Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Съвременен джаз с българска лирика

Велека Цанкова
Снимка: BG Vintage

Млада, красива и истински талантлива – това си помислих, когато за първи път чух концертните изпълнения на вокалистката Велека Цанкова. Това се случи през пролетта на 2018 година. Изпълнена с любопитство и с очакване за истинско удоволствие от среща с прекрасните „стари“ български песни потънах в един от любимите ми музикални клубове в София. Предстоеше концерт на „Bg Vintage“, а една от участничките бе Велека Цанкова. През пролетта на 2021 тя, тромпетистът и композитор Михаил Йосифов, барабанистът Атанас Попов и техните приятели – Шибил Бенев (китара и пиано), Димитър Карамфилов (бас)и продуцентът Елисавета Петрушева подариха четири романтични, искрящи от светлина и багри, нови български песни, част от проекта „Съвременен джаз с българска лирика“, финансиран по програма „Творчески инициативи“ на Национален фонд „Култура“.

Записите са направени от Алекс Нушев. Искрени и елегантни, но и сериозни и задълбочени тези четири песни ни пренасят в света на любовта и мечтите, на поривите и копнежите. Събрали десетилетия в няколко минути, „Сън“, „Околосветско пътешествие“, „Стъпки в пясъка“ и „Ти си някъде там“ вълнуват с ритмичната пулсация на суинг и боса нова, но и предизвикват с актуалност и модерност. Текстовете са съчинени от Велека Цанкова, която е автор и на музикалните теми на три от песните.

„Голямо предизвикателство е да напишеш български текст. Харесва ми, доволна съм! Разбира се, може и още, така че продължаваме. Любовта е обединяващ фактор за много артисти, но ме вдъхновява и приятелството изключително много, както и времената, в които живеем. Нещата, които можем да направим, за да подпомогнем поне малко земята“. Надеждата за бъдеща творческа инвенция прозира в думите на Велека Цанкова. Ето какво още тя разказа в студиото на програма „Христо Ботев“.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ярки оперни гласове – 105 години от рождението на Биргит Нилсон

Самороден талант, с огромен гласов потенциал и изключително актьорско присъствие на сцената, Биргит Нилсон ярко изпъква сред водещите сопрани на 20-ото столетие. Най-известна остава с превъплъщенията си в оперите на Рихард Вагнер и Рихард Щраус. Търсен изпълнител е в кантатно-ораториални творби. Оставя прекрасни записи и в камерния репертоар с песни..

публикувано на 10.06.23 в 08:45

Четвърти международен клавирен конкурс "Клависимо"

Своето начало конкурса "Клависимо" поставя като първият национален виртуален конкурс за млади изпълнители на клавирни творби, а няколко години по-късно форумът вече е международен. "Основател и главен двигател на конкурса е Мария Въжарова. Това е един невероятен човек, който има своя явна кауза, а тя е да дава възможност на младите пианисти да се..

публикувано на 09.06.23 в 17:47

"Оберон", романтична опера от Карл фон Вебер в три действия, девет картини, с говорни диалози

Либрето : Джеймс Робинс Планше, по едноименната поема на Карл Виланд Първо изпълнение : 12 април 1826 г., Лондон Първо изпълнение в България : 1936 г., София Действащи лица: • Оберон, цар на елфите – тенор • Титания, негова жена – без пеене • Пук, прислужник на царя – мецосопран • Хюон, рицар от Бордо – тенор • Шеразмин,..

публикувано на 09.06.23 в 16:55
Светлин Русев

Радиосимфониците в партньоство с виртуоза Светлин Русев в заключителния концерт за сезон 2022/23

Финалният концерт за сезон 2022/23 година на Симфоничния оркестър на Националното радио под ръководството на главния диригент Марк Кадин предлага интересна и атрактивна програма на своята публика на 9 юни от 19.00 часа в столичната зала "България". Началото на концерта поставят Танци из балета "Тривърхата шапка" на испанския композитор Мануел..

публикувано на 09.06.23 в 08:00

"Надпяване" – фолклорната класация на програма "Христо Ботев", юни 2023

В класацията "Надпяване" всеки месец ще ви бъде представяна различна музика. Екипът на предаването се старае да бъде на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравя традиционното звучене на любимата ни народна музика. В ефира на програма "Христо Ботев" ще чуете да се съревновават не само прекрасни певци, но и виртуозни инструменталисти. Освен..

обновено на 07.06.23 в 16:22