Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

„Арте Урбана Колектив“ предизвиква креативността на публиката със спектакъл

Снимка: @arteurbanacollectif/

„Как да се превърнеш в Айнщайн за един час?“ ще е въпросът, който екипът на „Арте Урбана Колектив“ ще постави на сцена „Дерида“ утре, 20 април, от 19.30 часа. Едноименният спектакъл цели да впусне публиката в едно пътешествие из измеренията на креативността. Като изучава тайните на творческия импулс, превърнал Алберт Айнщайн в един от най-велите умове на всички времена, зрителят ще може да види своето място в света и света като най-вдъхновяващата рамка, провокираща творчеството.

Именно креативността се смята за най-важното умение на 21-ви век, а „Арте Урбана Колектив“ ще се опитат да докажат, че 60 минути са напълно достатъчни, за да може човек да се превърне в неин експерт.

Димитър Узунов, автор на текста в спектакъла „Как да се превърнеш в Айнщайн за един час?“ и изпълнител в него, сподели в „Артефир“, че всъщност не е толкова трудно да стъпиш в обувките на немския физик и дори да оставиш свои следи с тях. Според него единственото нещо, което човек трябва да направи, е  да узнае какви са елементите на креативността и да им обърне повече внимание. Разбере ли къде трябва да вложи своите усилия, той ще успее да развие творческия си потенциал.

„Айнщайн, разбира се, е творял в науката, но принципите на креативността му могат да бъдат използвани в абсолютно всяка сфера на човешката дейност“, допълни още Узунов. Заедно с астрофизика д-р Владимир Божилов и сценографа на спектакъла Никола Налбантов той търси различни материали за креативността на Айнщайн и за това какво го прави такъв творчески гений. В рамките на три месеца те изследват автори от психологията, както и различни експерти по креативност, и така разбират, че нещата, които го правят креативен не са чак толкова много и не са чак толкова далеч от обикновения човек.

Идеята на интерактивния спектакъл обаче не е просто да събуди скрития Айнщайн във всеки един от зрителите му, а да провокира желание у тях да опознаят творческия си импулс. „Как да се превърнеш в Айнщайн за един час?“ говори и за ролята на изкуствения интелект в човешкия живот. Той е посветен на сър Кен Робинсън, който разбуни духовете с въпроса си „Дали училищата убиват творчеството?“.

За рамките, които в повече случаи са добър помощник на креативността, за човекоцентричния поглед към Вселената и всичко, онова, което можете да изпитате за час време като Айнщайн – Димитър Узунов разказва в звуковия файл.


БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Въображаемият свят на Галина Николова

Поетесата Галина Николова представя новата си стихосбирка "Въображаеми градини". Книгата излиза след десетгодишна пауза от нейните предишни работи. Тя е разделена на три части – "Зима", "Дъщеря" и "Утеха".  Събитието е на 30 януари от 19.30  на бар-сцената на "Топлоцентрала". "Трябваше ми време да си припомня как да бъда милостива към себе си...

публикувано на 30.01.23 в 09:10

Детска книга за приятелството

Немският писател Себастиан Мешенмозер разказва в книгата "Гордън и Тапира" за приятелството между пингвина Гордън, който обича реда, и Тапира, който разхвърля. Двамата обаче са съквартиранти и трудно съчетават особеностите си. Затова идва момент, в който пингвинът не издържа и двамата се скарват. Тогава дори рисунките по страниците губят цвета си, а..

публикувано на 30.01.23 в 09:00

Отвъд стената – театрално приключение за глухи и чуващи деца

"Достъпът до изкуство на нечуващите деца в България е напълно ограничен и голяма част от тях не са гледали театър. Причината за това е липсата на театрални представления, които да са придружени от жестов език и да са адаптирани към проблемите на тази група хора". Това споделиха Албена Тагарева и Мила Коларова – създатели на "Отвъд стената" преди..

публикувано на 29.01.23 в 08:40

(Повече от) 300 спартанци в превода

300 преводачи на художествена литература у нас излязоха с отворено писмо, с което призовават да бъде вдигната най-ниската ставка за превод. С писмото те настояват – в съгласие с добрите практики на европейските си колеги – да работят при минимална тарифа от 10 лв. на страница за превод на художествена проза от чужд на български език и само с..

публикувано на 28.01.23 в 12:25

Концерт "Фалмис и приятели" на сцената на "Театро"

Концертът "Фалмис и приятели" е част от събитията по случай честването на 25-годишнината от създаването на концепцията "Фалмис". Ансамбъл "Фалмис" е създаден през 2016 г. към Дружеството на банатските българи в България. Целта на ансамбъла е да съхрани фолклора, традициите и културата на банатските българи. Получили убежище в областта Банат,..

публикувано на 27.01.23 в 17:20