Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Петко Георгиев: Сценарият "предсрочни избори" е доста реалистичен

Предсрочни избори – възможно или вероятно

Юлий Павлов: Не е ясно каква идеология има партията на Слави Трифонов

| обновено на 09.04.21 в 10:31
Снимка: Ани Петрова

Тази нощ Централната избирателна комисия прие с решение разпределението на мандатите между шестте политически формации, които влизат в следващото народно събрание. ГЕРБ-СДС получава 75 мандата, "Има такъв народ" – 51, БСП – 43, ДПС – 30, "Демократична България" – 27, "Изправи се! Мутри вън!" – 14. Избирателната активност е 50,61 на сто, сочат окончателните резултати, обявени от ЦИК.

Седмицата след изборите – лидерски изказвания и коментари – анализ в "Нашият ден" прави журналистът Петко Георгиев:

"Високата подкрепа за Слави Трифонов не е изненада. Малко късно – и социолозите, и коментаторите започнаха да обръщат сериозно внимание на Слави Трифонов. Това идва от изненадващия за мнозина висок негов резултат. Не че съм пророк, но аз винаги съм твърдял, че за Слави Трифонов  ще гласуват много повече хора, отколкото излизат в социологията, просто защото социологическите агенции (не само у нас) изпитват сериозни трудности да достигнат до този електорат, който подкрепи Слави Трифонов – млади хора с различни политически убеждения от различни социални сфери. Ако новоизбраното Народно събрание не успее да направи правителство, на едни следващи избори Слави ще вземе още повече. 

Не съм съгласен с това, че той няма идеология – напротив, Слави Трифонов има доста ясна идеология. Той стъпва на опорните точки от референдума, който проведе преди няколко години, освен това има една доста ясна и критична позиция спрямо състоянието на българското общество, която се споделя от огромна част от българите, независимо от това дали те харесват чалга или джаз. Само че Слави Трифонов в момента ще бъде в една изключително сложна позиция. Той въобще не може да състави самостоятелно мнозинство, за да направи правителство. И ако предложи кабинет, съставянето ще зависи от фактори, които са извън него. Може да се договори и да събере 100-тина депутати, но да бъде подкрепен в пленарна зала от ГЕРБ или от ДПС, или от БСП, би означавало да се превърне в техен заложник.

Не ми се струва много вероятно да се състави правителство от този парламент. Ако се състави, то по-скоро ще бъде с мандата на третия, когото президентът предложи. Ниски шансове за успех."

Според Петко Георгиев сценарият "предсрочни избори" е доста реалистичен. "Доста от основните играчи от новата конфигурация биха имали изгода. Смятам, че биха имали изгода и голяма част от избирателите. Коалиционен или експертен кабинет е еднакво неудобен за всички. Не бих се изненадал да имаме нови избори. Само се моля те да са през лятото... Би имало някакъв смисъл от това Народно събрание, ако успее да промени безумията, които бяха утвърдени в Изборния кодекс. Тази гротескна картина, която наблюдавахме на тези избори... не искам, като нация, да се унижаваме с подобен тип избори. Това е недостойно за 21-ви век. 

Чуйте цялото интервю в звуковия файл.

"За първи път една новосъздадена партия, която не е хептен политически проект, изведнъж с летящ старт взе много повече, отколкото всички социолози предричаха. Партията на Слави Трифонов не е ясно каква идеология има, освен това да се изпълнят исканията от референдума, друга програма от тази политическа сила не сме видели.

Такава ситуация се среща рядко в България, а и в Европа – първата политическа сила няма да може да направи кабинет. Дали ще имаме правителство или не, зависи от решението на един-единствен човек – Слави Трифонов. Ако той не предложи кабинет, третият мандат ще бъде неуспешен, защото президентът ще трябва да го даде на БСП, а той разчита на тях за подкрепа на президентските избори. Така че всичко зависи от втория мандат. Но ако Слави Трифонов върне втория мандат, без да предлага кабинет, нещата отиват към предсрочни избори."

Чуйте какво каза социологът Юлий Павлов в звуковия файл.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Етно кът

На гости в село Ловец

Ако потърсите информация в интернет за село Ловец, ще откриете само, че то е село в Североизточна България и се намира в община Търговище. За неговата история има само две изречения – Първите българи се заселват в селото през 1925 година и години преди това е било населено само с турци. В раздела население ще откриете, че в Ловец живеят около 400 човека..

публикувано на 15.05.21 в 08:40

Познаваме ли основните си права

Само преди дни се състоя семинар на тема как да подобрим приложението на Хартата на основните права на Европейския съюз на национално ниво. Едно изследване на основните права на ЕС от края на ноември 2019 г., за осведомеността за Хартата на основните права на ЕС в държавите-членки, установи изключително ниски нива на познаване на..

обновено на 14.05.21 в 12:32
Експрокурорът, адвокат Захари Генов

Адв. Захари Генов: Подялба на наследствена земя

Адвокат Захари Генов отговаря на въпрос, зададен от слушателка на БНР в предаването “Законът и Темида“. Красимира Николова от София поставя следния казус: За наследствена земя в гр. Кнежа има решение на Поземлена комисия, което е позитивно. За наследниците на трима братя, между които е и тя, и отказ от Поземлената комисия за тези..

публикувано на 14.05.21 в 12:29
Националната астрономическа обсерватория “Рожен“

Обсерваторията “Рожен“ отново отваря врати за посетители

Националната астрономическа обсерватория “Рожен”, която през настоящата година отбелязва 40 години от своето създаване, отваря врати за посещения на 14 май. До 31 май дневните посещения, които включват обиколка и беседа в кулата на 2-метровия телескоп, ще се извършват на всеки кръгъл час от 10.00 до 16.00 часа в дните от четвъртък до..

публикувано на 14.05.21 в 11:12

Израело-палестинският конфликт: Поредна ескалация на напрежението

Конфликтът между Израел и палестинците се задълбочава – от една страна, с ракетните нападения от Ивицата Газа, от друга, с размириците в израелските градове.  Израел обяви, че е бил обстрелян с 1600 ракети от Ивицата Газа. Израелските сили нанасят удари по позиции на групировката “Хамас“ и обмислят провеждането на сухопътна операция...

публикувано на 14.05.21 в 10:09