Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„КласикАрт“ с прекрасни дестинации и произведения от различни епохи


Софийската публика има удоволствието да се наслади на поредния концерт на струнен квартет „КласикАрт“ в камерна зала „България“ на 11 април от 19 часа.

„В ситуацията на пандемия, за съжаление пътешествията на хората спряха и всички се затворихме вкъщи. Затова аз и моите колеги, решихме да озаглавим този проект „Музикално пътешествие“. Епохите, които ще представим на нашия концерт, ще ни помогнат да се пренесем от Барока в Романтизма, Класиката и Съвремието. За начална точка сме избрали родния град на Хендел, след това продължаваме с Бах, Чайковски, Брамс и Мартину“ – каза виолончелистката от ансамбъла Кристиана Михайлова.

На сцената заедно с музикантите от състава ще бъдат и пианистът Василий Илисавски, перкусионистката Сара Чакърова, деветгодишната виолончелистка Алина Михайлова и осемгодишната пианистка София Митрова. Водещ на концерта на „КласикАрт“ е Петра Църноречка.

„КласикАрт“ – струнен квартет и ансамбъл е създаден през 2017 година от приятели, които искат да правят музика по най-добрия начин! В състава участват Калина Христова (цигулка) – концертмайстор на Софийска филхармония, Евгения Бааджиева-Димова (виола) – водач на виолите в Симфоничния оркестър на БНР, и Кристиана Алипиева Михайлова (виолончело) – помощник концертмайстор на виолончелите в Софийска филхармония, Явор Добрев (кларинет) – водач на кларинети в Софийската опера и балет, Михаил Михайлов (валдхорна), първи валдхорнист на Софийската филхармония.

Запазена марка на концертите на „КласикАрт“ е, че те винаги са концептуални спектакли с музика, слово, художествено осветление и специален надслов.

В среща по време на подготовката за концерта Кристиана Михайлова, София Митрова, Алина Михайлова и Сара Чакърова подробно представиха произведенията, които ще изпълнят и загатнаха какво да очакваме от тях.

Чуйте какво споделиха в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Програма "Христо Ботев" излъчва директно Международния фестивал "Пирин фолк" - Сандански

От днес до неделя, в три поредни вечери, програма "Христо Ботев" ще излъчва директно от Летния театър в Сандански 32-рото издание на Международния фестивал "Пирин фолк".   Днес (30 август) това е "Детски Пирин фолк", в събота е конкурсът за "Изпълнителско изкуство", а в неделя – за "Авторска македонска песен". Във всеки от трите конкурса се явяват..

публикувано на 30.08.24 в 14:36
Константин Илиевски и Светлина Стоянова

Симфоничният оркестър на БНР поставя музикалното начало на 40-ата "Аполония"

Симфоничният оркестър на Българското национално радио открива официално тази вечер четирдесетото издание на Празниците на изкуствата "Аполония" в Созопол.  Създаден  през 1948 година, Симфоничният оркестър на БНР и до днес играе важна роля в музикалния  живот на столицата и не само. Съставът поддържа един изключително широк репертоар. Той не само..

публикувано на 29.08.24 в 14:30

Модерна Британия ни идва на крака: "Едитърс" в НДК

България най-после има потвърдена дата за отложения миналата година концерт на "Едитърс" – една от най-добрите съвременни европейски групи на живо. Куул Британия ни идва на крака за шоу в зала 3 на НДК на 29 август . Събитието е част от серията Sofia Solid , която тази година предложи силни изяви на Кори Тейлър, "Мегадет", Брус Дикинсън и "Дъ..

публикувано на 26.08.24 в 12:29
Цветан Цветанов и Людмил Фотев

Вавилонските кули на джаза и бирата

Вавилонската фонотека и Джаз+дуенде се редуват през седмица в самото ѝ начало половин час след полунощ. В изданието от 19 август бяха заедно в ефир, домакин – Цветан Цветанов, гост – Людмил Фотев. Приказката им гради с общите за джаза и бирата съставки – фийлинг, суинг и импро моменти, респективните им вавилонски кули. Става дума и за глобалните им..

публикувано на 19.08.24 в 18:28
Жорж Претр

Жорж Претр – Maestro con brio

В съботната  вечер ви предлагам операта "Фауст“ от Шарл Гуно – култов запис от края на 70-те години и неоспорим за мнозина връх в пребогатата дискографска колекция на Жорж Претр. На 14 август се навърши столетие от рождението на великия маестро. "Жорж Претр е не само диригент с огромен опит, който познава в детайли занаята, но преди всичко артист със..

публикувано на 17.08.24 в 08:00