Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Александър Шурбанов на 80

Снимка: Иван Добромиров

Проф. Александър Шурбанов издаде най-новата си книга „Закуска с нар“ и така творчески отбеляза своята 80-годишнина. Книгата съдържа освен нови стихотворения и приписки, както са наречени есеистичните фрагменти във втората ѝ част „Четирите посоки“. Вече са познати мъдростта и неочакваните внушения на автора от предишни негови подобни по жанр книги като „Опит“, „Приписки“, 2 том от неговото Избрано и др. В случая със „Закуска с нар“ (въвеждащото стихотворение дава заглавието на цялата книга) той угощава и с нови стихотворения, които съставляват първата част „Четирите времена“. 

Тези сгъстени късове поезия кореспондират в хармонична цялост с приписките, особено с частта „Хеликон“, в която Александър Шурбанов пише за литературата и превода, за писателите и писането, за критиката и поезията... И ако се позовем на написаното от автора кое според него е добро стихотворение – „изповед, прераснала в притча“, това ще е най-синтезираното определение и за собствената му поезия. Но не само. Той е постигнал тук възможната дистанция и от изповедта, и от притчовостта, дистанция, без да се загуби връзката, дистанцията, която помага стихотворенията в книгата да добият значения, по-големи от казаното в тях. Тоест да надскочат думите и да отидат отвъд в търсенето, в опита да проникнат през „непрозрачната същност на света“. Така стихотворения и приписки зазвучават в обща композиция. Така те се превръщат в открития.

Известен като един от най-добрите български преводачи и като преподавател в Софийския университет по английска литература, почетен доктор на британските университети в Кент и Съри и член на Европейската академия, Александър Шурбанов е автор на над 20 книги с поезия, есеистика и литературоведски изследвания. Носител е на Националната награда „Хр. Г. Данов“, на почетен „Аскеер“ и на Голямата награда на Портал „Култура“.

С най-новата си книга проф. Шурбанов угощава читателите с поетично-есеистична „закуска“. Тя е истинско пиршество на духа, мъдрост на живеенето и осмисляне човешкия финал:


Неизбежност


Едно стихотворение
винаги свършва.
Иска ти се
да продължава вечно,
но то трябва да свърши.
Дори когато е хубаво.
Особено когато е хубаво.
За да бъде.
Както свършва денят.
Както пролетта свършва.
Или целувката.
Както свършва животът.
Както лист пада наесен
от дървото.
Листът пада на масата.


Чуйте проф. Шурбанов, Илко Димитров и Марин Бодаков.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наближава крайният срок за "Искри" 2024

До 30 април 2024 г. всички деца, които обичат да пишат, могат да се включат в Националния радиоконкурс за детско литературно творчество "Искри". Конкурсът се организира за 41-ви път от програма "Христо Ботев" на Българското национално радио и е най-старият национален конкурс за литературни произведения, написани от деца. "Очертава се и..

публикувано на 19.04.24 в 17:15

Послеписът на художника Милко Божков

Откриването на изложбата с живопис на Милко Божков в три зали на галерията на СБХ на "Шипка" 6 изненада посетителите и зарадва приятелите на художника. За новата си мащабна експозиция с лаконичното заглавие "P.S." / "Послепис" Божков казва пред "Артефир": " Пост е, докато един художник нарисува картината, след това  скриптум е, когато..

публикувано на 19.04.24 в 15:12

"Всеки иска да живее" на българска сцена

Премиерните представления на "Всеки иска да живее" от израелския драматург Ханох Левин в Сатиричния театър "Алеко Константинов" са на 19 и 20 април . Режисьор е Елена Панайотова, сценографията е дело на Юлиян Табаков, хореографията на Росен Михайлов, музиката Христо Намлиев. Името на Ханох Левин е в списъка с водещите световни драматурзи, а..

публикувано на 19.04.24 в 14:26

Чужденци навсякъде на 60-ото Венецианско биенале

На 20 април се открива официално 60-ото издание на Венецианско биенале – най-важният световен форум за съвременно изкуство. То е под мотото "Чужденци навсякъде" и продължава до 24 ноември 2024 г. Нашият български проект също има интересно заглавие – "Съседите". Това издание е с най-голям брой артисти, екипи и артколективи – над 330.  Василена Мирчева,..

публикувано на 19.04.24 в 14:10
Ю Хуа

Десет есета за съвременен Китай

Излезе втора книга на китайския писател Ю Хуа на български език в превод на Стефан Русинов след "Живи" – един от най-популярните и превеждани негови романи.  "Китай в десет думи" е сборник с десет есета на писателя, който казва в предговора: "Ако тръгна да разказвам за всички аспекти от живота в съвременен Китай, ще се получи нещо по-дълго от..

публикувано на 19.04.24 в 14:05