Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Асен Николов

Бременност и Covid-19

Ваксиниране на бременни – трябва да се прецени какво е съотношението между полза и риск

| обновено на 31.03.21 в 12:42
Снимка: СБАЛАГ Шейново

Бременност и Covid-19. Какви са очакванията от Експертния консултативен съвет към Министерството на здравеопазването, който подпомага лечебните заведения при комплицирани случаи на бременни и родилки с доказан Covid-19.

По темата говори в "Нашият ден" председателят на Експертния консултативен съвет, акушер-гинекологът проф. Асен Николов:

"Основната цел е в две направления – да проучва добрите национални, европейски и световни практики, всички нови текущи постижения в медицината в областта на бременните, родилките, по отношение развитието на Covid инфекцията. Да събира, анализира, обсъжда становища по актуалните проблеми конкретно в България в условията на това епидемично разпространение. От тук нататък основната задача е необходимост да се обсъждат, решават, подпомагат конкретни задачи на отделните болници и отделения в България.

Единен диагностично-терапевтичен протокол

"Да, приехме един правилник на действие. В този правилник членовете на нашия Експертен консултативен съвет са разпределени на териториален принцип. Те са действащи, работещи активно акушер-гинеколози с административни отговорности в съответните области на страната. България е разделена на 6 административни района. Координаторите ще имат грижата да поддържат връзка с РЗИ, с болниците, директорите и ръководителите на АГ отделения. Те ще помагат на експертно и административно ниво да бъдат решени проблемите. Ние изработихме и приехме един правилник за обобщен лечебно-диагностичен алгоритъм, за да има унифицирани правила за цялата страна. Целта ни е да подпомогнем колегите с едно унифициране на поведението. С напредване на заболяването се включват пулмолози, реаниматори – и ние сме се постарали да предложим едно принципно общо лечение – единно и правилно."

Рискови фактори при бременни с патология

"По принцип няма данни, че инфекцията, причинена от Covid, е по-честа при бременни жени, отколкото в общата популация. Отделен въпрос е, че с напредване на бременността, особено след 28-ата седмица, предвид на промените в организма, които са физиологични, но натоварват организма, настъпва известно преразпределение на отделните течности в организма. И като цяло, вече при една възникнала инфекция, рисковете при бременните след 28-а гестационна седмица са по-големи. Всичките тези заболявания – диабет, сърдечно-съдови заболявания, се появяват в по-голяма част по време на бременността и определено утежняват протичането на Covid инфекцията. Рисковете във втората половина на бременността априори са по-големи, а при наличие на тези съпътстващи заболявания категорично рискът е още по-голям."

Честотата на заболели бременни жени

"Моите наблюдения са, че през първата и втората вълна на пандемията нямаше значително повишаване на Covid инфекцията при бременните. Моите обяснения са, че по-голямата част от бременните спазваха абсолютно стриктно всички мерки, въведени от НОЩ. При последната, сегашната, вълна имам усещането като че намаля стриктното спазване на тези мерки – в личен и в семеен план. 

Първото и основно нещо е да се спазват абсолютно стриктно всички мерки, предписани от НОЩ! Това се извършва навсякъде в Европа. Това се отнася както за самите родилки, така и за техните семейства и близки, за да не се стига до заразяване."

Ваксинация и бременност

"Първоначално, когато направихме справките с европейските регулатори, Експертният съвет излезе с категорична позиция, че не трябва бременните жени и жени, които искат да забременеят, да се ваксинират. Но "не трябва" не бива да се възприема като забраняване, а по-скоро като непрепоръчване. В момента европейският регулатор – Агенцията по лекарствата – определено въз основа на липсата на големи световни и европейски проучвания при бременни и изхождайки от продуктовата характеристика, която дават фирмите, становището на Агенцията на регулатора, а и практическото действие в европейските страни, както и становището на Експертния консултативен съвет, е следното: 

Не препоръчваме масово ваксинация, но в същото време на тези бременни, които желаят да бъдат ваксинирани, ние не трябва и не можем да им отнемем това право. Съответно трябва да се прецени какво е съотношението между полза и риск. И това трябва да стане с едно прецизно и обстойно обсъждане на бременната с лекуващия акушер-гинеколог и общопрактикуващия лекар. Няма научни данни категорични, които да решат този проблем."

Интервюто можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тодор Кантарджиев

Коклюш: Ваксинираните преди 10 години могат да се разкашлят, но няма да е тежко

Загрижеността сред обществото нараства с нарастващия брой случаи на коклюш, като служебният министър на здравеопазването, Галя Кондева, сподели, че регистрираните заболели са около 400. Това обаче е далеч от очаквания пик, заяви тя в интервю за БНТ. Министерството на здравеопазването очаква пикът да бъде достигнат до края на май. Ще обяви ли..

обновено на 24.04.24 в 11:26
Тихомир Безлов

Има ли скок в нивата на корупция, или е само усещане?

В студиото на "Нашият ден" гост беше Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. В разговора, фокусиран върху неполитическите сфери на сложната политическа манипулация, Безлов коментира темата за актуалното състояние на корупцията у нас и усещането за нея.  "Политическата криза и появата на нови партии на сцената, както и дългият..

обновено на 24.04.24 в 10:23

Виртуални игри: Наистина ли са вредни?

В рубриката "Време за наука“ на предаването "Нашият ден" Никола Кереков подчерта някои неочаквани ползи от компютърните игри, като постави в центъра на вниманието си широкия спектър от аспекти, които обхваща тази индустрия. Подчертавайки, че гейминг индустрията е истински мастодонт, Кереков изтъква значителните печалби, които тя генерира...

обновено на 23.04.24 в 13:24

Стоян Ставру: Близостта до човека формира мнението за правата на даден вид животно

Нашият вид Homo sapiens има невероятно влияние върху биомасата на планетата. При това, докато човешката популация съставлява само 0,01% от общата биомаса на Земята, е впечатляващо как той е оказал толкова голямо влияние върху екосистемата. Според последните изследвания, водени от международни научни екипи, човешкият вид е причинил значително..

обновено на 23.04.24 в 12:27
Александър Кашъмов

Свободата на словото и достъпът до информация – какво е новото?

Световният ден на книгата и авторското право е повод за сериозно размисляне за свободата на словото и достъпа до информация . В ефира на "Нашият ден" гостува адв. Александър Кашъмов, чийто ангажимент по отношение на правата на човека и свободата на изразяване е безспорен. Кашъмов подчертава значението на свободния достъп до информация за..

обновено на 23.04.24 в 11:08