Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

15 години от кончината на откривателя на шестия сърдечен тон – проф. Иван Митев

| обновено на 15.04.21 в 09:31
Снимка: Архив

Иван Иванов Митев е български професор, педиатър-кардиоревматолог и откривател на шестия сърдечен тон. Шестият сърдечен тон е известен в медицината още като „тон на Митев“. Откритието е обявено за българското научно постижение на XX век. Първият и вторият сърдечен тон могат да бъдат чути с просто ухо. Третият и четвъртият са „достъпни“ благодарение на стетоскопа. Петият сърдечен тон е открит през 1951 година от френският кардиолог Карло. Той може да се регистрира единствено с помощта на фонокардиография. Шестият сърдечен тон, открит от проф. Митев, е единственият, който е открит по време на систолата (съкращението на миокарда на предсърдията или камерите). Той е нискочестотен и също не може да се улови по друг начин, освен чрез фонокардиограф, който регистрира сърдечните тонове. Венец на неговите научни търсения е откритият от него шести сърдечен тон, за което има Диплом за научно откритие № 2 с приоритет от 23.07.1973 г. През 1974 г. Иван Митев публикува своето откритие в списание “Педиатрия“. 

След като научното откритие е безспорно доказано и признато през 1980 г., в България е издадена пощенска марка, посветена на шестия сърдечен тон. Това е единствената марка в света, посветена на кардиологията, особено ценна придобивка за колекционерите. Марката става много популярна, след като я публикува елитно западно списание по кардиология. 

Преди 15 години проф. Иван Митев си отива от този свят, оставяйки след себе си научни изследвания и практика в областта на профилактиката, диагностиката, лечението и рехабилитацията към ревмокардиологичните заболявания. Особен е интересът му в областта на безкръвната функционална диагностика на сърдечно-съдовите болести. Той има над 50 научни публикации, включително в чуждестранни научни списания. Проф. Иван Митев е един от най-активните автори по проблемите на специалната педиатрия.

Награден е с почетен знак на Медицинския университет в София за големи заслуги в развитието на българското образование, наука и практика. Награден е също и с почетен знак на Българската педиатрична асоциация.

Проф. д-р Иван Иванов Митев е роден на 04.10.1924 г. в с. Крушовица, Врачанско. 

Включва се като доброволец в Българската армия и участва в боевете във Втората световна война. 

Завършва медицина в София с отличен успех.

Разпределен е на работа като инспектор по майчинство и детство при Окръжния здравен отдел в гр. Русе. От 1953 г. до 1960 г. е началник на този отдел. Фокусът на вниманието е насочено към предоставяне на качествено здравеопазване, строеж на нова областна болница в Русе и снижаване на детската смърт в региона, особено в Лудогорието.

От 1960 г. проф. Митев работи в Научния институт по педиатрия (НИП). Там той преминава цялата йерархична стълба – от научен сътрудник през доцент, професор, ръководител клиника, зам.-директор и директор. Ръководи НИП от края на 1984 г. до 1989 г., като в него работят повече от 700 души, а леглата са повече от 600. Негова заслуга е построяване на сградата на поликлиниката към Университетската педиатрична болница, която е основен наследник на бившия НИП. Съществен е приносът на проф. Митев за развитие на Клиниката по ревмокардиология.

Неговите научни интереси са в областта на профилактиката, диагностиката, лечението и рехабилитацията на ревмокардиологичните заболявания, и по-специално към безкръвната функционална диагностика на сърдечно-съдовите заболявания. Има над 50 научни публикации, вкл. и в чуждестранни научни списания. Един от най-активните автори по проблемите на социалната педиатрия.

Немалка е заслугата на проф. Митев за подготовката на няколко поколения български лекари и за квалификацията на кадрите в областта на педиатрията, и особено в детската ревмокардиология.

Проф. д-р Иван Митев е бил дълги години национален консултант по педиатрия, председател на Софийския клон на педиатричната асоциация, член на редколегията на сп.”Педиатрия”. 

Награден и с почетен знак на Медицински университет-София за големи заслуги в развитието на българското медицинско образование, наука и практика, а също и с почетен знак на Българската педиатрична асоциация за цялостен принос на педиатрията и детското здравеопазване.

Чуйте повече от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13
Божана Славкова

Божана Славкова, победителката в Mili Dueli: Провокират ме дребни неща

Божана Славкова, победител в най-големия световен поетичен конкурс Mili Dueli, се превърна в първия български автор, спечелил голямата награда с безапелационните 968 точки . Това отличие тя получи за нейния поетичен филм "Дървото с некролозите", създаден съвместно с Денис Стоянов и Денислав Маринов. Божана Славкова се занимава с поезия, кино,..

обновено на 26.04.24 в 10:17

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54
Щети от ракета, изстреляна от ивицата Газа в Тел Авив, Израел, 7 октомври 2023 г.

Конфликтът в Близкия изток: Как се създава обществен консенсус за насилието?

Кои са мислимите рамки на разказа за войната днес и как се създава обществен консенсус за насилието – разговор в "Нашият ден" с Филип Буров , журналист, и с Мая Ценова , преподавател и преводач. Буров започва разговора с думите: "И по света, и у нас се случват лоши неща, които са съществени и които по ескалиращ начин показват какво не е наред..

публикувано на 25.04.24 в 11:25