Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Манон Леско“ – в памет на Камен Чанев

Хосе Кура
Снимка: Държавна опера Пловдив

Камен ЧаневСъвсем внезапно и в разцвета на творческите си сили през 2020 г. ни напусна Камен Чанев. През всички години на блестящата си кариера той беше любим изпълнител, аплодиран от публиката във всички театри у нас. Световните му успехи бяха на най-големите сцени.

Четири месеца след раздялата с него в Пловдив, театърът, където той представи някои от най-емблематичните си образи, ще бъде концертно представена операта „Манон Леско“ на Пучини. В този спектакъл трябваше да участва и самият Камен Чанев, който винаги е казвал, че партията на кавалер Де Грийо е сред любимите му.

На 17 април в Дома на културата „Борис Христов“ ще бъде събитието. Поради големия интерес от ръководството на театъра решиха да отворят за публика и генералната репетиция, която ще бъде на 15 април.

За да подготви постановката в Пловдив, пристигна Хосе Кура, когото почитателите на операта гледаха в постановката на операта „Отело“ на Верди на Античния театър през 2019 г. Дездемона в този спектакъл беше Таня Иванова. Сега тя ще направи дебюта си като Манон. Аржентинският тенор е започнал кариерата си като диригент.

„Познавах Камен Чанев, като човек. Той ми е казвал, че иска да изпее „Отело“... Радвам се, че успя да направи своя Отело, въпреки че скоро след това ни напусна“, каза Хосе Кура.

„На моите години – 25, а всъщност 58, мога да си позволя да пея само на места, в които имам емоционална връзка с хората“ – продължи той и разказа колко магично място е Пловдив и дори се пошегува, че където и да копнеш в Пловдив, сигурно ще намериш римляни, които ядат спагети.

В звуковия файл чуйте какво сподели той. Записът е на Екатерина Костова от Радио Пловдив.

Хосе Кура потвърди и принципната си готовност да постави като режисьор операта „Манон Леско“ в програмата на Opera Open 2022 на Античния театър.

Концертното изпълнение на операта от Пучини с диригент Хосе Кура е поредното събитие от цикъла „Световни артисти“ на Opera Open 2021, част от програма „Наследство“ на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Хосе Кура (вляво) и Лучано Ди Мартино
В проекта се включва и тенорът с кариера в Ла Скала, Операта Ковънт Гардън, Фестивала в Залцбург – Леонардо Каими. Преди години Леонардо Каими е присъствал на спектакъл на Камен Чанев на „Манон Леско“ във Виенската опера. Той с вълнение прие да пее в Пловдив в памет на своя колега и приятел въпреки епидемичните ограничения. В концертното изпълнение на „Манон Леско“ участват и солистите Свилен Николов, Александър Носиков, Момчил Караиванов, Евгений Арабаджиев, Елена Чавдарова-Иса, Борис Кучков и др. За жалост хоровите сцени ще бъдат съкратени заради епидемичните ограничения.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Десет години оркестър „Родопско настроение“

Вече десет години певците Димитър Арнаудов, Биляна Арсова, Йордан Топалов, гайдарите – Йордан и Райчо Палагачеви, саксофонистът Бойко Челебиев, перкусионистът Иван Христев, клавиристът Красимир Узунов и акордеонистът Христо Кименов носят радост и родопско настроение на своята публика. Десет години, в които трупат музикален опит, преживявания и емоции...

публикувано на 09.05.21 в 09:10

80 години от рождението на Гена Димитрова

На 6 май прочутото сопрано Гена Димитрова – „гласът на Арена ди Верона“, щеше да навърши 80 години. Напусна ни през 2005 година, но остави дълбока диря в сърцата на милиони почитатели на голямото изкуство в цял свят! Наричана с безброй суперлативи като могъщ, неземен, феноменален глас, природна стихия, ураган, Божи дар, уникален талант, тя беше най-вече..

публикувано на 08.05.21 в 07:55
Димитър Ненов

За изяществото на Димитър Ненов

Смятан за един от най-виртуозните български пианисти Димитър Ненов освен това е и композитор, архитект, интелектуалец. Той е първият музикален директор на Българското национално радио от златната епоха на Сирак Скитник. Роден в Разград, завършил в Дрезден, а след това и в Болоня, той е създател и на някои известни сгради в София и страната. По..

публикувано на 07.05.21 в 12:27
Ансамбъл „Православие“

Хвалите Господа с небес

На 9 май, неделя, от 16 ч аса хор „Православие“ ще излъчи изпълненията си от руската православна църква „Св. Николай“ във Виена и ще може да се гледа директно по YouTube. Основен акцент в концертната програма ще бъдат песните, написани от Константин Лейпус и Франсоа-Пиер Декан специално за ансамбъл „Православие“. Мъжки солистичен ансамбъл..

публикувано на 07.05.21 в 11:18

„Баща ми бояджията“ оживява на оперната сцена

Четири премиери предстоят през месец май в Софийската опера. На 8 трупата на театъра представя сценична версия на обичания от поколения българи мюзикъл „Баща ми бояджията“ на Петър Ступел и Константин Драгнев. Публиката ще може да се наслади и на премиерата на балетния спектакъл „Танго“ на 14 май, която беше отложена във връзка с епидемичната..

обновено на 06.05.21 в 12:58