Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цвете за Таня

България се прощава с голямата Татяна Лолова

| обновено на 26.03.21 в 09:12
7
Снимка: БГНЕС

Днес България се прощава с голямата филмова, театрална и телевизионна актриса Татяна Лолова, която ни напусна в началото на седмицата на 87-годишна възраст.

От 11 до 13 часа Сатиричният театър ще бъде отворен, това каза директорът Калин Сърменов и допълни, че “може всеки, който има желание и необходимост да си вземе емоционално сбогом с Таня, кръстили сме го “Цвете за Таня“. Всеки, който иска, да донесе по едно цвете.“

“Ще има една книга, в която всеки може да напише нещо, ние много държим на паметта. Поредният пример, в който трябва наистина да се смирим, да се огледаме и да си кажем, че живеем кратко на тази земя и е хубаво да дадем всичко от себе си с усмивка.“


Преди седем години актрисата беше гост в 37 студио на Националното радио, малко след нейния 80-годишен юбилей. Ето какво каза тя тогава:

“Трагикомедията е най-любимият жанр на 99% от актьорите. Другото е драма, за която аз бях родена, но никой не ще да ме гледа в драматична роля. Ще кажат, ако и Лолова играе драма при толкова прекрасни драматични актьори и актриси, при тая лекота в тъгата на нашия живот – беден, сух с недоимъци, с повседневни и повсеместни ужаси.

Но животът е един, колкото и моят юбилей да е напреднал, това е много кратко време, нямате представа. Щом си спомням какво съм била на три години, когато съм поискала за пръв път да бъда актриса, преди да знам какво е актриса, а сега с глас, покорен от грипа, играя и публиката ми помогна да преодолея и грипа и тоновете, това че не са ми така чисти, никой не разбра. 

Знаете ли, когато човек излиза на сцената, той става друг. Друг е гласът му, други са очите му, друго е сърцето му. И тези в салона, не може всички да са пък прекрасни хора. Всичко е благодарение на това сливане на душите.“

“Едно от най-хубавите ми представления в този живот беше в Русе в една сцена, която не е сцена, а беше една голяма зала с една голяма маса, около която бяха застанали тир шофьорите, а те всички не са завършили Оксфорд, Кеймбридж и т.н. Тези хора ме влудиха, като ме сложиха в тази голяма зала, с тези хора – груби, обветрени, напрегнати, правещи семейства с този тежък труд. Без да знаят езици, те обикалят целия свят и пренасят това, което има в техните огромни коли. Те станаха деца, те станаха ангели, те станаха чисти, те станаха умни, станаха великолепни. Ами, като поемам енергията на всички хора, който доколкото я има, някои имат в големи количества, други в малки, но ти я дават, не може да не им я върнеш, не може да бъдеш вампир да изпиваш тяхната сила и здраве и мигове от живота, ако не им връщаш хилядократно. И като им върнеш и видиш усмивката им, и видиш колко красиви лица има в България, които рядко показват красотата си, защото са обременени от тежкия си живот. Пък има други, по-глупавички, не се замислят тежък ли е. То докато се огледаш тежък ли е, лек ли е, той свършва.“

Bufoopera

В края на тази ефирна среща, която трая близо час, актрисата се обърна към всички:

“Усещам тяхната любов, тя ме поддържа дори когато имам грип, дори когато съм съвършено здрава и безотговорна и немислеща за тежките проблеми на живота. Благодаря ви! Благодарение на вас, когато харесвате нещо в мен, си кажете – тя го направи благодарение на мен. И нека това ви дава сила, в това, което живеете, когато ви е тежко.“

Записът можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Алтернативни летни олимпийски игри София 2024

В редакция "Хумор и сатира" смятаме, че мястото на олимпийските игри, особено летните, е в София и затова организирахме алтернативни. Освен информация за тях, тази неделя веднага след новините в 18 часа ще можете да чуете още: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от Коста Цонев, Жоржета Чакърова,..

публикувано на 27.07.24 в 18:34

Екстракти от живота

"Не съм спирал да чета вече 42 години, пише Светлозар Желев на корицата на стихосбирката си "Екстракти", която излезе наскоро. Издателят му Георги Гаврилов пък твърди, че той е непознат като поет, "непознат и за себе си. Затова поезията му е изследване – и на себе си, и на онези краткотрайни моменти, в които клъстерите на поетичното гнездят". Обаче..

публикувано на 27.07.24 в 08:35

Млади автори представят свои фотокниги

Дамян Думанов и Боян Кривошиев са двама млади автори, които следват фотография във Виена и в София. Те представиха свои фотокниги в лимитиран тираж в галерия " Синтезис " . „За една година успоредно се разви нашия интерес към формата на фотокнигата – казва Дамян Думанов – това са нашите първи стъпки и опознаване на формата. Личният елемент..

публикувано на 26.07.24 в 19:10

"Самоопределения на скулптурата" на "Шипка" 6

По случай своята 70-годишнина известният  художник, артист и скулптор Иван Русев предложи на своята публика, колеги и приятели изключително интересен проект, фокусиран върху базисните условия на скулптурата в днешно време.  В галерията на СБХ на "Шипка" 6, на целия първи етаж се представя иновативната експозиция, посветена на 70-годишнината на..

публикувано на 26.07.24 в 18:40

"Среща в Бургас" с музиката на Георги Милтиядов

Плевенската филхармония кани публиката на Бургас на 29 юли в Спортната зала на града, където ще има концерт-спектакъл с музиката на Георги Милтиядов . Спектакълът "Среща в Бургас" включва имената на изпълнителите:  Маргарита Хранова, Орлин Горанов, Силвия Кацарова, Цветан Недялков, Невена Пейкова, Квартет "Белканто" и др. Режисьор е Христо..

публикувано на 26.07.24 в 17:58