Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

XI издание на Националния конкурс за българска драматургия „Иван Радоев” – номинации

| обновено на 31.03.21 в 15:41

Приключи XI издание на Националния конкурс за българска драматургия „Иван Радоев” в Плевен. Над 60 автори участваха с нови пиеси, от които номинираните десет ще се борят за голямата награда.

Тазгодишните номинации са за: „Пет ключа към щастието” на Александра Вал, “Пожар” на Иван Димитров, “Виктория” на Йордан Славейков, “Трийсет и два такта” от Катя Димова, “Въздигане от синьо” на Николай Петков, “Три пълни обиколки на света” от Оля Стоянова, “Квартално хайку” от Павел Николаев, “Казвам се Матилда” от Сабина Стефанова, “Кратка пиеса за любов” от Стефан Кръстев, и десетата номинирана пиеса е “Едно и шест” на Тома Авджийски.

Голямата награда е в размер на 2000 лева. Очаква се да бъде връчена през месец май.

За номинираните пиеси и за пътя, който извървява един текст, за да стигне до театралната сцена, говори в “Артефир“ председателят на тазгодишното жури режисьорът Димитър Кабаков, директор на ДТ “Любомир Кабакчиев“ в Казанлък:

“Текстовете за театър са нещо по-специално, писането на текст за театър. То не се влияе дотолкова от конюнктурата на всекидневието ни. Когато човек се захваща с нещо подобно, първо, трябва да има необходимост да го направи. Второ, всеки таи в себе си надеждата, че нещото, което излива на белия лист, някой ден ще стигне до сцената, до публиката. Така че писането на подобен род текстове не е свързано с пандемията, не е свързано с начина на живот.

Журито беше в състав: Стефан Иванов, който е млад драматург и поет, работи в театър “Сфумато“ от доста години. Имаме двама актьори. Единият от тях е известно име от гледна точка на това, че много снима, самият той пише текстове за театър. Това е Ованес Торосян, който от миналата година е на щат в Плевенския театър. И единствената дама между нас, прекрасната Бориса Сарафова, която също е актриса в Плевенския театър. Така че се получи едно много приятно младо жури, на което аз бях председател.“

Драматичен театър „Иван Радоев“, Плевен

Отличените пиеси – срещна ли разногласие журито

“Нямахме проблеми по между си. Единственото нещо, което имаше значение, беше стойността  на текстовете. Всеки от нас направи свой списък, който си споделихме по между си. Оказа се, че от тези 10 заглавия, които вече са достояние на обществеността, шест от тях бяхме харесали всички. Останалите някои от нас бяха харесали, някои – не, но така или иначе в този списък влезнаха заглавия, които поне двама човека от нас са харесали и предложили да бъдат номинирани.“

Качества на текста, за да стигне до театрална сцена

“Много са качествата. Писането за театър е може би най-трудното нещо. Защото на пръв поглед сядаш и пишеш един диалог, само че не е толкова проблемно да създадеш диалог. Въпросът е този диалог да не е просто приказки между двама или повече хора, или пък да говори сам човек при моноспектаклите. А този диалог да съдържа в себе си действие. Второ, трябва да има развитие в това действие, което се представя на сцената.“

Разговора можете да чуете от звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Марио Варгас Льоса и "Лудориите на лошото момиче” с ново издание

Излезе от печат един от шедьоврите на Нобеловия лауреат Марио Варгас Льоса. "Лудориите на лошото момиче " в превод на Катя Диманова вече е на книжния ни пазар. Това е любовен роман, съвършено нов за мен жанр. Във всички мои предишни книги има любовна интрига, но аз никога не съм я извеждал на преден план. Сега вече се чувствам достатъчно съзрял,..

публикувано на 28.07.24 в 10:25

Фестивалът "КиноГледка" с първо издание

На 2-ри и 3-ти август в лятното кино на с. Ново село, област Видин, ще се проведе първото издание на кинофестивала "КиноГледка". Двудневната му програма включва нови български филми. Вечерите са с вход свободен. "КиноГледка" е проект с три основни цели: Да запознае Новоселяни, приятели и гости с българското независимо кино и да възвърне..

публикувано на 28.07.24 в 09:05

Алтернативни летни олимпийски игри София 2024

В редакция "Хумор и сатира" смятаме, че мястото на олимпийските игри, особено летните, е в София и затова организирахме алтернативни. Освен информация за тях, тази неделя веднага след новините в 18 часа ще можете да чуете още: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от Коста Цонев, Жоржета Чакърова,..

публикувано на 27.07.24 в 18:34

Екстракти от живота

"Не съм спирал да чета вече 42 години, пише Светлозар Желев на корицата на стихосбирката си "Екстракти", която излезе наскоро. Издателят му Георги Гаврилов пък твърди, че той е непознат като поет, "непознат и за себе си. Затова поезията му е изследване – и на себе си, и на онези краткотрайни моменти, в които клъстерите на поетичното гнездят". Обаче..

публикувано на 27.07.24 в 08:35

Млади автори представят свои фотокниги

Дамян Думанов и Боян Кривошиев са двама млади автори, които следват фотография във Виена и в София. Те представиха свои фотокниги в лимитиран тираж в галерия " Синтезис " . „За една година успоредно се разви нашия интерес към формата на фотокнигата – казва Дамян Думанов – това са нашите първи стъпки и опознаване на формата. Личният елемент..

публикувано на 26.07.24 в 19:10