Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Светослав Александров: Свободата на словото върви с отговорността за казаното

Особености на кенсъл културата

Силвия Недкова: Нито една добра кауза не заслужава зли защитници

Снимка: pixabay

Кенсъл култура най-общо означава отричане на дадена личност и нейните постижения с порой от нападки и обиди в социалните мрежи. Това се случва след изказване на някакво непопулярно мнение, което не съвпада с обичайните линии на поведение, признати за валидни от дадена общност. Често проявите на кенсъл културата обаче водят до разрушаване на репутации, до срив на кариери, до публично унижение. Последствията надвишават в пъти самото действие.

Светослав Александров, създател на сайта Космос.бг, автор на научнопопулярни книги, прави анатомия на кенсъл културата в „Какво се случва”.

Кенсъл културата е плашещо явление. То започва, когато се отварят социалните мрежи Фейсбук и Туитър. Там всичко остава и на всеки може да бъде потърсена отговорност за думите му. На пръв поглед няма нищо лошо, защото свободата на словото върви с отговорността за казаното и това е нормално, въпросът е дали има реципрочност.  

Разбира се, че има позиции, които са морално осъдими и съответно, когато човек направи такава осъдителна постъпка, той заслужава някакво порицание, но въпросът е, че начинът, по който стават нещата в интернет, наподобява улично правосъдие и осъждане на позорния стълб."

Според Светослав Александров в България кенсъл културата все още не се е наложила с такава сила, както в западните общества, защото ние притежаваме някакъв „тоталитарен имунитет”.

Чуйте повече в звуковия файл.

Кенсъл култура в български вариант

„Нито една добра кауза не заслужава зли защитници” – пише журналистката от сайта за култура „Площад Славейков” Силвия Недкова

Моят паралел с Народния съд е, за да осъзнаем докъде бихме могли да стигнем – казва тя – в България кенсъл културата засега действа само в социалните мрежи. Това обаче не е по-приятно – никой не обича да бъде нападан от глутница хора, които гледат едностранчиво, избягват контекста, създават ситуация, в която аргументите са излишни. Кенсъл културата у нас е все още в прощъпулник, защото никой не е пострадал в реалния свят

От друга страна, май живеем във време, в което развенчаването на авторитети е общ спорт. Тази тенденция на изравняване на мненията, която социалните мрежи усилват като мегафон, е изключително видима и много опасна. В културата тя се изразява в преминаване в един етап на чалгализиране, масовата култура надделява, културният болшевизъм настъпва със страшна сила, личното мнение става най-големият критерий."

Чуйте Силвия Недкова в звуковия файл.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

20-а Национална среща-семинар на CIOFF има в София на 15 май

Националната секция на CIOFF кани ръководителите на фолклорни ансамбли и фестивални директори да се включат в 20-ата Национална среща-семинар в София на 15 май – каза за „Артефир“ Емил Павлов – председател за България на Националната секция на Международния съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства (CIOFF). Тази среща се..

публикувано на 12.05.21 в 15:58

Нужната работилница

Съвсем навреме, а може би дори с известно закъснение, в края на миналата година в София отвори врати първата по рода си споделена работилница. Нейните 400 квадрата площ и машините, разположени на тях, са достъпни за всеки, който иска да създава, да изработи проекта си, бил той студентски или плод на смело въображение, да експериментира и да се..

обновено на 12.05.21 в 14:27
Петя Ангелова

Актрисата Петя Ангелова: Като стъпиш на сцената, после не можеш да си тръгнеш

„В актьорската професия ме държи любовта към изкуството, в частност – към театъра. Професията е много трудна, няма какво да се лъжем. Но е прекрасна и не бих я заменила с нищо друго. Защото тя може да те срещне с наистина изключителни хора, изключителни истории – нещо, което може само да те обогати и да те развие. Всяка една среща е трамплин към..

публикувано на 12.05.21 в 14:05

Радостта от преподаването

В книгата на Кристоф Вихерт "Радостта от преподаването" Валдорфският метод е представен като „педагогика на отворените врати“. Без поучения и принуди, с основен акцент върху външните и вътрешните страни на училищния живот. Наблюденията на Вихерт приличат на познавателно пътешествие. Авторът превежда читателите през многобройни педагогически и..

публикувано на 12.05.21 в 12:05
Михаела Калинкович

Живот с вкус на щастие

Книгата „Живот с вкус на щастие“ е първа от поредица, посветена на вкуса на живота на консултанта по личностно развитие Михаела Калинкович. Авторката разказва с топлота, вдъхновение и любов за своята лична трансформация и сбъднатите желания и реализирани идеи в продължение на седем години по пътя на личностната промяна. „Живот с вкус..

публикувано на 12.05.21 в 10:31