Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Могат ли българите да се справят с провокираната от коронавируса икономическа криза

Снимка: Pixabay

Могат ли българите да се справят успешно с провокираната от коронавируса икономическа криза – това е един от най-сериозните проблеми, с които ще се сблъскат новите управляващи и бъдещото правителство – от която и да е политическа сила да бъде излъчено то. 

През последните седмици бяха публикувани мрачни прогнози на чуждестранни експерти за задаващ се икономически шок, който можел да повтори годините 2008-2009 в света. Това бе изявлението дори на президента на Европейската централна банка Кристин Лагарт.

От българска страна също се чуват неприятни прогнози, икономически експерти предсказват, че през есента у нас ще се завъртят кризисните моменти, предизвикани от коронавируса, но не само от пандемичните условия. Предстоят тежки решения и затварянето на цели отрасли и това може да предизвика и съответната политическа криза, съвсем скоро след парламентарните избори от 4 април – това са нерадостните прогнози.

Ваня ГригороваИкономическият експерт на КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова не чертае толкова лоши времена за България до края на годината. Тя смята, че един неприятен икономически сценарий може да бъде избегнат с точни мерки от страна на бъдещото правителство – като например социални плащания, но навреме и на точните хора и фирми, ясно насочване на европейските средства в стопанската сфера и още ред други… Засега обаче тя не вижда конкретни предложения от нито една от шестте парламентарни партии, които само преди една седмица заеха местата си в парламента.

Чуйте повече в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Христиан Митев и Анелия Торошанова

Промените в Кодекса на труда, свързани с договора за работа от разстояние

Промените в Кодекса на труда, свързани с договора за работа от разстояние и солидарната отговорност на изпълнител и подизпълнител за заплатите на работниците – коментира в предаването "Законът и Темида"  адв. Христиан Митев .   " Промените в Кодекса на труда  имаха за основна цел да уреди въпросите, които възникват при т.нар. "работа от разстояние"..

публикувано на 29.03.24 в 12:35

Инициативата "EmpowerHer" постави темата за икономическото овластяване на жените в бизнеса

На проведената международна конференция "EmpowerHer" (“Овласти я“), организирана от Американската търговска камара в България (АТК) в сътрудничество с European Female Founders (EFF), бяха засегнати важни аспекти от подпомагането на работещите жени и насърчаването на женското предприемачество. Събитието събра множество участнички, които споделиха..

обновено на 28.03.24 в 13:12

София Тотева: Иновациите и лидерството се случват по различен начин в различните точки на света

За едно истинско пътешествие в дебрите на иновациите в най-напредналите в това отношение страни в света разказва в "Нашият ден" София Тотева – съосновател на клуба на Станфордския университет в България. Скоро тя бе отличена на церемония в университета със специалната награда "Джон Хени" – признание и оценка за лидерство, отдаденост и значително..

публикувано на 28.03.24 в 12:50

Жените в ценностната система на историята

Жените обикновено играят поддържаща роля в разказите за великите мъже и събития – това ни казва традиционният исторически наратив. "Къде са жените в историята" е събитие, организирано от младата феминистка организация "Леспектра", което ще се проведе днес в "Топлоцентрала" от 19 ч.  Модераторът на дискусията  Камелия Ценева разказва в "Нашият..

публикувано на 28.03.24 в 09:05

Осемнайсетгодишен русенец е глобен за продажба на райски газ на непълнолетен клиент

Осемнайсетгодишен русенец е глобен, след като продал голямо количество райски газ на 16-годишно момче. Това съобщи регионалният говорител на МВР в Русе Даниела Малчева, предаде БТА. Сигналът за незаконната продажба на непълнолетното момче бил подаден в полицията от баща му. Той разказал на униформените служители, че забелязал промяна в..

обновено на 28.03.24 в 08:59