Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Часът на Земята призовава да изключим осветлението с мисъл за природата

В събота от 20.30 часа

Снимка: WWF България

По традиция всяка последна мартенска събота точно в 20.30 часа милиони хора от всички континенти ще изключат осветлението в домовете си за един час, ставайки част от най-разпознаваемата природозащитна инициатива на планетата. За 14-а поредна година над 7000 града от 180 държави ще посрещнат празника на природата с редица дигитални събития и изгасване на осветлението на известните си сгради.

„Природата е тази, която поддържа живота на Земята, осигурявайки ни чист въздух, вода, храна, както и суровини за лекарства и енергия. Днес имаме възможност да покажем нашата загриженост към нея. Затова нека се включим онлайн в тазгодишното издание на „Часа на Земята“ и да дадем ясен знак, че планетата ни е ценна за нас“ – призовава Веселина Кавръкова, изпълнителен директор на WWF България.

Природозащитната организация WWF България е подготвила специална програма за „Часа на Земята“. Съботният ден ще започне в 10 часа с раздвижване чрез йога практика, символично посветена на елементите земя, вода, огън, въздух и пространство.

В международния LIVE концерт „Глас за планетата“ ще участват изпълнители от цял свят, които ще покажат, че независимо от тежката ситуация днес, можем да бъдем заедно в името на природата. Можете да проследите световните събития в събота, а можете и сами да създадете своя инициатива.

„Часът на Земята“ в България ще обърне внимание върху грижата за кафявата мечка. В опит да противодейства на драстичното намаляване на популацията ѝ, в края на 2020 г. WWF стартира дългосрочна научно-базирана програма за опазване на мечките и предотвратяване на потенциални конфликти с хората.

Над 2000 българи се отзоваха на апела на WWF България за помощ и подкрепиха създаването на Спасителен мечешки отряд от експерти, който вече работи успешно. Сега целта е да продължи започнатото чрез проучване на мечешките популации в Средна Стара Планина и в Западните Родопи.

WWF България работи за опазването на вековните гори от нерегламентирана човешка намеса като прави нужното незаконните сечи и бракониерството да бъдат установявани навреме, а виновните да получават адекватни санкции. WWF започна и работа с местните общности, за да търси решения за дългосрочно предотвратяване на конфликта между хората и мечките. Спасителен мечешки отряд се отзовава бързо и адекватно в случай на необходимост.

Основана през 1961 г., международната природозащитна организация WWF работи в над 100 държави с помощта на 7000 служители и над 5 милиона доброволци за подобряване на състоянието на околната среда, за да може хората да живеят в хармония с природата.

В България WWF се занимава със защитените територии и местообитанията от европейско значение в мрежата Натура 2000, горите и сладководните екосистеми, устойчивото развитие на селските райони, промените в климата.

Часът на Земята в България се реализира с безвъзмездната медийна подкрепа на БНР, БНР-Бургас, БНР-Варна и други медии.


„Часът на Земята“ е най-голямата световна природозащитна кампания и е започната от WWF.

Тя показва какво правят малките жестове, прилагани редовно от много хора, за това какво можем да направим за природата.

Тази година международният призив на „Часът на Земята“ е: „Бъди гласът на природата“.

В България решихме призивът да бъде: „Бъди закрилник на мечките“.

В глобален мащаб фокусът на „Часът на Земята“ вече е върху опазването на биоразнообразието, макар че инициативата започна, за да се обърне внимание върху климатичните промени.

Биоразнообразието намалява с изключително притеснителни темпове. Само за 50 години светът е изгубил 68% от популациите на гръбначни животни. „Часът на Земята“ в България ще обърне специално внимание на грижата за кафявата мечка, чието оцеляване е изложено на сериозен риск през последните десет години. В опит да противодейства на тази негативна тенденция, в края на 2020 г. WWF стартира дългосрочна научно-базирана програма за опазване на мечките и предотвратяване на потенциални конфликти с хората.

В България популацията на кафявата мека е намаляла почти наполовина. По преброяване от 2018 г. мечките са малко над 300 за цяла България  - тенденцията е плашеща.

Кафявата мечка е защитен вид, тя не може да бъде отсрелвана, но за съжаление у  нас има много случаи на бракониерство.

