Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Мемето – новият визуален виц

Снимка: @chetvurtocarstvo

Александър Кузманов е автор на фейсбук страницата „Четвърто българско царство“, която се занимава с исторически хумор. Създава визуални вицове или така наречените мемета или миймове. Твърди, че младите хора знаят добре как да ги правят и, че това е съвременното вицово творчество.

„Според академично изследване с помощта на алгоритми става ясно, че най-много се харесват такива, които имат експресивна снимка и кратък и ясен текст“ – казва той – „Животът на миймовете е кратък, хората бързо им се насищат. Ако не са пропаганда, те са добра шега“.

Казва, че единственото, с което се съобразява са правилата във Фейсбук, които са доста строги при използването на определени исторически теми. „Да правиш добри миймове е като да имаш чувство за хумор, а с времето разбираш и какво се харесва на хората“. Чуйте Александър Кузманов в „Какво се случва“.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дейвид Славчев, директор драматичен театър „Владимир Трендафилов“, Видин

Първата сграда, построена за нуждите на театър – драматичен театър „Владимир Трендафилов“ на 130 години

Сградата на драматичен театър „Владимир Трендафилов“ – Видин е първата построена сграда в България специално за театрални нужди – с обширен салон, партер, ложи и галерии, голяма сцена, и тази година се навършват 130 години от построяването ѝ – през 1891 година. Наскоро тя беше ремонтирана, а най-новото представление от репертоара на Видинския театър..

публикувано на 07.05.21 в 10:24

В търсене на „Възможната институция“

Как институциите си взаимодействат с изкуството и как изкуството преживява и изобразява институциите? Тези въпроси задава проектът „Възможната институция“ чрез изложба в галерия Swimming Pool, видеоинсталации и серия от онлайн и офлайн дискусии и уъркшопи. По проекта „Възможната институция“ работят група визаулни артисти, театрали и психолози,..

обновено на 07.05.21 в 08:55

Националният военноисторически музей с богата програма в Деня на Българската армия

Националният военноисторически музей отбелязва Деня на Българската армия с вход свободен и богата празнична програма. За първи път посетителите на музея ще могат да разгледат най-новите фотоизложби – „Празникът на Българската армия“ и „Раковски и неговото време“. Първата показва как армията е отбелязвала празника си в годините след..

обновено на 06.05.21 в 15:23
Силвия Станоева в студиото на „Време и половина“

Силвия Станоева: Да поемеш отговорност за собствения си талант означава да поискаш да бъдеш видим

Усамотена в таванското си помещение, Сузи Сю повдига темата за съзидателността. Тя говори за отдаването изцяло на онова, което човек иска и може да прави. Яхва вдъхновението и лети право към мечтите. В интимната атмосфера на галерия „Етюд“ таванът на Сузи се преобразува от малка сцена в цяла вселена. В нея тя пътува из света – реалния и онзи, който..

публикувано на 06.05.21 в 08:50

Актрисата Юлияна Чернева: Всеки ден на сцената е щастие

„Моята първа среща с Варненския театър мисля, че е започнала преди да се родя, по обясними причини – че съм трето поколение актриса в тоя театър. Първата ми роля беше още на шестгодишна възраст, защото играя още от дете в нашия театър, но като професионална роля моят дебют на сцената беше ролята на Кенди Стар от „Полет над кукувиче гнездо“ на Дейл..

обновено на 05.05.21 в 16:49