Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главен герой:

Проф. Милко Палангурски: Велико Търново – личен и професионален избор

2
Проф. Милко Палангурски
Снимка: Здравка Маслянкова

На 22 март Велико Търново чества своя празник. На онлайн сесия на Общинския съвет ще бъдат връчени наградите „Велико Търново“ и удостоени носителите на званието „Почетен гражданин“.

Историкът професор Милко Палангурски и 37 търновски генерали, участвали във войните до 1945 година, са новите носители на званието „Почетен гражданин на Велико Търново“.

Проф. Палангурски е автор на повече от 20 монографии, учебници и учебни помагала и книги, между които е “Нова история на България: Княжеството“, “Бащите на българската конституция: мрежата на националната тъкан“, както и на нашумелия покрай телевизионното предаване “Фермата“ – “ Алманах – История на българщината“.

Проф. Милко Палангурски е главен герой в “Нашият ден“.

Той е роден в село Врабево, община Троян, но свързва живота си с Велико Търново, където завършва история във Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий“.

През годините е бил зам.-декан, зам.-ректор, ръководител на катедра, председател на Общото събрание на Историческия факултет на ВТУ. Той е и носител на приза на студентите – “Най-атрактивен преподавател“.


Званието “Почетен гражданин на Велико Търново“

“Ако ви кажа, че приемам това звание без известна гордост, ще прозвучи фалшиво. В заника на всяка кариера човек не би могъл да приеме подобно звание без удоволствие. Това е едно признание за един труд, за едно присъствие, надявам се, в обществото, което е дълготрайно и хората са го преценили.“

“Надявам се, че съм изпълнил част от онези желания и мечти на една група интелектуалци в града, с които постоянно съм контактувал в това време, с което няколко знакови неща за града бяха направени, като възстановяване на статута на града като духовна и културна столица на България, така че не мога да кажа, че не съм удовлетворен.“

Фамилията Палангурски

“Фамилията идва от едно старо балканско селище, зарегистрирано в регистрите от ХVI в.“

Велико Търново

Велико Търново

“Това е целенасочен избор. Имах възможност да избирам между новата и старата столица. Избрах старата точно заради историята. Още на 17 години, когато кандидатствах преди казармата. От тази гледна точка никога не съм имал колебания да свържа живота си и обучението си със старата столица, която ми беше любим град още от дете. Така че лека-полека станах част от интериора на града.“

Наградата “Най-атрактивен преподавател“

“Това е едно от нещата, които ми харесват, но ми харесва повече, когато срещна някой някъде, обучаван от мен студент преди 25-30 години, и чуя някое изречение от типа – „Побърка ни, но беше за добро“. Сякаш в момента се срещам и чувам повече с онези, които са имали проблем на изпитите с мен и с течение на времето, с годините са разбирали, че всичко това е било в тяхна полза.“

Защо точно 22 март е празник на Велико Търново

“Това е денят на Битката при Клокотница, в нов стил денят на св. Четиридесет мъченици. Ако се сещате царската църква, най-популярната в българската средновековна история, е „Свети Четиридесет мъченици““. Неслучайно с нея е свързано и онова, което наричаме покоряване на България през 1393 г., когато тя е превърната в джамия и първото дело на освободена България е било тя да се превърне отново в църква.“

Разговора можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Споделено родителство – кое е идеалното решение?

Катина Клявкова е медиатор с богат опит от над 20 години. Тя не само упражнява професията си като медиатор, но също така споделя своите знания като обучител и ментор на медиатори от цялата страна. Нейното образованието в областта на психологията и правото е съществен фактор, който я подготвя да работи като посредник между страни с различни..

обновено на 25.04.24 в 08:53

Сърдечносъдовата смъртност у нас – почти три пъти по-висока от средната за ЕС

Високата сърдечносъдова смъртност в България е предизвикателство, което изисква сериозни мерки за превенция и лечение. Доц. Васил Трайков, председател на дружеството на кардиолозите в България, подчерта по-рано пред БНР неотложността на проблема, като заяви, че в Националната здравна стратегия са заложени конкретни мерки за борба с проблема.  Това..

обновено на 25.04.24 в 06:48
Тодор Кантарджиев

Коклюш: Ваксинираните преди 10 години могат да се разкашлят, но няма да е тежко

Загрижеността сред обществото нараства с нарастващия брой случаи на коклюш, като служебният министър на здравеопазването, Галя Кондева, сподели, че регистрираните заболели са около 400. Това обаче е далеч от очаквания пик, заяви тя в интервю за БНТ. Министерството на здравеопазването очаква пикът да бъде достигнат до края на май. Ще обяви ли..

обновено на 24.04.24 в 11:26
Тихомир Безлов

Има ли скок в нивата на корупция, или е само усещане?

В студиото на "Нашият ден" гост беше Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. В разговора, фокусиран върху неполитическите сфери на сложната политическа манипулация, Безлов коментира темата за актуалното състояние на корупцията у нас и усещането за нея.  "Политическата криза и появата на нови партии на сцената, както и дългият..

обновено на 24.04.24 в 10:23

Виртуални игри: Наистина ли са вредни?

В рубриката "Време за наука“ на предаването "Нашият ден" Никола Кереков подчерта някои неочаквани ползи от компютърните игри, като постави в центъра на вниманието си широкия спектър от аспекти, които обхваща тази индустрия. Подчертавайки, че гейминг индустрията е истински мастодонт, Кереков изтъква значителните печалби, които тя генерира...

обновено на 23.04.24 в 13:24