Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Занзибар не приемат долари отпреди 2007 година

Най-често обсъжданата посока, щом българи заговорят за пътуване напоследък, е Занзибар. Относително автономната островна част от Танзания е привлекателна с липсата на изисквания за PCR тест и достъпните си цени на място. С шестима колеги си бяхме наели къща за гости в селцето Джамбиани срещу 12 долара на вечер на човек. Любопитното е, че уж бяхме заедно, а всяка от нас има различна представа за Занзибар. Помолих Петя Кръстева, изпълнителен директор на лайфстайл списания, първа да сподели своя наръчник за оцеляване на начинаещи в тамошните земи.


Името на Танзания се оказа съчетание от Тан, Танганика – частта от държавата, която е на континента и Зан от Занзибар. А Петя Кръстева ни дава полезни съвети за Земята на черните хора, както се превежда името на острова от арабски. Впрочем, Занзибар далеч не е единствената държава, в която не приемат доларови банкноти по-стари от 2007 година. Така е в доста от развиващите се страни. Причината е, че Саддам Хюсеин наводнявал пазара с достоверни на вид банкноти, за да подкопава икономиката на САЩ.

Един ще помни завинаги занзибарските залези, друг ще се влюби в безкрайно живописните отливи на Индийския океан, трети ще иска отново и отново да се изгубва в кадаифа от пъстрите улички на Стоун таун. На Петя Кръстева, обаче са ѝ направили впечатление усмивките на занзибарските жени, които се препитават, сушейки водорасли.

Снимки: Петя Кръстева и Магдалена Гигова

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Чудесата на св. Георги, видени през очите на средновековни българи отпреди 11 века

Професор Анчо Калоянов смята, че самият цар Симеон е автор на сборника с разказите за коне, битки и вълшебни изцеления. Един ден преди Гергьовден говорим за сборника „ Сказание за железния кръст“ (известно още като „Повест за железния кръст“ ) – едно от най-чудатите произведения на Средновековна България. Сборникът е компилативен цикъл от..

публикувано на 05.05.21 в 17:39

Скок в математиката – с разбиране и постепенно

От 10 години Институтът за прогресивно образование разпространява у нас системата за обучение по математика Jump math. Учителите, решили да приложат метода, са подпомогнати методически, преведени и адаптирани към нашата учебна система са учебниците и помагалата. В основата на системата е разбирането, че децата не трябва да получават „наготово“..

публикувано на 05.05.21 в 16:55
Проф. Заимов прави портрет на Симеон Радев

Професор Йордан Заимов – родолюбие, талант и всеотдайност

Роден е на 23 април преди 100 години, отива си твърде рано, но оставеното от него научно и духовно наследство продължава да „захранва“ няколко от най-основните клонове на познанието за езика и историята ни. Много от трудовете на учения излизат години след кончината му. Проф. Йордан Заимов създава Секцията по ономастика и Група за издаване на..

публикувано на 05.05.21 в 10:06

Буенос Айрес – своенравен и аристократичен

С журналистката Оля Ал Ахмед в „Покана за пътуване“ сме надниквали в нубийските пирамиди , без да ни стигне проклятието им. Ходили сме до Судан при риби с човешки зъби и сме били в опасна близост до комодски варан в Индонезия . Днес тя ще ви поведе в ритъма на тангото към града на добрите ветрове, както се превежда името на Буенос Айрес...

публикувано на 04.05.21 в 10:05

Вирусът на умората

„Самоексплоатацията е по-ефикасна от експлоатацията от други хора, защото върви ръка за ръка с усещането за свобода – пише Бюнг-Чул Хан, автор на книгата The Burnout society. – Психологическите разстройства като депресия или „бърнаут“ са симптоми на дълбока криза на свободата. Те са патологичен сигнал, показващ, че свободата днес често се превръща в..

публикувано на 02.05.21 в 08:25