Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Съвети на адв. Генов към слушатели

Прекратено служебно правоотношение

Експрокурорът, адвокат Захари Генов
Снимка: БНР

Адвокат Захари Генов отговаря на въпроси, зададени от слушатели на БНР, в “Законът и Темида“.

“Като държавен служител е прекратено служебното ми правоотношение със заповед на столичния кмет Йорданка Фандъкова. След обжалване от моя страна тази заповед е отменена от Административния съд. Но тъй като с жалбата съм поискал възстановяване на преди заеманата длъжност и изплащане на обезщетение за оставането ми без работа, вследствие на незаконното ми уволнение, производството по жалбата ми беше разделено на две производство от Административния съд София-град.  Едното за отмяна на заповедта за уволнение и друго производство за възстановяване на заеманата преди уволнението длъжност. Заедно с решението на заповедта за уволнението ми беше връчена обаче, подадена от столичния кмет касационна жалба срещу решението на Административния съд – София-град до Върховен административен съд на Република България, за да подам възражение срещу нея. 

Въпросът ми е – кога ще бъде даден ход на второто дело в Административния съд София-град, за възстановяването ми на преди заеманата длъжност – главен експерт – и изплащането ми на обезщетение за времето, в което съм останал без работа“ – Валери Цаков от София.

Отговорът на адв. Генов

“Ако решението на Административния съд – София-град бъде потвърдено от ВАС и влезе в сила, тогава ще бъде даден вход на второто дело, което още се намира в Административния съд – София-град и по което не е започнало производство. А то е за възстановяване на преди заеманата длъжност и изплащането на обезщетение за оставането без работа, вследствие на незаконното уволнение. Обезщетението обаче ще бъде за два месеца, пълни, в размера на получаваната от преди уволнението заплата, а за останалите четири месеца може да се претендира разликата между заплатата като главен експерт и по-ниско платената работа като охранител.“

“Ако обаче това решение на Административния съд – София-град бъде отменено от ВАС, то тогава на това второ дело няма да му бъде даден ход, то просто ще се прекрати, защото основанието, за да се даде вход на второто дело за възстановяване на преди заеманата длъжност и за обезщетението за оставане без работа, ще бъде безпредметно.“

Още от съветите на адв. Генов по други казуси можете да чуете от звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Познаваме ли основните си права

Само преди дни се състоя семинар на тема как да подобрим приложението на Хартата на основните права на Европейския съюз на национално ниво. Едно изследване на основните права на ЕС от края на ноември 2019 г., за осведомеността за Хартата на основните права на ЕС в държавите-членки, установи изключително ниски нива на познаване на..

обновено на 14.05.21 в 12:32
Експрокурорът, адвокат Захари Генов

Адв. Захари Генов: Подялба на наследствена земя

Адвокат Захари Генов отговаря на въпрос, зададен от слушателка на БНР в предаването “Законът и Темида“. Красимира Николова от София поставя следния казус: За наследствена земя в гр. Кнежа има решение на Поземлена комисия, което е позитивно. За наследниците на трима братя, между които е и тя, и отказ от Поземлената комисия за тези..

публикувано на 14.05.21 в 12:29
Националната астрономическа обсерватория “Рожен“

Обсерваторията “Рожен“ отново отваря врати за посетители

Националната астрономическа обсерватория “Рожен”, която през настоящата година отбелязва 40 години от своето създаване, отваря врати за посещения на 14 май. До 31 май дневните посещения, които включват обиколка и беседа в кулата на 2-метровия телескоп, ще се извършват на всеки кръгъл час от 10.00 до 16.00 часа в дните от четвъртък до..

публикувано на 14.05.21 в 11:12

Израело-палестинският конфликт: Поредна ескалация на напрежението

Конфликтът между Израел и палестинците се задълбочава – от една страна, с ракетните нападения от Ивицата Газа, от друга, с размириците в израелските градове.  Израел обяви, че е бил обстрелян с 1600 ракети от Ивицата Газа. Израелските сили нанасят удари по позиции на групировката “Хамас“ и обмислят провеждането на сухопътна операция...

публикувано на 14.05.21 в 10:09

Служебният кабинет – заявка за експертно управление

Отново имаме седмица, наситена със значими политически събития и рокади? Какво илюстрира служебният кабинет? Каква заявка дава селекцията на експертите в него? Темата коментира в “Нашият ден“ доц. Татяна Буруджиева , политолог и преподавател. "Ако съдим от състава на служебното правителство, опитът е да се сложат на постове хора,..

публикувано на 14.05.21 в 08:58