Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Знаеш ли колко е „Твоето застрахователно IQ“

Снимка: www.abz.bg

Неотдавна беше отбелязана Световната седмица на парите. Ежегодна глобална кампания, посветена на финансовата грамотност за деца и младежи. Тя се провежда под егидата за Организацията за икономическо развитие и сътрудничество.

По този повод Асоциацията на българските застрахователи предложи тест - игра – Твоето застрахователно IQ, достъпно на сайта на Асоциацията.

Темата коментира в “Нашият ден“ Нина Колчакова, генерален секретар на Асоциацията на българските застрахователи.

Нина Колчакова“Асоциация на българските застрахователи отдавна полага целенасочени усилия за повишаване на застрахователната култура. Смятаме, че когато хората са по-добре информирани за финансовите продукти и услуги, които има на пазара, могат да извлекат от тях много по-голяма полза.

Всеобщо е мнението, че застрахователната грамотност на българите не е на достатъчно високо ниво, но за да знаем в каква посока Асоциацията да насочи усилията си, преди около година направихме национално представително проучване. Резултатите от него бяха много интересни. Проучването за застрахователна грамотност имаше около 53% успеваемост. Една част от населението е добре запознато, но това са хората с по-високо образование, с по-високи доходи. В резултат те имат по-голямо доверие на застрахователите и повече потребяват застрахователни услуги. Видяхме на базата на едни обективни данни зависимостта между знанията на потребителите за продуктите на една индустрия и това колко той е удовлетворен от тях и ги ползва информирано.

Затова организираме не само за Глобалната седмица на парите, но Асоциацията има и постоянни мероприятия, активности, тестове, кампании за разясняване на обществото. Не за да продаваме застраховки, а за да разясняваме различни аспекти на застраховането, за постигане на много по-високо ниво на застрахователна култура в населението и хората да ползват информирано продуктите. Хората масово не знаят какви предимства им дава една застраховка живот, те не я потребяват, т.е. това намалява тяхното качество на живот. 

"Твоето застрахователно IQ"

“Играта е активна до 7 април на нашата страница. Решихме да я пуснем за две седмици, за да дадем възможност на повече хора да участват. Тя не е само забавна игра, а и учебно помагало. Има 14 въпроса за запознаване на участващите с различни области на застраховането. И след като се отговори на всеки въпрос, излиза верният отговор. Обяснено е съответното понятие или казус, който е зададен във въпроса. Показва се и какво е нивото на участника спрямо общонационалната застрахователна грамотност.

До вчера, за около 4 дни, се бяха включили над 1000 души. Те показват едно сравнително високо ниво. От максимум 14 точки средното ниво е 9,2 на отговорилите. Това е много удовлетворително.

Ще проведем томбола с награди за тези, които са участвали в играта. Тези, които са постигнали резултат среден или висок, над 5 точки, ще бъдат пуснати през специален софтуер, който изважда произволни резултати. Трима късметлии ще получат ваучери от по 150 лв. от магазин за техника.“

Още за това кои са неправителствени организации, ангажирани в Националната стратегия за финансова грамотност, можете да чуете от звуковия файл.
доц. д-р Григорий Вазов

Темата за дефицита по отношение на финансовото образование у нас коментира в “Нашият ден“ доц. д-р Григорий Вазов, ректор на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ).

Неотдавна ВУЗФ организира за четвърта поредна година “Финансова академия за ученици от 11-и  и 12-и клас.

“Дефицит има, но усилията, които полагаме, са сериозни. Дефицитът идва от това, че в непрофесионалните училища по икономика образованието финансова грамотност или неща, свързани с парите и тяхното управление, отсъства. Затова ние вече над 6-7 години правим в повече от 20 училища, при над 900 ученици, едно много сериозно обучение.

Темите, които предлагаме на учениците, са: пари, банки, банкова система, небанков сектор, инфлация и покупателна сила на парите, парична политика на БНБ, поставяне на цели, вземане на решения, планиране на лични финанси, парични потоци, семеен бюджет и др.

