Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Арте Урбана Колектив“ предизвиква креативността на публиката със спектакъл

Снимка: @arteurbanacollectif/

„Как да се превърнеш в Айнщайн за един час?“ ще е въпросът, който екипът на „Арте Урбана Колектив“ ще постави на сцена „Дерида“ утре, 20 април, от 19.30 часа. Едноименният спектакъл цели да впусне публиката в едно пътешествие из измеренията на креативността. Като изучава тайните на творческия импулс, превърнал Алберт Айнщайн в един от най-велите умове на всички времена, зрителят ще може да види своето място в света и света като най-вдъхновяващата рамка, провокираща творчеството.

Именно креативността се смята за най-важното умение на 21-ви век, а „Арте Урбана Колектив“ ще се опитат да докажат, че 60 минути са напълно достатъчни, за да може човек да се превърне в неин експерт.

Димитър Узунов, автор на текста в спектакъла „Как да се превърнеш в Айнщайн за един час?“ и изпълнител в него, сподели в „Артефир“, че всъщност не е толкова трудно да стъпиш в обувките на немския физик и дори да оставиш свои следи с тях. Според него единственото нещо, което човек трябва да направи, е  да узнае какви са елементите на креативността и да им обърне повече внимание. Разбере ли къде трябва да вложи своите усилия, той ще успее да развие творческия си потенциал.

„Айнщайн, разбира се, е творял в науката, но принципите на креативността му могат да бъдат използвани в абсолютно всяка сфера на човешката дейност“, допълни още Узунов. Заедно с астрофизика д-р Владимир Божилов и сценографа на спектакъла Никола Налбантов той търси различни материали за креативността на Айнщайн и за това какво го прави такъв творчески гений. В рамките на три месеца те изследват автори от психологията, както и различни експерти по креативност, и така разбират, че нещата, които го правят креативен не са чак толкова много и не са чак толкова далеч от обикновения човек.

Идеята на интерактивния спектакъл обаче не е просто да събуди скрития Айнщайн във всеки един от зрителите му, а да провокира желание у тях да опознаят творческия си импулс. „Как да се превърнеш в Айнщайн за един час?“ говори и за ролята на изкуствения интелект в човешкия живот. Той е посветен на сър Кен Робинсън, който разбуни духовете с въпроса си „Дали училищата убиват творчеството?“.

За рамките, които в повече случаи са добър помощник на креативността, за човекоцентричния поглед към Вселената и всичко, онова, което можете да изпитате за час време като Айнщайн – Димитър Узунов разказва в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лятната академия за деца в НХА започва през август

Лятната академия за деца и ученици в НХА – София за 15-ти пореден път ще посрещне участници от 6 до 18 години за един творчески месец август . Мария Ландова разказва в "Нашият ден" повече за предстоящите креативни занятия. Тази година Лятната академия ще бъде посветена на 130 години от рождението на художника Жорж Папазов и на..

публикувано на 10.07.24 в 09:40

Женски хор "Ваня Монева" празнува 30-годишен юбилей

На 11 юли се навършват 30 години от основаването на женски хор "Ваня Монева". За пътя към успеха, предизвикателствата, които каляват, и вдъхновението в "Нашият ден" говори диригентът на един от най-обичаните български хорове, маестра Монева . "Аз съм завършила Музикалната академия в класическия отдел. Може би тази посока ми дава възможност да..

публикувано на 10.07.24 в 09:17
Снимка на Евгени Димитров: Джаз по Витошка (1992)

Духът на софийските улици във фотографска изложба на Евгени Димитров

Фотографът Евгени Димитров представя свои творби в изложбата "Фрагменти от уличната сцена на 90-те". В нея той включва 15 снимки от мозайката на многобройните уловени мигове през този период. Подборът им е почти естествен и включва първите улични музиканти, прославящи България и до днес, смелите копки към прогреса, зараждащите се субкултури,..

публикувано на 09.07.24 в 16:55

Пътищата на Вера Немирова към Рихард Вагнер

Вера Немирова, едно от най-ярките имена в съвременната оперна режисура в Европа, постоянен гост-режисьор на Държавната опера във Варна, представя днес, 9 юли,  в Арт салона на Радио Варна своето творчество, свързано с Рихард Вагнер.  Нейното пристрастие към оперния колос проличава във всяка от сценичните реализации на негови произведения, които тя..

публикувано на 09.07.24 в 16:16

Народният театър "Иван Вазов" с изложба и постановка за 174 години от рождението на Иван Вазов

Днес се навършват 174 години от рождението на патриарха на българската литература Иван Вазов. По този повод Народният театър, който носи името на писателя, отбелязва годишнината с изложба и постановка.  Драматургът на театъра поетесата Мирела Иванова е организатор на експозицията "Иван Вазов и Народният театър", която се открива днес, 9 юли, в..

публикувано на 09.07.24 в 16:05