Използваме кампанията, за да разказваме за мечките, техния начин на живот и обявихме „Месец на Земята“, който започва в събота и ще приключи на 22 април – международния ден на Земята. От 20.30 часа започва виртуалния спектакъл на WWF България:

Заредете батериите на лаптопа си и изключете осветлението - Ники Станоев ще бъде водещ на концерта: „Часът на Земята – Включи се, където и да си!“, в който ще участват изпълнителите Елена Сиракова, Керана и космонавтите, РДМК, Парапланер, Маги Алексиева - MEY, BunyVerse & Strela, а хореографът Коста Каракашян ще се включи от Египет със специален танцов пърформанс.

Събитието можете да проследите и тук

Във WWF България работим по три линии за опазване на мечките:

опазване на горите – наша основна дейност, грижа за старите гори, борба с незаконната сеч и сертифициране на горите, така че дървесина да се добива устойчиво;

• работа с правоприлагащите органи – работим за това престъпленията срещу дивата природа да бъдат наказвани.“

За съжаление у нас хора, които са убили мечка, не са понесли наказателна отговорност. Законът, който на хартия е добър и предвижда сериозни наказания, на практика не се прилага.

Калина Бояджиева продължава:

„Третата линия на работа за опазване на мечките в България е спасителният мечешки отряд, който да се грижи за ранени мечки или мечета, както и за мечки, навлезли в населени места. Грижим се мечките да не навлизат в човешките територии чрез обезопасяване на техния хабитат с електрически огради, които са безвредни за мечките и за хората. Срещите на мечките с хората се случват заради населените им от хората местообитания и защото заради климатичните промени, мечките се събуждат по–рано и тръгват да търсят храна. Спасителният мечешки отряд е съставен от експерти по мечките, но всеки може да подпомогне неговата дейност.

Всеки, който иска, може да стане закрилник на мечка на wwf.bg/mechki.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Защо лекарка от Варна избира да помага на бежанци от Украйна?

Д-р Христина Димитрова, общопрактикуващ лекар и носител на приз за застъпничество от платформата TimeHeroes, разказва за своята доброволческа работа с украинци със специални потребности във Варна и за менторството и подкрепата към украински медици, желаещи да упражняват професията си у нас. В интервю за "Нашият ден" д-р Димитрова непрекъснато..

обновено на 24.07.24 в 12:20

В Деня на радостта търсим рецепта за щастие

Живеем във време, характерно с най-висока продължителност на живота. Може да се каже, че сме по-здрави сме, по-сити и по-трудово облекчени от всякога. В Деня на радостта (24 юли) , посветен на красотата в човешкото битие, в "Нашият ден" търсим рецептата за щастие. На въпроса какво ни прави щастливи, повечето от нас биха отговорили –..

публикувано на 24.07.24 в 10:11

Изящната усмивка става все по-достъпна

Все повече нови технологии помагат за постигането на изящна усмивка. Задължителните посещения при зъболекар, на всеки шест месеца, все още не са навик за българите. Често се сещаме да посетим дентален специалист едва след като сме усетили болка. Стоматологът Светломир Дамянов споделя в ефира на "Нашият ден", че в последните години..

публикувано на 24.07.24 в 09:47

Дарислав Николов: ИИ има сериозно място в медицината, но няма как да замести емпатията

Как навлизат Изкуственият интелект и новите технологии в медицината и дали ще спечелят битката за човешкото здраве?  В последните години наблюдаваме значителен напредък в медицината благодарение на изкуствения интелект (ИИ) и новите технологии. В предаването "Време за наука" младият лекар Дарислав Николов сподели своите виждания и опит относно..

обновено на 23.07.24 в 12:38
Нина Цанева и Деница Симеонова

Деница Симеонова: За възможностите на женското лидерство в Европа

Деница Симеонова е предприемач с дългогодишен международен опит в технологичния сектор. Като народен представител и бивш председател на Комисията по въпросите на Европейския съюз, Симеонова се фокусира върху политики в подкрепа на малкия и средния бизнес в България. Повод за разговор в "Нашият ден" е предстоящото Лятно училище по женско..

публикувано на 23.07.24 в 12:25