Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Дворците на народа“ с премиера в Gledam.bg

„Дворците на народа“ е първата документална поредица с премиера в стрийминг платформата за българско кино Gledam.bg. Излъчването ѝ вече започна и набира зрители. Нейни автори са Борис Мисирков и Георги Богданов. Те са сценаристи, режисьори и оператори на пълнометражния документален филм „Дворците на народа“, от който всъщност произлиза телевизионната поредица, излъчвана по водещи чуждестранни телевизии, в това число и BBC.

Епизодите разказват за четири от най-емблематичните сгради на комунизма – Московският държавен университет, Дворецът на федерацията в Белград, Националният дворец на културата в София и Дворецът на народа в Букурещ. Всяко едно от тези архитектурни творения има интересна история, която говори за силата на политическия строй в Източна Европа във втората половина на XX век. Те са построени с пропагандна цел, за да напомнят именно за великата власт, която управлява народа в съответните страни.

„Дворците на народа“ е копродукцията между България, Германия и Румъния. Филмът и създадена от него поредица, която представя по-подробни лични истории за сградите – главни герои в документалния разказ, са реализирани за 6 години в 5 държави от бившия Източен блок на Европа. Продуцент от българска страна е Мартичка Божилова, директор на Балканския документален център и официален представител на Европейската документална мрежа в България.

„Към днешна дата, 30 и повече години след падането на Берлинската стена и всъщност края на комунизма, ние трябва да живеем вече като зрели хора с тези сгради и трябва да разкажем и на новите поколения какви са те и защо изглеждат по този необичаен начин. Наша задача е да ги обживеем, да им дадем нов живот и точно за това е нашата поредица“, сподели тя в ефира на „Време и половина“.

Мартичка Божилова си спомня колко труден е бил достъпът до някои от тези сгради – и във времето, в което са създадени, всяка от тях в различни фази на социализма, но с една обща утопична идея, и по време на самите снимки на „Дворците на народа“. Като главни герои във филма и документалната поредица, сградите са представени през архиви и спомени на хората, свързани с тях. Това, което ги обединява, е тяхната грандиозност, както и това, че всички те са плод на една конкретна политическа идеология. А това, което обединява разказа във филма и поредицата, е погледът на авторите. За тях „Дворците на народа“ е начин да се разделят с миналото и да преминат в настоящето. Те представят сградите с присъщия им драматизъм, но и с голяма доза самоирония и чувство за хумор. Камерата на Богданов и Мисирков е важен визуален документ на моментното състояние на тези архитектурни постижения, които са и паметници на културата.

Още за „Дворците на народа“, както и за това къде свършва действителността и къде започва личният поглед върху нея, Мартичка Божилова разказва в звуковия файл.

Пълнометражният документален филм „Дворците на народа“ е селектиран на 50 международни престижни кинофестивала. Той е отличен с Наградата на публиката Dok Buster Award и е номиниран за наградата за документален филм на Гьоте-Институт, както и за тази на телевизия MDR на световната премиера на Фестивала за документално кино в Лайпциг през 2018 година.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Фотоизложба LUCID ЕYES на Веселина Николаева

Един от водещите съвременни български фотографи в наративната фотография Веселина Николаева представя своята нова изложба „LUCID ЕYES“. Тя е вдъхновена от човешката близост и доверието, което изграждаме (или не) с хората. 21 портрета в човешки ръст и 2 пейзажа очакват своите ценители до 10 юни в галерия "Синтезис", а откриването е на 13 май от 16.00..

публикувано на 13.05.21 в 13:20

Мариана Кирова с хумористичен роман

В съвременната българска литература хуморът и сатирата не се срещат често. Всъщност никак не е лесно да пишеш  хумор и сатира, едно ценно умение, което вероятно е присъщо за мисленето на самия автор. По всичко личи, че журналистката и писателка Мариана Кирова, носител на две литературни награди, е от тази порода автори. Новият ѝ роман..

публикувано на 13.05.21 в 11:46

20-а Национална среща-семинар на CIOFF има в София на 15 май

Националната секция на CIOFF кани ръководителите на фолклорни ансамбли и фестивални директори да се включат в 20-ата Национална среща-семинар в София на 15 май – каза за „Артефир“ Емил Павлов – председател за България на Националната секция на Международния съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства (CIOFF). Тази среща се..

публикувано на 12.05.21 в 15:58

Нужната работилница

Съвсем навреме, а може би дори с известно закъснение, в края на миналата година в София отвори врати първата по рода си споделена работилница. Нейните 400 квадрата площ и машините, разположени на тях, са достъпни за всеки, който иска да създава, да изработи проекта си, бил той студентски или плод на смело въображение, да експериментира и да се..

обновено на 12.05.21 в 14:27
Петя Ангелова

Актрисата Петя Ангелова: Като стъпиш на сцената, после не можеш да си тръгнеш

„В актьорската професия ме държи любовта към изкуството, в частност – към театъра. Професията е много трудна, няма какво да се лъжем. Но е прекрасна и не бих я заменила с нищо друго. Защото тя може да те срещне с наистина изключителни хора, изключителни истории – нещо, което може само да те обогати и да те развие. Всяка една среща е трамплин към..

публикувано на 12.05.21 в 14:05