Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

100 години Варненски драматичен театър "Стоян Бъчваров"

"Артефир" с наградата "Златна маска" на Варненския драматичен театър

Дарина Маринова: Ние сме ковачи на мигове, които никога няма да бъдат повторени

Предаването за изкуство и култура на програма "Христо Ботев" "Артефир" получи наградата "Златна маска" на Варненския драматичен театър "Стоян Бъчваров" в тази важна за театъра година, когато посреща своя 100-годишен юбилей.

100-годишнината на Драматичен театър “Стоян Бъчваров“ Варна е знаков юбилей за цялата българска култура. В трудно време е празникът на Варненския театър – два пъти се отлага. Но вече е факт. На 13 април 2021, преди спектакъла „100“ под режисурата на Боян Иванов, бяха връчени наградите „Златна маска“ – 2021. С тези традиционни за институцията награди в тази юбилейна година бяха отличени артисти, театрали и съмишленици на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“, допринесли за авторитета и популярността на големия крайморски български театър. Чест е за БНР и екипа на предаването „Артефир“ от програма „Христо Ботев“ да бъде сред наградените. Предаването за култура и изкуства „Артефир“ фокусира вниманието на слушателите както към всички събития, свързани със 100-годишнината на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“, така и към актьорите и режисьорите в трупата, обединявайки ги в отделна рубрика „100 години Варненски театър“, за да даде възможност на хората от цялата страна да бъдат съпричастни към юбилея на Варненския театър.

Дарина Маринова, водеща на "Артефир" и отговорен редактор на предаването, сподели в "Нашият ден":

"Тази награда е ценна за нас, защото ние, радиоводещите, както и театралите, сме ковачи на неповторими мигове. Неповторими, защото може да е бил чудесен спектакълът или чудесно предаването, но за него знаят само тези, които са били в салона и тези, които са слушали радиопредаването. Ковачи – защото трудът за създаването на тези неповторими мигове не е лек. 

"Артефир" е винаги там, където има стойностно българско изкуство. Това предаване съществува в българския ефир повече от 25 години. За много хора това е единственият достъп до култура. Без да шумим на тази тема, приемаме като мисия своята работа. Културата е важна и е важно тя да стигне до хората, до нашите слушатели.

Тази награда дава кураж на нашия екип, че независимо какво е отношението към културата в България, ние сме на верен път. Варненският театър е важен – със и без юбилей. За "Артефир" всеки български театър, всяко място, където се представя изкуство и култура, е част от цялата голяма културна картина на страната, от културната ни летопис. В този смисъл – няма близки и далечни точки, още повече, както е казал Хемингуей, "Няма провинция край море". Нека напомня, че колегата Рада Стойкова, като театрален наблюдател, е индивидуален носител на тази награда още през 2014 година."

Наградата от името на "Артефир" взе на церемонията във Варненския театър Наталия Чешмеджиева, директор на Радио Варна.

Екипът на предаването благодари за оценката на театралите от Варна и за топлите думи за Даниела Димова – директор на Театрално-музикалния продуцентски център Варна, за работата на предаването „Артефир“.

Честито на "Артефир", честито на програма "Христо Ботев", честито на семейството на Българското национално радио!

Чуйте повече от звуковия файл.

Наградите „Златна маска“ 2021 на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ бяха оповестени на тържествена церемония на 13 април 2021 г. преди премиерния спектакъл „100!“ на режисьора Боян Иванов, хореографа Татяна Соколова и сценографа Елица Георгиева, посветен на 100-годишния юбилей на Варненския театър.

Наградата представлява малко бижу във формата на усмихната театрална маска, изработено от 14-каратово злато. 

Пламен Марков бе удостоен с награда „Златна маска“ в юбилейния сезон на Варненския театър за изключителното си режисьорско присъствие в историята на театъра, оригиналната театрална естетика и проникновените прочити в постановките: “Ричард III” от Шекспир, “Вуйчо Ваньо“ от Чехов, „Ревизор“ от Гогол, „Измяна" от Пинтър, „Сганарел. Два фарса" от Молиер, „Ретро“ от Галин, „Влюбеният Шекспир“ от Ли Хол, „Отело“ от Шекспир и други. За полифоничния стил и високата мярка за изкуство, които отстоява в подбора и продукцията на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ като негов главен режисьор и за верността си към Варненския театър.

Театроведът Никола Вандов получи „Златна маска“ за високия професионализъм в издирването и обработването на огромна по обем информация при съставянето на летописа, съхранил в 888 страници и 1120 спектакъла 100-годишната история на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“.

