Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Напусна ни Димитър Бежански

| обновено на 31.03.21 в 14:47
Снимка: личен архив

На 68 години ни напусна писателят хуморист Димитър Бежански. 

Ето какво каза в "Артефир" неговият дългогодишен колега и приятел Весел Цанков, отговорен редактор в Редакция "Хумор и сатира" на програма "Христо Ботев":

"Един много ведър човек, усмихнат, с чудесно чувство за хумор, много прям и много честен. Открит човек – с него лесно се сприятеляваш. Запознахме, когато той завеждаше хумористичната страница на в. "Кооперативно село". През годините непрекъснато се засичахме – във вестник "Тримата глупаци", после сп. "Фрас", в "НЛО". През цялото време той сътрудничеше на хумористичната редакция на "Христо Ботев". По едно време дойде при нас. Стана и един от водещите, заедно с Любо Методиев, на "И рибар съм, и ловец съм", водеше и Нощния блок, беше съществена част от нашата редакция. Имаше доста награди за своя журналистически труд, но най-добрата награда е (ние сме пътували често с него в командировки), че имаше приятели в цяла България. Беше като рок звезда..."

Димитър Бежански е роден на 28 юли 1953 година. Заедно с Доньо Донев, Виктор Самуилов и Манол Манов издава култовия вестник „Тримата глупаци”, след това списание "Фрас". Един от основните автори на клуб "НЛО" по БНТ. 

Дълги години работи в Българското национално радио, програма "Христо Ботев", редакция "Хумор и сатира" и води предаването "И рибар съм, и ловец съм". Един от авторите на "Дядовата ръкавичка" и кабаре "Фата Моргана", един от водещите на "Заедно след полунощ".

Димитър Бежански е автор и на хумористичните книги „Търся французойка” „Грешница в полумрака” и „Ум патки пасе” (в съавторство с Виктор Самуилов и Доньо Донев). Лауреат е на „Сребърен МладЕж”, „Златен верблюд” и „Златен Мирон”, "Златно перо" на СБЖ.

Обичан от слушатели и колеги, винаги усмихнат, винаги оптимист. Така ще го запомним.

Поклон пред паметта му.

В звуковия файл можете да чуете разговор на Невена Праматарова с Весел Цанков и запис – интервю на Димитрина Кюркчиева с Димитър Бежански по повод неговата 60-годишнина. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Националният военноисторически музей с богата програма в Деня на Българската армия

Националният военноисторически музей отбелязва Деня на Българската армия с вход свободен и богата празнична програма. За първи път посетителите на музея ще могат да разгледат най-новите фотоизложби – „Празникът на Българската армия“ и „Раковски и неговото време“. Първата показва как армията е отбелязвала празника си в годините след Освобождението,..

обновено на 06.05.21 в 15:23
Силвия Станоева в студиото на „Време и половина“

Силвия Станоева: Да поемеш отговорност за собствения си талант означава да поискаш да бъдеш видим

Усамотена в таванското си помещение, Сузи Сю повдига темата за съзидателността. Тя говори за отдаването изцяло на онова, което човек иска и може да прави. Яхва вдъхновението и лети право към мечтите. В интимната атмосфера на галерия „Етюд“ таванът на Сузи се преобразува от малка сцена в цяла вселена. В нея тя пътува из света – реалния и онзи, който..

публикувано на 06.05.21 в 08:50

Актрисата Юлияна Чернева: Всеки ден на сцената е щастие

„Моята първа среща с Варненския театър мисля, че е започнала преди да се родя, по обясними причини – че съм трето поколение актриса в тоя театър. Първата ми роля беше още на шестгодишна възраст, защото играя още от дете в нашия театър, но като професионална роля моят дебют на сцената беше ролята на Кенди Стар от „Полет над кукувиче гнездо“ на Дейл..

обновено на 05.05.21 в 16:49

Платформата NEXT Balkan с две паралелни събития в София и Белград

В София тече изложбата „А или без извинение: Албанско съвременно изкуство“. Тя е част от платформата за обмен между балканските съвременни артисти на фондация „ДОМА Арт“ – NEXT Balkan. Изложбата е отворена до 13 юни в галериите „Васка Емануилова“ и DOZA. Паралелно, от 29 април до 13 май в Белград, под заглавие „The Prize/се is right“, като събитие на..

публикувано на 05.05.21 в 15:50

Между дигиталното и реалното – постановката „#Последвай МЕ“

В ерата на технологиите, чувствата се изразяват с емотиконки и емоджита, онези чисто човешки разговори вече са един чат в телефона, харесаното съобщение означава ли, че се усмихваш на някого, смеещата се имотиконка, прикрива ли понякога сълзи? Можем ли да се справим с номофобията, а именно зависимостта си от мобилните телефони? Защо е толкова важно..

публикувано на 05.05.21 в 11:32