Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Магията на българския корен – по-силна от всякога в книгата на Жасмина Бушева-Кацарска

Снимка: фондация „Живите български корени“

Самодиви, нестинари, змейове, караконджоли, кукери. Всичко това съдържа книгата на Жасмина Бушева-Кацарска „Как се раждат самодивите“.

Книга, съставена от седем разказа, които неминуеми отвеждат читателя в един вълшебен свят на фолклорна мистика и приказност.

Жасмина Бушева-Кацарска„Тази книга е плод на моята огромна любов към българския фолклор. От дете съм израснала с народните български приказки, които моята баба ми разказваше. Оттам дойде вдъхновението за първия разказ и за сътворяването на книга. Магията на българския корен е много силна. И хората, които имат очи и сърце, те ще я видят и ще я почувстват.“ – споделя писателката.

Родом тя е от самодивски край – от с. Брегово, Видинско, където всъщност са заснети и фотографиите за корицата на книгата – „Петър Петров засне тези кадри в така наречените от народа – "самодивски свърталища" във Врачанския балкан. Участваха три момичета. Снимаха се боси в гората, по ризи, студено беше, но с такава безкористност и любов. И вярвам, че любовта на всички, с които работихме по книгата, създаде тази магичност в нея.“

Книгата се появи в интернет пространството този месец, но официално ще бъде представена в България, когато пандемичната обстановка утихне: „Много си мечтаем с фондация „Живите български корени“, благодарение на които книгата е на бял свят, да направим едно подобаващо представяне, но ще изчакаме по-добри и спокойни времена.“

Завършила славянска филология във Великотърновския университет, през последните три години, Жасмина Бушева-Кацарска, се потапя в необятната българска народност и душа. Облича красивите картини в съзнанието си с думи, за да научи и читателя отговора на въпроса: как се раждат самодивите?!

Вълнуващото интервю с Жасмина чуйте в звуковия файл, съпроводено от изпълненията на Милена Ставрева, ОНМ на БНР и песента на Георги Андреев – „Самодива“ и това на Пламен Димитров с песента „Два са змея в гората бият“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отбелязваме 79-ото издание на Международния фестивал "Пражка пролет"

Международният фестивал "Пражка пролет" тази година беше отбелязан с над 50 концерта в различни точки на Прага. По покана на Чешкия център в София проф. Илия Граматиков посети най-голямото музикално събитие в Чехия. В три издания на предаването "Контемпо" той успя да разкаже малка част от впечатленията си от изключително богатата програма на фестивала...

публикувано на 09.08.24 в 12:30

"Надпяване" – фолклорната класация на програма "Христо Ботев", август 2024

В класацията "Надпяване" всеки месец ще ви бъде представяна различна музика. Екипът на предаването се старае да бъде на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравя традиционното звучене на любимата ни народна музика. В ефира на програма "Христо Ботев" ще чуете да се съревновават не само прекрасни певци, но и виртуозни инструменталисти. Освен..

обновено на 08.08.24 в 09:05
Камелия Тодорова с Емет Коен трио на Банско джаз фестивал

Всички в джаза

Под наслова "Всички в джаза" от 3 до 10 август  за 27-и път се провежда Банско джаз фестивал. Тазгодишното издание включва 8 дни и вечери джаз с български изпълнители. Гости от 18 страни и 23 концерта на 135 артисти радват публиката. Специално създадени за Банско джаз фестивал международни проекти и колаборации, като този на “Емет Коен трио” (САЩ), ще..

обновено на 07.08.24 в 11:05

Нов конкурс на "Фолклорен извор": "Старите песни на нов глас"

От 1 до 4 август 2024 г. в с. Царевец, община Свищов, ще се провежда Дванадесетият Международен Фолклорен фестивал "Фолклорен извор". За първи път в рамките на фестивала ще се проведе и певческият конкурс "Старите песни на нов глас", организиран в партньорство между БНТ, БНР, сдружение "Фолклорен извор" и "Българско многогласие". Над 4000..

обновено на 02.08.24 в 11:11

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 август 2024

1 август Свири Симфоничният оркестър на Хърватското радио и телевизия с диригент Енрико Диндо. 3.00 часа – Едуард Елгар (1857-1934), Концерт за виолончело в ми минор, оп. 85. Солист: Асиер Поло (виолончело). 3.31 часа – Гаспар Касадо ((1897-1966)), Прелюд – фантазия из Сюита за виолончело. Изпълнява Асиер Поло (виолончело). 3.36 часа – Роберт Шуман..

публикувано на 31.07.24 в 08:20