Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. дн Вяра Ангелова: Обичаме БНР и ще се грижим за него

| обновено на 21.03.21 в 18:32
Снимка: Pixabay

В медийните среди, но не само, седмицата премина под знака на една книга – сборник, издаден по проект към Научноизследователския сектор на Софийския университет. “#Кой спря БНР?“ е издание, събрало протоколи и стенограми от заседания, брифинги и изслушвания, декларации и официални съобщения от различни институции, както и избрани интервюта, последвали събитията от 13-и септември 2019 година, когато програма „Хоризонт“ спря излъчването си за около 5 часа.

Разговор за мотивите, довели до издаването на тази книга, със съставителя ѝ доц. дн Вяра Ангелова от ФЖМК и със студента Симеон Александров, член на работния екип по съставянето на сборника.

Книгата и нейната аудитория

Вяра Ангелова: „Книгата е насочена освен към тясно специализираните публики, каквито са студентите и медийните изследователи, мои колеги, но така също и към широките публики, в които влизат журналистите, а ми се струва, че и хората, които не са от медийните среди биха проявили интерес към нея, защото случилото се на 13-и септември 2019 година, според мен, излиза от рамките на тясно медийното събитие и се превръща в показателен пример за това как е устроено обществото ни. В книгата много ясно са показани взаимоотношенията между медии и власт, взаимоотношенията между медии и общество. Книгата ще бъде полезна включително и за бъдещи изследователи на медиите и може да се ползва като справочник или като сборник, който съдържа документални свидетелства за времето.

Да не забравяме, че това, което се случва пред очите на обществото, често е аргументирано, че се прави в негов интерес, включително и тогава със случилото се на 13-и септември. Техническата профилактика беше изтъкната като основна първопричина за спирането на „Хоризонт“, защото, разбира се, такава профилактика е необходима, за да могат хората да слушат радиото."

Документирано лицемерие!

Аз съм категоричен и запален привърженик на европейския модел, според който медийният пейзаж е немислим без авторитетното и силно присъствие на обществените медии, дори когато обществото е апатично, дори когато обществото не разбира колко важни са те, ние трябва да настояваме, да отстояваме смисъла на обществените медии. А когато дойде време, сигурна съм в това, аудиторията и обществото ще оценят значимостта на тези медии. Въпросът е в нашата категоричност, в нашата настойчивост и в професионализма, с който отстояваме смисъла на обществените медии.“

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Виртуални игри: Наистина ли са вредни?

В рубриката "Време за наука“ на предаването "Нашият ден" Никола Кереков подчерта някои неочаквани ползи от компютърните игри, като постави в центъра на вниманието си широкия спектър от аспекти, които обхваща тази индустрия. Подчертавайки, че гейминг индустрията е истински мастодонт, Кереков изтъква значителните печалби, които тя генерира...

обновено на 23.04.24 в 13:24

Стоян Ставру: Близостта до човека формира мнението за правата на даден вид животно

Нашият вид Homo sapiens има невероятно влияние върху биомасата на планетата. При това, докато човешката популация съставлява само 0,01% от общата биомаса на Земята, е впечатляващо как той е оказал толкова голямо влияние върху екосистемата. Според последните изследвания, водени от международни научни екипи, човешкият вид е причинил значително..

обновено на 23.04.24 в 12:27
Александър Кашъмов

Свободата на словото и достъпът до информация – какво е новото?

Световният ден на книгата и авторското право е повод за сериозно размисляне за свободата на словото и достъпа до информация . В ефира на "Нашият ден" гостува адв. Александър Кашъмов, чийто ангажимент по отношение на правата на човека и свободата на изразяване е безспорен. Кашъмов подчертава значението на свободния достъп до информация за..

обновено на 23.04.24 в 11:08

Антон Митов представя: българския диджей Dr. Feelgroove

Dr. Feelgroove (д-р Фийлгрув) е диджей и продуцент. Той започва да миксира музика през 1993 г. и от тогава тя играе ключова роля в живота му, а партитата в клубове и работата в студио са неговата сцена за изява. Антон Митов за по-кратко и по-пряко преминава през Мианмар, Индия и Куба, за да попита своя гост може ли диджейството, освен да забавлява,..

публикувано на 23.04.24 в 10:03

Конкурсът "Граждански будилник" – среща между екоактивизма и изкуството

Според тревожните данни днес над 55% от хората на планетата живеят в  градове, като превръщат градската среда в основен свой хабитат. Очаква се до 2050 г. този процент да се увеличи до 68%. България не прави изключение от тази тенденция. С бързото застрояване и липсата на устойчиви решения природата в градовете все повече остава на заден план,..

публикувано на 23.04.24 в 09:18