Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виното като храна и традиция

Снимка: pixabay.com

"Виното е храна", казва с пълно право винарят Иво Тодоров. Зад тази негова лична винена философия седи двайсетгодишният опит на биотехнолог, който познава целия процес на създаване на вино – от засаждането на лозите до наливането на течността в чашата и споделянето й с приятели. 

От няколко години Иво Тодоров се грижи и е съдружник в неголяма изба в Югозападна България, където традиционни сортове са Широка мелнишка лоза и Ранна мелнишка лоза.

Разговорът с него не се върти само около теорията и практиката на винопроизводството. Разпростира се и над въпроси, свързани със световната винена карта и тенденциите в преразчертаването ѝ. Освен за лозето си и дългогодишния си опит, Иво Тодоров разказва и за промените в българското винопроизводство, извършили се в последните десетилетия.

"Слънцето, вятърът и водата навсякъде са едни и същи, а лозите водят началото си от едно и също място", казва Иво Тодоров, обобщавайки, че познаването на конкретните условия и съвкупността от тях, е част от магията на правенето на вино. А като се замислим – наистина всеки винар има в живота си ограничени по брой опити в правенето на вино и отнема време, за да разбере дали е сполучил.

Чуйте цялото предаване в звуковия файл.

Снимка – личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Искра Стоилова

В семейната занаятчийска работилница на Искра и Антон Стоилови

В кюстендилското село Слокощица се намира семейната занаятчийска работилница на Искра и Антон Стоилови. Преди години семейството решава да заживее на село. Съпругът Антон до тогава е работил в дърводелски фирми, бил и крояч на обувки, а Искра – в цехове за производство на кожени изделия. След това решили да не работят за други, а да се опитат..

публикувано на 30.11.24 в 08:35
проф. Таня Йосифова (вдясно) и Анелия Торошанова

Дигитален портфейл за цифрова самоличност в ЕС

Тази година на 30 април беше обнародван един нов Регламент 1183 на ЕП и на Съвета, който влезе в сила и с него се измени регламентът относно електронната идентификация и удостоверителните услуги при електронни трансакции на вътрешния пазар . Именно с този нов регламент беше въведена правната рамка на т.нар. "европейски дигитален портфейл за цифрова..

публикувано на 29.11.24 в 14:45

Майка, мигрант и предприемач: Анна и сладкият ѝ успех

Днешният гост в рубриката „Мигранти с таланти“ е Анна Кузнецова от Москва, Русия, която успешно развива иновативен сладкарски бизнес в София. За първи път Анна посещава България на 5-годишна възраст, след като е диагностицирана с астма. Майка ѝ научава за благоприятния климат в Сандански и решават да прекарват по няколко месеца годишно там. Именно..

обновено на 29.11.24 в 14:34
съдия Марияна Кънчева

Личните данни в правото на Европейския съюз

Рубриката "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз" на предаването "Законът и Темида" се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз . Можете да я слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа по програма "Христо Ботев". Шестата рубрика ще посветим основно на личните данни в правото на Европейския съюз..

публикувано на 29.11.24 в 12:45

От мечта към реалност: Пътят на Сдружението на българите на Крит

През декември 2015 г. бе основано Сдружението на българите на остров Крит с амбициозната цел да защитава правата на българските граждани на острова и да съхранява родните традиции и култура. Под ръководството на Петър Анастасов, който живее в Гърция повече от две десетилетия, организацията изиграва ключова роля за укрепването на българската общност в..

публикувано на 29.11.24 в 11:25