Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Андре дьо Ришо – за първи път на български

Както пише на корицата, „Болката“ заема специално място в творчеството на Андре дьо Ришо (1907 – 1968) не само защото бележи сензационната поява на автора си на литературната сцена, а най-вече защото концентрирано и впечатляващо зряло за дебют обединява характерните черти на писателския му почерк“. 

Френският писател, поет и драматург не е превеждан досега на български език. Първият роман, чрез който читателите ще се запознаят с този незаслужено дълго забравен и в родината си автор, е творба, получила голяма популярност за времето си. „Болката“ излиза през 1930 г., когато Дьо Ришо е издал вече няколко книги и е написал първата си пиеса, поставена от Шарл Дюлен в театър „Ателие“. Романът предизвиква несъгласия сред журито, което отказва да му даде награда за дебют (по-късно, през 1955 г. получава наградата „Аполинер“ за поетичния сборник „Правото на убежище“) и това е не заради качествата на книгата, а заради темата ѝ – героинята е жена, загубила съпруга си през Първата световна война, която в самотата си се влюбва и отдава на германски военнопленник. 

Ето какво пише преводачката Катя Пере в послеслова към книгата: „Романът "Болката" е отражение на обществените нагласи през тридесетте години на миналия век, описание на страданията, причинени от безпределната самота на жените, чиито съпрузи заминават на фронта и често никога не се завръщат. Но това, което го прави актуален и днес, е „забранената“ любов между мъж и жена от вражески народи и зовът на плътта, който заглушава всичко друго.“ 

Интересен е и образът на сина на героинята Терез – Жорж, у когото може да се търсят известни автобиографични черти, тъй като бащата на Андре дьо Ришо също е загинал на фронта през 1915 г. и той е отгледан от майка си, починала рано. 

Животът на писателя има върхове и спадове, но е факт, че е бил част от френския културен елит – Франсоа Мориак, Жан Жироду, Андре Жид, Жан Кокто, Фернан Леже, Мишел Пиколи и др. Макар да е преоткрит 50 години след смъртта си, можем и днес да се насладим на таланта му – „Болката“ се оказва съвсем съвременен роман, въпреки че отвежда читателя в годините на Първата световна война, защото в центъра на творбата са болката, самотата и човешките отношения, а те са винаги актуални.  

Чуйте Белослава Чолакова, редактор на романа „Болката“


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Михаил Белчев с „Икар“ - за изключителен принос към музиката. Наградата връчи кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

„Икар“ 2021 и хиляди пъти „Благодаря!“

За 47-и път Съюзът на артистите в България връчи Националните награди за сценични изкуства „Икар“. Тазгодишното издание мина под знака на 100-годишния юбилей на съюза. За първи път от основаването му насам церемонията се проведе в Деня на Светите братя Кирил и Методий. Наградите се раздадоха на сцената на Народния театър. Там, за водеща мъжка..

публикувано на 14.05.21 в 18:55
Илко Димитров

Нова стихосбирка на Илко Димитров

„Късната поезия на Илко Димитров е изцяло заета с параметрите на вътрешното пространство, пише Иван Теофилов. Специфична поезия, съставена от афоризми, сентенции и философски размисли, действащи като своеобразни сеизмографи на духа. Като умствена вселена, в която състоянието на интелектуална превъзбуда. Обсебва толкова, колкото и трезвата прозорливост...

публикувано на 14.05.21 в 17:35

Можем ли да живеем без митове

В 21-ви век животът е откъснат от мита и това се приема като триумф на рационалната мисъл... Но често е усещането, че нещо липсва. Къде изчезна магията в живота? Защо няма вече истински герои? Остана ли в какво да се вярва? Формален повод за поглед в празнотата, останала след отричането на съвременното човечество от митологията, е книгата на Карън..

публикувано на 14.05.21 в 16:05
Хава Пинхас-Коен

Хава Пинхас-Коен: Диалогът, дори и вътрешен, дава възможност за спасение

"Орфееви песни и други стихотворения“ е един малък сборник, с който се представя пред българската публика израелската писателка Хава Пинхас-Коен. Тя е в България в момента, за да участва в четвъртото издание на Международния фестивал на поезията "Орфей" в Пловдив. Носител е на наградата "По следите на Орфей" от предишното, трето издание на фестивала...

обновено на 14.05.21 в 15:32
Драматично - куклен театър „Васил Друмев“ – Шумен

Фестивалът „Нова българска драма“ в Шумен – част от програмата за 165 години театрална дейност в града

Театралният фестивал „Нова българска драма“ към Драматично - куклен театър „Васил Друмев“ – Шумен ще продължи до 15 май и ще представи различни заглавия от репертоара на различни театри в страната, и от съседните – Румъния и Русия. Тази година се отбелязват и 165 години от началото на театралната дейност в Шумен и от първото изиграно представление, а..

публикувано на 14.05.21 в 12:45