Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Паметта на забравените неща

Неориентируема истори 1 и 2, 2021, Радостин Седевчев
Снимка: nationalgallery.bg

„Паралел“ (детайл 2), 2021Миналото и паметта са темите, които вълнуват художника Радостин Седевчев. Той работи с оригинални стари документи, но не онези, които се съхраняват в архивите и библиотеките, а с „намерени“ материали – издирени и придобити по битаците – ученически тетрадки, дневници, снимки. „Този чист свят се ражда и умира, без да оставя гробници“ е името на неговата изложба, открита преди поредното затваряне, в Националната галерия „Квадрат 500“.

Радостин Седевчев е доктор в Националната художествена академия, специализирал е на различни места по света. Яра Бубнова, директор на Националната галерия, е куратор на изложбата. „Мисля че най-интересното е, че автора интерпретира по различен начин тези материали- казва тя - Някои от тях са само подтик за създавани на негови работи, а понякога с изключителна деликатност художникът оставя нещата да говорят сами за себе си“

„С всеки материал е различно и той си има индивидуална история. – разказва Радостин Седевчев – Някои от тях още като ги видя на битака и знам какво ще се случи с тях, а други стоят с години в моя архив, трети пък никога няма да използвам. Чуждите спомени и документи са интересни, защото разкриват друга гледна точка към историята, ежедневни неща, но през призмата на чуждото стават важни“.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гергана Лаптева

„Божествен аромат“ – по следите на древни загадки в земите на Странджа

Четиво, което вълнува, разкривайки тайните на древните земи, в които живеем – н овият роман на Гергана Лаптева разказва за културното и природно богатство на Странджа планина и пренася читателя в мистичните земи на Странджа по следите на древни загадки. Романът е вдъхновен от действителни проучвания на археолози, исторически сведения и научни факти...

публикувано на 23.06.21 в 16:30

Книгоиздаване по време на пандемия

„Книгата не само остава, а като че ли става още по-търсен продукт във време на изолация и всеобща карантина. Хубавото е, че както в много страни, така и в България онлайн продажбите успяха да заменят традиционното купуване на книги, там където книжарниците бяха затворени“. – казва Георги Александров, главен асистент във Факултета по журналистика и..

публикувано на 23.06.21 в 15:58

„Световен театър в София“ започва на 3 юли

След година на дигитални излъчвания на спектакли, от 3 до 21 юли софийската театрална публика отново има възможността да преживее среща на живо с театрални и танцови представления от международната сцена. В своето петнайсето издание „Световен театър в София“ представя специално поканени продукции от Сърбия, Германия и Испания. Представленията ще се..

публикувано на 23.06.21 в 15:40

Едно от най-добрите произведения на Хемингуей оживя в български анимационен филм

Андрей Кулев предлага на зрителите история, която превръща главния герой в нещо повече от дете, в нещо повече от възрастен, превръща го в приятел. В трепнещ човек, както го определя продуцентът, сценарист, режисьор и илюстратор на анимационния филм, който наскоро спечели поредната си награда. „Сантяго“ на Андрей Кулев е вдъхновен от едно от..

публикувано на 23.06.21 в 12:25

Награди на Националния конкурс за хумор и сатира - град Кубрат

Лесно е да се прави култура в София, в големите градове! Там има културни центрове, там има пари. Когато вървим покрай театрите по "Раковска", покрай Операта, Оперетата и художествените галерии, дали се замисляме как изглежда културата извън лъча на прожектора? Можем само да предполагаме какво е да търсиш и да създаваш култура в малък град. Звучи..

публикувано на 23.06.21 в 11:54