Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Истината за Боян Магът

Боян Гацов
Снимка: Национален литературен музей

Твърде малко се знае за Боян Гацов (1903-1992) – автор на три стихосбирки, на повести и стихотворни драми, съставител на Антология на сръбските поети, заедно с акад. Емил Георгиев, преводач, автор на рецензии и статии – известна фигура в литературните кръгове под псевдонима Боян Магът през 30-те и 40-те години на миналия век. Той общува с тогавашния елит на българската култура, а в последствие е забравен като творец.

Известна е духовната връзка между него и Мара Белчева, която той счита за своя духовна майка и е до нея дори в последните мигове от живота ѝ. Тъкмо тази връзка се преиначава в „литературната макулатура“, както казва съставителката на книгата Румяна Пашалийска. Тя, заедно с проф. Иван Гацов, син на Боян Гацов, правят възможно чрез книгата „Вечен пътник“, Боян Магът – спомени, писма, документи, да възтържествува истината над пошлите клевети, отправени към Гацов. 

В книгата са публикувани неизвестни лични спомени, писма, документи и фотографии, които не само ни пренасят в литературното минало, но и са доказателство за невярната информация, ширеща се в текстовете на авторитетни и не толкова авторитетни автори.

Важно е да се отбележи, че читателите могат да добият представа да творчеството на Боян Магът от тази книга. За него Георги Константинов пише в сп. „Златорог“, че стихосбирката „Вечен пътник“ е „един сериозен опит за разкриване чрез поетичното слово на дълбоки истини. Нейният външен строеж и символиката, която заключават хубавите стихове, говорят за поет с богати видения и възвишено отношение към призванието си. И „Вечен пътник“ ще остане като един от сериозните трудове в нашата най-нова поезия.“

Чуйте Румяна Пашалийска.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Работилница във времето с предизвикателство към деца и възрастни

През тази година ателие „Пластелин”, съвместно с „Аристократи” реализира нов творчески проект с провокативното и интригуващо заглавие „Аз рисувам като”. В поредица от творчески ателиета за деца и възрастни, съавторите на проекта, актрисите Ренета Иванова и Биляна Георгиева, ще реализират своята идея: под формата на „забавление с цветовете” и „игра на..

публикувано на 17.01.22 в 16:58

Културата на бързи обороти – 10-16 януари

„Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма „Христо Ботев“ за седмицата. Ето и някои от акцентите в предаването от 16 януари. До края на февруари в столичната галерия "Васка Емануилова" може да бъде разгледана изложбата „Мильо Балтов. Романтичният образ.“. Експозицията е по повод сто и..

публикувано на 17.01.22 в 16:06
„Анастас Дудулов и неговото време. 130 години от рождението на скулптора“, СГХГ

Изложби с история

Колко история се съдържа в една изложба – въпрос, донякъде реторичен по повод три изложби в София. Историята на авторите им, историята на общуването им, историята на изкуството им, историята в контекста на създаването му, историята на изкуството в думи и образи… И всичките тези истории, представени в сегашната ни съвременност. Изложбите са..

публикувано на 17.01.22 в 15:32

За независимата артсцена през очите на един американец в България

Нейтън Купър, американец и актьор живеещ в България, който, заедно със съпругата си създава независима театрална компания, озаглавена Паник бутон театър , представя техните нови инициативи, както и най-новия филмов проект с негово участие. В предаването „Аларма“ бе представен Нейтън, като един от многото чужденци, част от кампанията „Мигранти с..

публикувано на 17.01.22 в 14:57
Михаил Михайлов

Проектът "Ето къде си" представя България на Венецианското биенале

Проектът „Ето къде си“ с куратор Ирина Баткова и автор Михаил Михайлов ще представи България на 59-ото издание на Венецианското биенале за изкуство през 2022 г. Събитието ще се проведе от 23 април до 27 ноември 2022 (предварително откриване на 20 – 22 април). Това е най-старият и престижен форум за съвременно изкуство, основан още през 1895 година и се..

обновено на 17.01.22 в 14:20
Подкасти от БНР