Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нотариус Камен Каменов отговаря на правни въпроси от слушатели

Договор за наем, брачен договор, нотариален акт

Снимка: Кирчо Стоичков

Нотариус Камен Каменов отговаря на въпроси, зададени от слушатели на БНР, в “Законът и Темида“.

Каква такса се дължи при заверка на договор за наем?

“Когато договорът за наем има нотариална заверка на подпис, а той може да има по желание на страните, когато е със срок от една година. А ако е със срок над една година и искат страните да се впише и да бъде противопоставим, той трябва да има нотариална заверка на подпис и тогава да се впише в Службата по вписване. Има удостоверен материален интерес, който се смята според срока на договора за наем.

Особеното на договора за наем на земеделските земи и при арендата на земеделските земи, където е уредено в специалния закон, е, че при заверка на договора за рента на земеделска земя, или за наем на земеделска земя, се дължи обикновена такса от 10 лв. за целия договор."

В звуковия файл можете да чуете отговорите на нотариус Каменов на следните въпроси:

1.  Какво не може да се включи в брачния договор?

2.  Подлежи ли на нотариална заверка брачният договор?

3.  Защо при продажба на кола или недвижим имот нотариусът иска да присъства и съпругата/съпругът?

4.  Какво представлява констативният нотариален акт?

5.  Каква е процедурата по издаване на констативен нотариален акт по обстоятелствена проверка?

6.  Може ли да бъде издаден констативен нотариален акт само по документи?

7.  Трябва ли един договор за наем да бъде заверен нотариално?

8.  Кой плаща разходите по сделката при покупко-продажба на недвижим имот?


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Атанас Чобанов: Дали ще стигнат микрофоните, когато всички започнат да говорят

Тази седмица главният редактор на разследващите сайтове „Bird.bg“ и „Биволъ“ Атанас Чобанов инициира петиция по повод подписаното споразумение за партньорство между телевизия „Европа“ и канала за международни новини „Евронюз“. Защо е нужна тази петиция и в каква медийна среда работят българските журналисти, коментира в „Мрежата“ по програма..

обновено на 08.05.21 в 18:26
Генералният директор на БНР Андон Балтаков

Андон Балтаков: Основният проблем е независимостта на финансирането на обществените медии

Генералният директор на БНР Андон Балтаков изпрати официално искане до парламентарната бюджетна комисия да бъде променен текстът от Закона за държавния бюджет, който позволява на Министерския съвет да орязва финансирането на общественото радио.  Бюджетът на БНР за 2021 г. вече е намален с близо 1 милион лева  с последното постановление на..

публикувано на 08.05.21 в 13:00

Противоконституционен ли е мораториумът върху решения на МС

През април парламентът наложи мораториум върху определени действия на държавните органи до избирането на нов Министерски съвет (МС) или назначаването на служебно правителство. Противоконституционен ли е този мораториум? Нарушени ли са принципите на правовата държава и разделението на властите? Темата коментира в “Законът и Темида“ д-р..

публикувано на 07.05.21 в 14:00
Проф. Венелин Терзиев и Анелия Торошанова в студиото на предаването “Законът и Темида“

В България условията за Отворена наука тепърва прохождат

В определението за Отворена наука се казва, че това е обобщаващо понятие за движението, което цели научните изследвания и резултати да станат достъпни за всички любознателни хора, аматьори и професионалисти. То обхваща публикуването на отворени научни изследвания, борбата за свободен онлайн достъп, окуражаването на учените да обнародват..

публикувано на 07.05.21 в 13:20

Изчезващата България през фотообектива на Жоро Хаджиев

Да си тръгнеш от селото или да се завърнеш в него? Как оцелява човешкото същество далече от онези места, които му позволяват да живее в себе си и как да се върне към тях? На тези теми говори в “Нашият ден“ фотографът, моторист и музикант Жоро Хаджиев, който открива забравените територии на България. Жоро Хаджиев е главен герой в..

публикувано на 07.05.21 в 11:08