Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Доц. дн Вяра Ангелова: Обичаме БНР и ще се грижим за него

| обновено на 21.03.21 в 18:32
Снимка: Pixabay

В медийните среди, но не само, седмицата премина под знака на една книга – сборник, издаден по проект към Научноизследователския сектор на Софийския университет. “#Кой спря БНР?“ е издание, събрало протоколи и стенограми от заседания, брифинги и изслушвания, декларации и официални съобщения от различни институции, както и избрани интервюта, последвали събитията от 13-и септември 2019 година, когато програма „Хоризонт“ спря излъчването си за около 5 часа.

Разговор за мотивите, довели до издаването на тази книга, със съставителя ѝ доц. дн Вяра Ангелова от ФЖМК и със студента Симеон Александров, член на работния екип по съставянето на сборника.

Книгата и нейната аудитория

Вяра Ангелова: „Книгата е насочена освен към тясно специализираните публики, каквито са студентите и медийните изследователи, мои колеги, но така също и към широките публики, в които влизат журналистите, а ми се струва, че и хората, които не са от медийните среди биха проявили интерес към нея, защото случилото се на 13-и септември 2019 година, според мен, излиза от рамките на тясно медийното събитие и се превръща в показателен пример за това как е устроено обществото ни. В книгата много ясно са показани взаимоотношенията между медии и власт, взаимоотношенията между медии и общество. Книгата ще бъде полезна включително и за бъдещи изследователи на медиите и може да се ползва като справочник или като сборник, който съдържа документални свидетелства за времето.

Да не забравяме, че това, което се случва пред очите на обществото, често е аргументирано, че се прави в негов интерес, включително и тогава със случилото се на 13-и септември. Техническата профилактика беше изтъкната като основна първопричина за спирането на „Хоризонт“, защото, разбира се, такава профилактика е необходима, за да могат хората да слушат радиото."

Документирано лицемерие!

Аз съм категоричен и запален привърженик на европейския модел, според който медийният пейзаж е немислим без авторитетното и силно присъствие на обществените медии, дори когато обществото е апатично, дори когато обществото не разбира колко важни са те, ние трябва да настояваме, да отстояваме смисъла на обществените медии. А когато дойде време, сигурна съм в това, аудиторията и обществото ще оценят значимостта на тези медии. Въпросът е в нашата категоричност, в нашата настойчивост и в професионализма, с който отстояваме смисъла на обществените медии.“

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Световен ден на динята

На 3 август се чества Световният ден на динята. Любопитното е, че има над 1200 разновидности на този сочен плод в над 96 държави по света. Диня – в зависимост от района в България, наричана още карпуз или любеница, е наименованието на вид тиквови растения, както и на техните плодове. Според възприетата класификация на земеделските..

публикувано на 03.08.21 в 10:43

“За звездите и хората“

Звездите далеч не са само горещи кълба от нажежен газ в студения Космос или красив фон за романтичните нощи. Всяка една от милиардите звездни системи в нашата галактика има своя собствена увличаща история. От тяхното създаване в облаци студен газ и прах, през бурната си ултравиолетова младост и отглеждането на свои планети, та чак до..

публикувано на 03.08.21 в 09:42

Солен таратор и 330 мл бира могат да ни помогнат в жегите

Как да си помогнем чрез хранене и подходящи течности в жегите? Темата коментира в “Нашият ден“ доц. Теодора Хаджиева – Дърленска от Медицинския университет в София. “Важно е наистина да си помогнем, защото жегите са големи и храната, като ключов фактор за здравето, може да помогне.  В случая е важно да се поемат течности. Има една..

публикувано на 02.08.21 в 11:11

Отбелязваме Илинден по стар стил, пазете се от морето!

Днес отбелязваме Илинден, но по стар стил. Почитаме един от най-големите пророци – Илия. Може би всички са чували едно от най-разпространените вярвания за целия ден, че морето взима жертви, затова трябва да сме много внимателни, ако сме там и влизаме във водата. Традицията повелява да не се работи, защото така ще разсърдим пророка..

публикувано на 02.08.21 в 09:51

Даниел Янев: Медийният плурализъм в България е под въпрос

Платформата за проверка на фактите "Лъжеш ли" излезе с обобщение за невярната информация в медиите по време на кампанията за предсрочните избори на 11 юли тази година. Даниел Янев, един от създателите на "Лъжеш ли", коментира данните от проучването в „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“. „Има неверни твърдения, за които може да..

публикувано на 02.08.21 в 09:15