Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Песента на ветровете“ и музиката като цялостен свят

Снимка: @petar.dundakov

Мултимедийният спектакъл „Песента на ветровете“ с музика от композитора Петър Дундаков и визии на аниматора Иван Богданов ще се състои на 28 април в Театър „Азарян“. Първата версия на спектакъла имаше своята премиера през 2019 г. Тогава „Песента на ветровете“ получи Наградата на Столична община за ярки постижения в областта на музиката.

В спектакъла участват тромпетистът Росен Захариев - Роко, солистката на „Мистерията на българските гласове“ и „Ева квартет“ Гергана Димитрова - Белонога, оперната певица Пламена Гиргинова и камерен ансамбъл „Софийски солисти“ под диригентството на маестро Пламен Джуров.

Концертът, който Петър Дункдаков описва като „аудиовизуална поезия“ е цикъл от пиеси за струнен оркестър, сопрано, флюгелхорн и фонограма, вдъхновени от метафората на „вятъра“. „Песента на ветровете“ обединява съвременна класическа музика, джаз, фолклор, театрална и филмова музика, представени като различни състояния и картини, обединени в една музикална цялост.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Веселин Начев

„Създавам алтернативи на реалността“ – това е живописта на Веселин Начев

Галерия „Стубел“ представя самостоятелната изложба на един наистина знаков   художник за нашата съвременна живопис – Веселин Начев, като експозицията има заглавие: „Бях там“. Защо „Бях там“ – заглавието обобщава темите, включващи конкретни лични негови впечатления, преживявания и спомени. Но те са една реалност, в която художникът навлиза под..

публикувано на 22.06.21 в 10:24

Магическото мислене на Джоун Дидиън

„Животът се променя бързо. Животът се променя за секунда. Сядаш да вечеряш   и животът, такъв, какъвто го познаваш свършва. Въпросът за самосъжалението.“ Ето така започва книгата на американската журналистка и писателка Джоун Дидиън „Годината на магическото мислене“. Болезнен, документален роман за загубата, поднесен с особена искреност...

публикувано на 22.06.21 в 08:25
Тошо Пейков

Българската история в четирилогия от албуми

Вече е напълно завършена четирилогията от големи и луксозни исторически албуми: „Епопея за незабравимите български опълченци“; „Александър I – Князът на Нова България“; „Кратка история на Сръбско-българската война 1885 г.“; „Владетели, дворци и дейци на Третото Българско Царство“. Това е един огромен труд на Тошо Пейков, с който той разкрива редица..

публикувано на 22.06.21 в 07:55

Проф. Пламен Антов представя изследвания върху философската система на Емилиян Станев

Литературният историк и изследовател проф. Пламен Антов представя най-новите свои книги с изследвания върху философската система на Емилиян Станев – „Анималистиката на Емилиян Станев“ и „Пред непостижимото: Емилиян Станев и Мартин Хайдегер“ (изд. „Книги за всички“).  Премиерата на двете книги е на 21 юни от 18.30 ч. в Културно-информационния център на..

обновено на 21.06.21 в 18:05

Георги Борисов: Трудът на писателя е самотен, не си на сцената, а зад кулисите

Поетът, издател и преводач Георги Борисов, носител на Наградата за съвременна поезия „Орфеев венец“ за 2021, гостува на предаването "Артефир". Гостът пое „отговорността“ и за наградата „Христо Г. Данов“, получена тази година от издателство „Факел Експрес“ за „Творения“ на Велимир Хлебников. Поетът Георги Борисов издаде и представителен том със..

обновено на 21.06.21 в 17:49