Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

1 април – Ден на шегата, хумора и иронията

Смехът на миналото и пандемичният смях

Маргарита Доровска: Нетърпимост към хумора имат идеологиите с фундаменталистка нагласа

Снимка: архив

На 1 април в Деня на шегата, хумора и иронията Маргарита Доровска, директор на музей „Дом на хумора и сатирата“ в Габрово, разказва в “Артефир“ за празника, за музея и за смешното днес.

“Тази година 1 април наистина ни е смешен. Наскоро си гледахме снимките от миналия 1 април, когато празнувахме затворени. Физиономиите ни бяха малко стреснати, но тази година е съвсем различно, защото за първи ден отново са отворени музеите. Както винаги, имаме Ден на отворените врати с вход свободен.“

Следващата година музеят има 50-годишен юбилей

“Последната година си мислим доста за този половинвековен юбилей, който ни предстои идната година. Ровим се из архивите, преглеждаме историята на музея. Тя е изключително добре запазена в документи. Подготвяме едни обзор на тези 50 години.“

Смешното – преди и сега

“Няма как да не си даваме сметка, че сатирата във времето преди 1989 г. е имала едни доста ясни, макар и неписани правила – докъде, как и с кого можеш да се шегуваш. Знаем за сатирици, които са си позволявали повече, знаем и за такива, които са били набеждавани, че са си позволявали повече, например книжката “Люти чушки“.

Сега политическата сатира е добре дошла в “Дом на хумора и сатирата“. Стараем се да я показваме максимално много. Даваме си много ясна сметка, че хуморът е много базиран на контекста. Универсалният хумор става скучен. Хората се забавляват на това, което отговаря на актуалното им ежедневие. Това се опитваме да показваме.

Маргарита Доровска, директор на Дом на хумора и сатирата, ГабровоНетърпимост към хумора имат тези идеологии, които са с фундаменталистка нагласа. Тоталитарните режими. Властта, която не понася никаква форма на съпротива, шега, тоталитарната власт.  Все повече ни се струва, че тя намалява в нашия свят и едновременно с това такива острови остават.

Другото, което се случва, е едно изключително разместване на пластовете с глобализацията. Ако някога е имало сатирични издания, които са били разпространявани с абонамент, и хората са искали да ги получават, забавлявали са се със съдържанието им, то сега има съдържание, което попада пред очи, които са неподготвени за него. Случаят с Шарли Абдо е такъв, освен хората, които получават списанието, то е попаднало и сред хора, които нямат тази чувствителност и нямат разбиране за свободата на изразяване. Това е сблъсък на цивилизации. В случая религията изключително умело се използва като инструмент за управляване на политически и икономически интереси.“

Следи от пандемията в хумора

“Много е осезаемо това в кратките шеги, т.нар. “мемета“, които се разпространяват в интернет. С колегите направихме преглед на това как са се променяли те в тази една година. Първите са свързани с искрено забавление от абсурдността на ситуацията. Че се движим с маски, че можеш да влезеш в банката с маска, историята с изчезването на тоалетната хартия, първото осъзнаване на новия начин на общуване, дистанционната работа – това бяха първите шеги.

Лятото се успокоихме и буквално забравихме за тези три месеца, в които седяхме по къщите. Есента започнаха да се появяват шегите около ваксините. Около Нова година ни се искаше магически да повярваме, че в 12 часа всичко ще е различно.

В момента това, което наблюдавам, е изключително много “мемета“, свързани с умората и депресията. Хората се шегуват със себе си, че са объркани, депресирани, че прекаляват с алкохола, напълняването и т.н. Определено усещането е за умора.“

Разговора можете да чуете от звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Разказ за пътя и Каменни истории

В галерия „Академика“ при Националната художествена академия бе представена книга на известния наш художник – скулптора Иван Русев, със заглавие „Разказ за Пътя и каменни истории“. Това е първото така цялостно представяне на създадения и активно работещ „Арт център Илинденци“. Изданието проследява пътя на това важно за нашата арт сцена събитие,..

публикувано на 12.06.21 в 12:35
Гергана Стоянова

Гергана Стоянова: Любопитна личност съм, на това уча и децата си

Главен герой в "Нашият ден" е актрисата Гергана Стоянова. Планирането – на чаша чай "Всичко си планирам и се чувствам много добре и много спокойна. Празнувам, планирайки, задължително с чаша черен чай в ръка.  Балчик и хоровата музика "Спечели ме завинаги Балчик, спечели ме завинаги и хоровата музика. Имах честта и привилегията да бъда водещ на..

публикувано на 11.06.21 в 15:46

„Прегаряне“ и животът като състезание

Най-новото заглавие в репертоара на Държавния куклен театър в Стара Загора е представлението за възрастни „Прегаряне“. Постановката е по идея на Ина Божидарова и Веселка Кунчева, която е и автор на текста, а също и режисьор на спектакъла. „Идеята за спектакъла се роди още по време на пандемичната криза. Тогава си преосмислихме живота, това,..

публикувано на 11.06.21 в 14:05

Дзен е самият живот

Това казва в заключение Алън Уотс в книгата си „Духът на дзен“. В нея той проследява зараждането на дзен в древна Индия и пътят на учението в Китай и Япония.  Верен на практическата същност на дзен, Алън Уотс се спира не само на „тайната на дзен“, но и на техниката за практикуване.  Той пише за живота в дзен общността, като разказва за това какво..

публикувано на 11.06.21 в 14:00

Книга на Георги Коритаров

„Свободна зона. Часът е 9 без 5“ е особена книга. Тя излиза, след като авторът ѝ вече не е между нас и съдържа негови коментари от 4 януари до 5 април тази година. В нея можем да се впечатлим за пореден път от журналистическото умение, интелекта, познанията и иронията, характерни за Коритаров.  Вече останаха много малко професионалисти от този..

публикувано на 11.06.21 в 13:54