Трудово, пенсионно и здравно осигуряване – също е много важно да знаят учениците. Важни теми са също – доходен депозит, спестявания и инвестиции, кредит, покупка на жилища. Какво става, когато парите не стигат, как ползваме потребителски кредит.

Обръщаме внимание и на темите финансова отговорност и риск. Какво са заложни къщи, какво нещо е лихварството. Едно много сериозно финансово образование правим на учениците.“

Дефицитите в учебните планове

“Как се изгражда учебен план на 12-и, 11-и, 10-и клас, аз не мога да кажа, защото не съм експерт в тази посока. Това са централизирани учебни планове, утвърждават се от МОН. Нашата цел е да поправим нещата, които не стават в българското училище. Мисля, че го правим с голям успех.“

Разговора можете да чуете от звуковия файл.

Доц. д-р Григорий Вазов е ректор на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) от 2008 г., изпълнителен директор на Лабораторията за научно-приложни изследвания към ВУЗФ (VUZF LAB) и главен секретар на Съвета на ректорите на висшите училища в Рeпублика България. Член е на Надзорния съвет на ДЗИ. През 2015 г. е избран за член на Фискалния съвет на Р България. Бил е президент на ВУЗФ в периода 2005 - 2017 г., а в периода 2002 - 2017 г. е председател на настоятелството на висшето училище. Управител e на "Вазов институт" ЕООД от 1994 г. досега. В периода 1991-1994 г. заема постовете съветник на министъра и зам.-министър в Министерството на промишлеността, търговията и услугите. В периода 1992 - 1994 г. е председател на Съвета на директорите на "Балканбанк". Бил е член на Съвета на директорите на Международната банка за икономическо сътрудничество, на Международната инвестиционна банка, както и на Банковата консолидационна компания. В продължение на два мандата е изпълнявал длъжността декан на Финансово-счетоводния факултет на УНСС. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ВВМУ “Н. Й. Вапцаров“ в Деня на храбростта и Българската армия

На 6 май честваме Деня на храбростта и празник на Българската армия. Традиционният военен парад в София ще бъде заменен с пеши строй пред Паметника на незнайния войн в столицата. Там ще бъде извършен и водосвет на знамената на Българската армия. В небето над София ще започнат демонстрациите с авиационна техника. Такива ще има и над..

публикувано на 06.05.21 в 09:39

Гергьовден е!

Гергьовден, който се празнува днес, на 6 май, е  сред най-почитаните български празници. Обявен е за официален празник в Република България, както и за Ден на храбростта и Българската армия . Чества се и като Празникът на овчаря. Св. Георги бил ревностен защитник на християнската вяра, заради което бил мъченически убит. Той се счита..

публикувано на 06.05.21 в 08:43

Бърнаут и пандемия - как се справят медиците

Кога настъпва професионалното изгаряне и как да се справим с него? Темата коментира в “Нашият ден“ д-р Мария Пишмишева, началник на инфкекциозното отделение в МБАЛ-Пазарджик и носител на наградата на БЛС за борба с пандемията. “Относно професионалното изгаряне е трудно човек сам да се оценява, по-скоро околните биха оценили. Мисля..

публикувано на 05.05.21 в 13:17
Съвет на Европа

Съветът на Европа – винаги в защита на правата на човека

На днешния през 1947 година в Лондон е създадена една политическа международна организация на страните в Европа, чиято цел е била да работи за европейската интеграция (по-скоро интеграцията на държавите от Западна Европа тогава). За разлика от Европейската икономическа общност (днес Европейски съюз), създадена по икономически причини -..

публикувано на 05.05.21 в 12:04

Националната стратегия за психично здраве и медиците на първа линия

Медиците бяха подложени на най-голямото натоварване по време на пандемията. Доколко е овладян рискът от професионално изпепеляване (Бърнаут). Кога настъпва професионалното изгаряне и как да се справим с него? Темите коментира в “Нашият ден“ акад. Дроздстой Стоянов . “ Овладяване на пандемията целенасочено, системно, организирано и..

публикувано на 05.05.21 в 11:51