13:55