Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„КласикАрт“ с прекрасни дестинации и произведения от различни епохи


Софийската публика има удоволствието да се наслади на поредния концерт на струнен квартет „КласикАрт“ в камерна зала „България“ на 11 април от 19 часа.

„В ситуацията на пандемия, за съжаление пътешествията на хората спряха и всички се затворихме вкъщи. Затова аз и моите колеги, решихме да озаглавим този проект „Музикално пътешествие“. Епохите, които ще представим на нашия концерт, ще ни помогнат да се пренесем от Барока в Романтизма, Класиката и Съвремието. За начална точка сме избрали родния град на Хендел, след това продължаваме с Бах, Чайковски, Брамс и Мартину“ – каза виолончелистката от ансамбъла Кристиана Михайлова.

На сцената заедно с музикантите от състава ще бъдат и пианистът Василий Илисавски, перкусионистката Сара Чакърова, деветгодишната виолончелистка Алина Михайлова и осемгодишната пианистка София Митрова. Водещ на концерта на „КласикАрт“ е Петра Църноречка.

„КласикАрт“ – струнен квартет и ансамбъл е създаден през 2017 година от приятели, които искат да правят музика по най-добрия начин! В състава участват Калина Христова (цигулка) – концертмайстор на Софийска филхармония, Евгения Бааджиева-Димова (виола) – водач на виолите в Симфоничния оркестър на БНР, и Кристиана Алипиева Михайлова (виолончело) – помощник концертмайстор на виолончелите в Софийска филхармония, Явор Добрев (кларинет) – водач на кларинети в Софийската опера и балет, Михаил Михайлов (валдхорна), първи валдхорнист на Софийската филхармония.

Запазена марка на концертите на „КласикАрт“ е, че те винаги са концептуални спектакли с музика, слово, художествено осветление и специален надслов.

В среща по време на подготовката за концерта Кристиана Михайлова, София Митрова, Алина Михайлова и Сара Чакърова подробно представиха произведенията, които ще изпълнят и загатнаха какво да очакваме от тях.

Чуйте какво споделиха в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

„Надпяване” – фолклорната класация на програма „Христо Ботев”, април 2021

В класацията „Надпяване“ всеки месец ще ви бъде представяна различна музика. Екипът на предаването се старае да бъде на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравя традиционното звучене на любимата ни народна музика. В ефира на програма „Христо Ботев“ ще чуете да се надпяват не само прекрасни певци, но и виртуозни инструменталисти. Освен..

обновено на 16.04.21 в 09:45

Магията на българския корен – по-силна от всякога в книгата на Жасмина Бушева-Кацарска

Самодиви, нестинари, змейове, караконджоли, кукери. Всичко това съдържа книгата на Жасмина Бушева-Кацарска „Как се раждат самодивите“. Книга, съставена от седем разказа, които неминуеми отвеждат читателя в един вълшебен свят на фолклорна мистика и приказност. „Тази книга е плод на моята огромна любов към българския фолклор. От дете съм..

публикувано на 15.04.21 в 08:15
Хосе Кура

„Манон Леско“ – в памет на Камен Чанев

Съвсем внезапно и в разцвета на творческите си сили през 2020 г. ни напусна Камен Чанев. През всички години на блестящата си кариера той беше любим изпълнител, аплодиран от публиката във всички театри у нас. Световните му успехи бяха на най-големите сцени. Четири месеца след раздялата с него в Пловдив, театърът, където той представи някои от..

публикувано на 14.04.21 в 12:33

Игор Стравински и старинната руска обредност

„Жар птица“, „Пролетно тайнство“, „Сватба“ – гениални творби, изтръгнати от недрата на една древна ритуалност, нямаща нищо общо с приетите в Париж стереотипи за дребна руска екзотика, олицетворявана с понятията „водка“, „поп“, „болярин“, „балалайка“... Самият Стравински е възроптавал яростно срещу подобни представи за Свещената Русия, при това не..

публикувано на 14.04.21 в 10:45

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 30 април 2021

16 април 3.00 часа – Ейми Бийч (1867-1944), Три Шекспирови песни. 3.08 часа – Надя Буланже (1887-1979), Четири песни. 3.19 часа – Лили Буланже (1893-1918), Четири песни из „Поляни в небесата“. Изпълнява Рожер Падулйес (тенор), Робер Фернандес Агире (пиано). 3.28 часа – Ейми Бийч (1867-1944), Пет песни. Изпълняват Рожер Падулйес (тенор), Марта Кардона..

публикувано на 14.04.21 в 08:05