Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зорница Русинова

20 години Икономически и социален съвет – ролята му днес

Зорница Русинова
Снимка: БГНЕС

2021 година е юбилейна за Икономическия и социален съвет, тази година се навършват 20 години от учредяването му в България. Защо беше създаден и каква е ролята му в преходни ситуации като сегашната?

Темата коментира в “Нашият ден“ Зорница Русинова, председател на Икономическия и социален съвет:

“Преди 20 години, точно по това време, 38-ото Народно събрание е приело Закона за икономическия и социален съвет. Обнародван е на 24 април преди 20 години. Малко по-късно започват и първите пленарни заседания. 

За времето си това е един изключително модерен проевропейски закон. В този етап България вече е навлязла в интензивна фаза на подготовка за присъединяване към Европейския съюз, но той буди доста сериозни противоречия и в парламента, и в обществото.

Тъй като за първи път има ясно разграничаване между социалния диалог, който се води между синдикати, работодатели и държава, и гражданския диалог, където държавата отсъства. Т.е. между Тристранния съвет, който в рамките на Министерски съвет подпомага вземането на решения, там има и процес на договаряне между работодатели и синдикати.

Тук говорим за обединена консенсусна позиция на обединеното гражданско общество, което се състои от работодатели, синдикати, организациите от третия сектор – неправителствените.

Той осигурява истинска консултативна роля. Подпомага и работата на Народното събрание, и Министерския съвет, и Президентството. От началото на своето съществуване досега са приети общо 130 акта, 74 становища, 38 резолюции, 18 анализа. Но важното е, че в по-голямата си част, две трети от тях имат не само националния контекст, но и европейска политика.

Винаги са били важни темите като – бъдещето на Европа, прилагането на стълба за социалните права, европейският семестър, всички национални стратегически документи, свързани с България – 2030. Национална програма за реформи и т.н.“


Ролята на Съвета сега

“Във времена като сегашните ролята му е изключително важна. Надявам се лека-полека да преодоляваме здравната криза. България е изправена пред сериозни икономически и социални предизвикателства. Доходите намаляват, безработицата постепенно започва да расте.

След разхлабването на мерките ще видим каква част от бизнесите са оцелели, каква – не. Много е важно да се вземе предвид мнението на бизнеса, на хората. Какви са следващите мерки, които правителството трябва да направи? Затова ние през май месец ще изготвим едно становище на база на досегашните мерки.

Изключително важно е в тази сложна политическа обстановка да може бързо да се задействат и европейските програми. И да може България бързо да ползва средства и по Плана за възстановяване и устойчивост. Това е причината на вчерашното заседание ние да приемем една резолюция от името на Икономическия и социален съвет.

Важни са теми, свързани с либерализацията на енергийния пазар. Това е другото становище, което вчера беше прието от Съвета.“

Подкрепата за хората и бизнеса

“Изключително тревожно е, че голяма част от мерките са писани до края на май, затова е необходимо наистина да има стабилитет в управлението. И съответно да могат да се договорят и европейските средства, защото, знаете, че в голяма степен мерките в подкрепа на бизнеса и хората бяха от различните оперативни програми и от новия пакет, който беше подготвен от Европейската комисия.

Нашите приоритети за този мандат са свързани със зелената трансформация, с технологичната трансформация – дигитализацията, и с това, не само Европа, но и голяма част от политиките в България да бъдат по-социални, прилагането на европейския план за действие на европейския стълб за социалните права.

Една от темите, която вчера беше разглеждана и предстои да обявим в събота на брифинг, е нашата резолюция по Плана за възстановяване. Единият от инструментите, който ще помогне на България бързо да реализира не само непосредствена подкрепа на бизнеса и хората, веднага след преодоляване на здравния проблем, но и в бързи темпове възстановяване на икономиката и отново, макар и плавен, ръст на доходите.“

Чуйте повече от звуковия файл.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За свободата да знаеш

Овцефермата в пловдивското село Строево отглежда 500 овце от породата Лакон, а началото е поставено през 2015 г. Мандрата към фермата съществува от 2019 г., а в производството е ангажирано цялото семейство. Мария Василева се занимава основно с мандрата, но с нея разговарям в момент, когато е ангажирана и с храненето на агнетата. Във фермата..

публикувано на 08.05.24 в 17:00

Редките белодробни заболявания – възможности и предизвикателства

Световният ден на пулмоналната хупертония се отбелязва всяка година на 5 май. Lege Аrtis насочва вниманието на слушателите към редките белодробни заболявания. За предизвикателствата, пред които са изправени пациентите и медицинските специалисти у нас, говорят Наталия Маева , председател на Българското общество на пациенти с белодробна хипертония..

публикувано на 08.05.24 в 14:00
Мила Минева

Младите хора искат идеологически ориентири – това е начинът да знаят как и какво избират

Социолозите ни изследват по това, което им казваме. Често ги обвиняваме, че представят един повърхностен и неверен обществен образ. Оскар Уайлд, от друга страна, е казал: "Само повърхностните хора не вярват на повърхността." Пред прага на поредните избори в "Нашият ден" разговаряме със социолога Мила Минева за ценностните грешки, които..

обновено на 08.05.24 в 12:12
Александър Дунчев

Изсичане на дървета пред домовете. Как могат да реагират гражданите?

В последния брой на рубриката "Темата на деня"  от предаването "Нашият ден" разговорът се фокусира върху сериозна екологична тема, която вълнува обществото — гражданските сигнали за изсичане на дърветата в българските градове и села . Гост в студиото беше Александър Дунчев , известен природозащитник, лесовъд и бивш директор на Изпълнителната..

обновено на 08.05.24 в 10:28

Компенсация за неприето дете в яслена група. Защо пак стигнахме до "Параграф 22"?

Само ден преди крайния срок за подаване на желания за настаняване в детски ясли и градини, много родители се намират в напрегнато очакване. В интервю за предаването "Нашият ден", Габриела Маркова, майка на две деца, споделя своя опит и препятствията, с които се сблъсква в опитите си да намери място за децата си в детските заведения . "При мен..

обновено на 08.05.24 в 09:44