Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Да пораснеш с мечтите си, или „Голата истина за група „Жигули“

Снимка: @Jiguli.Movie

Една история за резултата от 30-годишния преход ни казва с намигване, че би било хубаво човек да се чувства комфортно не само с това, което е минало, но и с това, което предстои. Историята е филмова и разказва какво се случи с хората, които в края на 80-те години искаха да отправят своите послания и надежди за по-добър живот чрез езика на музиката.

„Голата истина за група „Жигули“ е новият български филм, за който зрителите ще говорят. Или най-малкото ще си припяват песните, създадени специално за комедийната драма.

Михаил Билалов, Ирини Жамбонас, Герасим Георгиев-Геро, Филип Аврамов, Димитър Рачков и Лилия Маравиля са култова 80-арска рок банда, която се разпада точно когато е на върха на славата си. С времето вкусовете на публиката се променят и музикантите са напълно забравени. Лидерът им Христофор Димов-Фори композира попфолк парчета, а останалите членове на „Жигули“ са поели по собствен професионален път, който е много далеч от музиката. Като група с голямо влияние върху аудиторията обаче, те са оставили трайна следа в съзнанието на един човек. Именно най-големият им фен ги принуждава да загърбят враждата помежду си и да се съберат отново. Така започва да се оголва истината за група „Жигули“, а с това и идеята на филма – да покаже кои са тези хора три десетилетия по-късно и сбъднаха ли те мечтите си.


В сценария, написан от Нели Димитрова и Ваня Николова, се казва, че публиката остарява с музиката си и обича хората, които ги срещат с нея не заради това, което са, а заради това, което могат да бъдат. Филмът говори за порастването и взаимоотношенията между хората. Той препраща не толкова към отминалите, колкото към идните 30 години.

„Това е история донякъде и на нашето поколение. На хората, които в края на 80-те години започнахме да плуваме в живота“, сподели в „Артефир“ режисьорът на филма Виктор Божинов. Според него тази комбинация между добра история и добра музика дава възможност на зрителя да се обърне към сериозното в живота. Той припомни и един неписан закон – че добрата комедия всъщност е една истинска драма.

„Гледната точка към сериозните проблеми би трябвало да бъде сякаш малко по, аз не казвам лековата, но малко по-ведра, защото закопаването в проблема може само да го утежни и да отдалечи възможността за справяне с него.“

„Голата истината за група „Жигули“ стъпва върху музикалната култура от 80-те години, само че в съвременен прочит. Интерпретациите на всичките шест авторски песни, включени в саундтрака на филма, са композирани от Петър Дундаков и Георги Георгиев от „Остава“. А окото на камерата е на Антон Бакарски. Той е оператор и на „Възвишение“, „Под прикритие“ и „Връзки“, отново режисирани от Виктор Божинов. Бакарски е участвал и в международни продукции като „300: Възходът на една империя“ и „Непобедимите 2“.

Чуйте още за филма от Виктор Божинов в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Програма "Христо Ботев" празнува на 18-и юни в Градската градина в София

Програма "Христо Ботев " на Българското национално радио организира празник за своите слушатели и приятели на 18 юни, петък, от 18.00 часа в градината срещу Националната галерия (Двореца). Журналистите ще представят обновената програмна схема , но и ще покажат, че Българското национално радио и неговата програма за култура, образование,..

обновено на 18.06.21 в 16:44

Театралният фестивал „Варненско лято“ тази година ще е отново на живо

Международният театрален фестивал „Варненско лято“ , който миналата година се състоя наесен и премина в дигитален формат заради пандемията, сега се завръща на живо. 29-ото му издание се открива на 30 юни с юбилейния спектакъл„100“, с който Варненският драматичен театър „Стоян Бъчваров“ отпразнува през април своята 100-годишнина. В..

публикувано на 18.06.21 в 14:05

„Рембранд със зелен фасул“ – игрите на Андрей Лекарски

Галерия „Оборище 5“ представя една мащабна, изключително богата на произведения от различни жанрове на прочутия наш сънародник художника Андрей Лекарски. Изложбата има заглавие „Коуъркинг с великите майстори“. Това са около 40 голямоформатни живописни платна, като съвместна, свързваща го работа с творби на големи световни художници в една..

публикувано на 18.06.21 в 09:31

Един художник в дивото

Крум Балджийски, по известен като KROM BAGELSKY, е роден в Ихтиман. Завършил е „Дърворезба“ в НГПИ „Тревненска школа“ и „Скулптура“ във ВТУ, живее повече от 10 години в Лондон. Последната година и половина прекарва изолацията заради Covid-19 в България. Това му дава възможност да работи по няколко проекта. Първият – „Пръстени на времето“ –..

публикувано на 18.06.21 в 08:35
Вилияна Карушкова (вляво) и Калина Павлова

Серафим – интерактивна артинсталация на тъмно

„Серафим е изследване, което поставя въпроси, свързани с „Бавната мода“ и свръхконсуматорското общество. Идеята е на Вилияна Карушкова – моден дизайнер, и Калина Павлова, която се занимава с реклама и културен мениджмънт. Името на проекта е вдъхновено от едноименния разказ на Йордан Йовков, в който героят със своето старо, износено палто е символ на..

публикувано на 18.06.21 в 08:05