Освен него, за принос във възкресяване на паметта за театралното минало на Варна, със „Златна маска“ бе отличена и изкустоведката Пламена Рачева. Нейните изследователски открития, кураторска прецизност и проникновен анализ превърнаха изложбата „Григорий Лебский – забравеният художник на театъра и операта във Варна“ в едно от знаковите събития в честването на 100-годишния юбилей на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“.

Признание получи и предаването „Артефир“ на програма „Христо Ботев“, БНР, с отговорен редактор Дарина Маринова. „Златна маска“ откроява високия професионализъм в подготовката и реализацията на седмичната рубрика, посветена на 100-годишния юбилей на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ и оригиналния радиопортрет на Варненския театър, обрисуван с проникновените интервюта на водещата Рада Стойкова, в които актьори от различни поколения успоредяват размишленията си за живеенето в театъра, за смисъла и мисията на театъра. Наградата на „АРТЕФИР“ получи Наталия Чешмеджиева, директор на БНР – Радио Варна.

С почит към ветераните на Варненския театър и фокус върху най-стойностните им роли, с награда „Златна маска“ за цялостно творчество бяха удостоени актьорите Петя Петкова, Нели Вълканова, Пламен Георгиев, Стефка Симеонова, както и звукооформителят Пламен Воденичаров. Наградата на 88-годишния актьор Сава Георгиев, който, за съжаление, не можа да присъства на церемонията, ще му бъде връчена допълнително.

Последната „Златна маска“ 2021 бе предназначена за Мария Александрова, експерт маркетинг и реклама, за безупречно провеждане през последните 22 години на маркетингови и рекламни кампании, утвърдили имиджа на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ като един от водещите театри в България. Рожденият рожден ден на Мария, съвпаднал с отбелязването на 100-годишния юбилей на театъра, придаде допълнителен привкус на събитието.

Наградите „Златна маска“ 2021 на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ бяха връчени от Даниела Димова, директор на Театрално-музикален продуцентски център Варна, с асистент Виолета Тончева, пиар на институцията.

Виолета Тончева

Фотографии – Росен Донев

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Актрисата Юлияна Чернева: Всеки ден на сцената е щастие

„Моята първа среща с Варненския театър мисля, че е започнала преди да се родя, по обясними причини – че съм трето поколение актриса в тоя театър. Първата ми роля беше още на шестгодишна възраст, защото играя още от дете в нашия театър, но като професионална роля моят дебют на сцената беше ролята на Кенди Стар от „Полет над кукувиче гнездо“ на Дейл..

обновено на 05.05.21 в 16:49

Платформата NEXT Balkan с две паралелни събития в София и Белград

В София тече изложбата „А или без извинение: Албанско съвременно изкуство“. Тя е част от платформата за обмен между балканските съвременни артисти на фондация „ДОМА Арт“ – NEXT Balkan. Изложбата е отворена до 13 юни в галериите „Васка Емануилова“ и DOZA. Паралелно, от 29 април до 13 май в Белград, под заглавие „The Prize/се is right“, като събитие на..

публикувано на 05.05.21 в 15:50

Между дигиталното и реалното – постановката „#Последвай МЕ“

В ерата на технологиите, чувствата се изразяват с емотиконки и емоджита, онези чисто човешки разговори вече са един чат в телефона, харесаното съобщение означава ли, че се усмихваш на някого, смеещата се имотиконка, прикрива ли понякога сълзи? Можем ли да се справим с номофобията, а именно зависимостта си от мобилните телефони? Защо е толкова важно..

публикувано на 05.05.21 в 11:32

Очаква се вторият брой на изданието – „Еволюция“ с тема „У дома, ти и ти“

Новото литературно печатно издание „Еволюция“ има за цел да постави акцент върху младите български творци и тяхното изкуство, като им даде платформа за изява. Темата на първия брой на изданието е „Изкуството като спасение“. В началотонамай се очаква да излезе втория брой на изданието, чиято тема ще бъде „У дома, ти и ти“. Инициатори на идеята са млади..

публикувано на 05.05.21 в 10:31

Миналото, спомените в културната ни памет

Галерия „Графикарт“ представя самостоятелна изложба на художника Бранко Николов, със заглавие „Останалото липсва“. Това са цикъл графични творби и рисунки, в които авторът отново ни връща към миналото си, към историческото, към спомените, които се борят срещу „ културната амнезия“. Бранко Николов живее и работи и в София и в Ниш, защото е роден..

публикувано на 03.05.21 в 08:55