Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Главен герой

Красимир Атанасов – пътят на един български математик

| обновено на 06.04.21 в 12:01
Снимка: архив

Красимир Атанасов е български учен, математик, член-кореспондент на Българската академия на науките, доктор на математическите науки, доктор на техническите науки, дългогодишен преподавател, старши научен сътрудник I степен. Работи в Института по биофизика и биомедицинско инженерство към БАН, носител е на много звания, награди и отличия, включително Награда "Питагор" за технически науки на МОН (2012 г.) и Голямата награда за изключителен индивидуален принос за оформяне на H-индекса на БАН (2020 г.). Известен е преди всичко с въвеждането на понятията интуиционистки размити множества (1983 година) и обобщени мрежи (1984 година), които са обобщения, съответно, на понятията размитите множества и мрежи на Петри.

Красимир Атанасов

Красимир Атанасов е главен герой в “Нашият ден“.

“Първият ми опит беше в седми клас, прочетох, че проблемът за разделянето на ъгъла на три равни части е нерешена задача или по-скоро, че не може да се решава такава. И написах решение, за което главният редактор на списание “Математика“ ми писа – “че си сбъркал, сбъркал си, но все пак дерзай“.

Някъде през лятото на 1970 г. бях ученик 9-и за 10-и клас в Бургас. Там се проведе ученическа школа по математика. Тогава дойдоха млади доценти, за съжаление някои от тях вече са покойници, други пенсионери. В една от секциите чух един интересен проблем, свързан с разбиването на триъгълник на малки триъгълничета по специален начин. След лекцията, връщайки към къщи, си мислех как това нещо може да се направи, ако разбия не триъгълник, а четириъгълник, петоъгълник, и стигнах до една идея, че, ако имам N-ъгълник и го разбия под това правило на триъгълничета, в него ще има поне N без два триъгълника, означени с три различни цифри. Истината е, че ми трябваха 21 години да докажа този факт. 

Изпратих го на един от най-големите математици на ХХ в. Пал Ердьош, унгарец по произход, но абсолютно космополитична личност. Той направи някакви дребни бележки, които отразих, и публикува статията ми. Оказа се, че съм успял да направя обобщение на неговия проблем, защото формулировката, която чух на лекциите, е дадена от него през 1938 г.“

С какво се занимава Красимир Атанасов

“Аз се занимавам с няколко неща. Едното от тях е свързано с начин за оценяване на неопределеност. Идеята тръгва още от Аристотел, който за първи път заговаря за съждения и предикати и е един от създателите на логиката. Той пръв забелязва, че нашата мисъл се базира на някакви логически конструкции, които могат да бъдат оценявани като лъжа и истина. Например съждението е – днес е слънчево, поглеждаме навън и отговаряме с да. В последствие, както е в ХIХ век, се заговаря за това, че вместо да отговорим с "да" и "не", можем да използваме 0 и 1 като оценки. Оценката на съждението – днес е слънчево – би била единица, а ако не беше слънчево, щеше да бъде нула.“

Разговора можете да чуете от звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво причинява войната на децата

"На първо място – болка и лишения, защото много от тях губят дома, родителите си, това, от което се състои всекидневната им безопасност. И ако до тях няма възрастни, на които да разчитат, това може да доведе до вътрешна катастрофа, в която на детето му е много трудно, защото нищо не му обясняват и то не разбира какво става." Това казва Наталия..

публикувано на 01.12.22 в 12:56

Блясък на терена, сенки извън терена

Световното първенство по футбол Катар’2022 е в разгара си, свидетели сме както на страхотни изпълнения, така и на скучни мачове, но футболът – освен че е най-чистото проявления на играта, също така има мрачни тайни, черни сенки, които обикновено се премълчават и затулват. Историята му е пълна с подобни тъмни кътчета и тъкмо за тях иде реч в..

публикувано на 01.12.22 в 09:05
Огнян Петков

Еврика! Успешни българи: Огнян Петков

"В основите на физиката лежат задаването на въпроси и търсенето на отговори на база експерименти и неща, които са обозрими. Това е наука, която въпреки популярното мнение, че не е достъпна за всеки, е вградена в нас именно поради несъзнателния стремеж към експериментиране“, това пише в списание "Светът на физиката" един млад човек – Огнян Петков,..

публикувано на 28.11.22 в 17:10
Акад. Чавдар Славов

Мъже за пример

Заглавие на филм, сюжет от живота. Това бе отправната точка в разговора "За здравето" с акад. Чавдар Славов. Преди повече от 20 години  екип уролози "родиха " термина "мъжко здраве", който вече е твърде популярен. Но знаем ли какво включва той? Профилактика, редовни изследвания и преглед при специалист, "едно на ум" към хранителните добавки, залели..

публикувано на 28.11.22 в 11:34

Албена и Павел Благеви изминаха 779 км на Камино, след като изкачиха Килиманджаро

"Покана за пътуване" очевидно е отправна точка за екстремни пътувания и изпитания на духа. Албена и Павел Благеви ни гостуваха, след като на възраст над 60 години изкачиха Килиманджаро. И дойдоха отново, след като вървяха 779 километра по Пътя на Камино за малко повече от месец. Запитах ги това ново предизвикателство ли е, или е душевен подтик...

публикувано на 28.11.22 в 08:46