Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Магията на българския корен – по-силна от всякога в книгата на Жасмина Бушева-Кацарска

Снимка: фондация „Живите български корени“

Самодиви, нестинари, змейове, караконджоли, кукери. Всичко това съдържа книгата на Жасмина Бушева-Кацарска „Как се раждат самодивите“.

Книга, съставена от седем разказа, които неминуеми отвеждат читателя в един вълшебен свят на фолклорна мистика и приказност.

Жасмина Бушева-Кацарска„Тази книга е плод на моята огромна любов към българския фолклор. От дете съм израснала с народните български приказки, които моята баба ми разказваше. Оттам дойде вдъхновението за първия разказ и за сътворяването на книга. Магията на българския корен е много силна. И хората, които имат очи и сърце, те ще я видят и ще я почувстват.“ – споделя писателката.

Родом тя е от самодивски край – от с. Брегово, Видинско, където всъщност са заснети и фотографиите за корицата на книгата – „Петър Петров засне тези кадри в така наречените от народа – "самодивски свърталища" във Врачанския балкан. Участваха три момичета. Снимаха се боси в гората, по ризи, студено беше, но с такава безкористност и любов. И вярвам, че любовта на всички, с които работихме по книгата, създаде тази магичност в нея.“

Книгата се появи в интернет пространството този месец, но официално ще бъде представена в България, когато пандемичната обстановка утихне: „Много си мечтаем с фондация „Живите български корени“, благодарение на които книгата е на бял свят, да направим едно подобаващо представяне, но ще изчакаме по-добри и спокойни времена.“

Завършила славянска филология във Великотърновския университет, през последните три години, Жасмина Бушева-Кацарска, се потапя в необятната българска народност и душа. Облича красивите картини в съзнанието си с думи, за да научи и читателя отговора на въпроса: как се раждат самодивите?!

Вълнуващото интервю с Жасмина чуйте в звуковия файл, съпроводено от изпълненията на Милена Ставрева, ОНМ на БНР и песента на Георги Андреев – „Самодива“ и това на Пламен Димитров с песента „Два са змея в гората бият“.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Десет години оркестър „Родопско настроение“

Вече десет години певците Димитър Арнаудов, Биляна Арсова, Йордан Топалов, гайдарите – Йордан и Райчо Палагачеви, саксофонистът Бойко Челебиев, перкусионистът Иван Христев, клавиристът Красимир Узунов и акордеонистът Христо Кименов носят радост и родопско настроение на своята публика. Десет години, в които трупат музикален опит, преживявания и емоции...

публикувано на 09.05.21 в 09:10

80 години от рождението на Гена Димитрова

На 6 май прочутото сопрано Гена Димитрова – „гласът на Арена ди Верона“, щеше да навърши 80 години. Напусна ни през 2005 година, но остави дълбока диря в сърцата на милиони почитатели на голямото изкуство в цял свят! Наричана с безброй суперлативи като могъщ, неземен, феноменален глас, природна стихия, ураган, Божи дар, уникален талант, тя беше най-вече..

публикувано на 08.05.21 в 07:55
Димитър Ненов

За изяществото на Димитър Ненов

Смятан за един от най-виртуозните български пианисти Димитър Ненов освен това е и композитор, архитект, интелектуалец. Той е първият музикален директор на Българското национално радио от златната епоха на Сирак Скитник. Роден в Разград, завършил в Дрезден, а след това и в Болоня, той е създател и на някои известни сгради в София и страната. По..

публикувано на 07.05.21 в 12:27
Ансамбъл „Православие“

Хвалите Господа с небес

На 9 май, неделя, от 16 ч аса хор „Православие“ ще излъчи изпълненията си от руската православна църква „Св. Николай“ във Виена и ще може да се гледа директно по YouTube. Основен акцент в концертната програма ще бъдат песните, написани от Константин Лейпус и Франсоа-Пиер Декан специално за ансамбъл „Православие“. Мъжки солистичен ансамбъл..

публикувано на 07.05.21 в 11:18

„Баща ми бояджията“ оживява на оперната сцена

Четири премиери предстоят през месец май в Софийската опера. На 8 трупата на театъра представя сценична версия на обичания от поколения българи мюзикъл „Баща ми бояджията“ на Петър Ступел и Константин Драгнев. Публиката ще може да се наслади и на премиерата на балетния спектакъл „Танго“ на 14 май, която беше отложена във връзка с епидемичната..

обновено на 06.05.21 в 12:58