Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Зорница Русинова

20 години Икономически и социален съвет – ролята му днес

Зорница Русинова
Снимка: БГНЕС

2021 година е юбилейна за Икономическия и социален съвет, тази година се навършват 20 години от учредяването му в България. Защо беше създаден и каква е ролята му в преходни ситуации като сегашната?

Темата коментира в “Нашият ден“ Зорница Русинова, председател на Икономическия и социален съвет:

“Преди 20 години, точно по това време, 38-ото Народно събрание е приело Закона за икономическия и социален съвет. Обнародван е на 24 април преди 20 години. Малко по-късно започват и първите пленарни заседания. 

За времето си това е един изключително модерен проевропейски закон. В този етап България вече е навлязла в интензивна фаза на подготовка за присъединяване към Европейския съюз, но той буди доста сериозни противоречия и в парламента, и в обществото.

Тъй като за първи път има ясно разграничаване между социалния диалог, който се води между синдикати, работодатели и държава, и гражданския диалог, където държавата отсъства. Т.е. между Тристранния съвет, който в рамките на Министерски съвет подпомага вземането на решения, там има и процес на договаряне между работодатели и синдикати.

Тук говорим за обединена консенсусна позиция на обединеното гражданско общество, което се състои от работодатели, синдикати, организациите от третия сектор – неправителствените.

Той осигурява истинска консултативна роля. Подпомага и работата на Народното събрание, и Министерския съвет, и Президентството. От началото на своето съществуване досега са приети общо 130 акта, 74 становища, 38 резолюции, 18 анализа. Но важното е, че в по-голямата си част, две трети от тях имат не само националния контекст, но и европейска политика.

Винаги са били важни темите като – бъдещето на Европа, прилагането на стълба за социалните права, европейският семестър, всички национални стратегически документи, свързани с България – 2030. Национална програма за реформи и т.н.“


Ролята на Съвета сега

“Във времена като сегашните ролята му е изключително важна. Надявам се лека-полека да преодоляваме здравната криза. България е изправена пред сериозни икономически и социални предизвикателства. Доходите намаляват, безработицата постепенно започва да расте.

След разхлабването на мерките ще видим каква част от бизнесите са оцелели, каква – не. Много е важно да се вземе предвид мнението на бизнеса, на хората. Какви са следващите мерки, които правителството трябва да направи? Затова ние през май месец ще изготвим едно становище на база на досегашните мерки.

Изключително важно е в тази сложна политическа обстановка да може бързо да се задействат и европейските програми. И да може България бързо да ползва средства и по Плана за възстановяване и устойчивост. Това е причината на вчерашното заседание ние да приемем една резолюция от името на Икономическия и социален съвет.

Важни са теми, свързани с либерализацията на енергийния пазар. Това е другото становище, което вчера беше прието от Съвета.“

Подкрепата за хората и бизнеса

“Изключително тревожно е, че голяма част от мерките са писани до края на май, затова е необходимо наистина да има стабилитет в управлението. И съответно да могат да се договорят и европейските средства, защото, знаете, че в голяма степен мерките в подкрепа на бизнеса и хората бяха от различните оперативни програми и от новия пакет, който беше подготвен от Европейската комисия.

Нашите приоритети за този мандат са свързани със зелената трансформация, с технологичната трансформация – дигитализацията, и с това, не само Европа, но и голяма част от политиките в България да бъдат по-социални, прилагането на европейския план за действие на европейския стълб за социалните права.

Една от темите, която вчера беше разглеждана и предстои да обявим в събота на брифинг, е нашата резолюция по Плана за възстановяване. Единият от инструментите, който ще помогне на България бързо да реализира не само непосредствена подкрепа на бизнеса и хората, веднага след преодоляване на здравния проблем, но и в бързи темпове възстановяване на икономиката и отново, макар и плавен, ръст на доходите.“

Чуйте повече от звуковия файл.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За какво да внимаваме при покупка на самолетни билети

Слушателка на БНР си купува самолетни билети с конкретна дата, но решава да се възползва от гъвкавите условия, обявени от много авиокомпании покрай кризата и да промени тази дата в условията за промяна, цитирани в сайта на авиокомпанията. Лично в писмо до нея пише, че се дължи доплащане само, ако новите са на по-висока цена. Никъде обаче не..

публикувано на 13.05.21 в 14:52

Община Велико Търново – традиционен партньор на Събора на овцевъдите

Традиционно свързваме Велико Търново с форума “Културен туризъм“, който се провежда всяка година. Разбирам, че тази година той ще бъде отложен за есента, за да може традиционно в пълния си блясък и с много посещения и инициативи да бъде свързан. Знаем, че община Велико Търново подкрепя занаятите, старите традиции, автентичния фолклор..

публикувано на 13.05.21 в 13:44

Какво ще видим на традиционния фермерски пазар

Всяка сряда и петък пред Министерство на земеделието се провежда традиционният фермерски пазар. Организацията и възможността за реализация в голяма степен се дължи на Фондация “Биоселена“. Инициативата коментира в “Нашият ден“ Тенчо Христов от Фондацията. Идеята По тази идея работим от 2008 г. Когато стана ясно, че вече..

публикувано на 13.05.21 в 12:15

Овцевъдството у нас – любов или бизнес

Овцевъдството е традиционен поминък за страната ни. Какво е състоянието на отрасъла в момента? Как се справят хората, които са ангажирани с най-традиционната част от българското животновъдство? Темата коментира в “Нашият ден“ Симеон Караколев , съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация: “Глобалният проблем е липсата..

публикувано на 13.05.21 в 11:43

Жестокост за забавление – случаят с котката Мила

Мила е простреляна с бойно ловно оръжие и е оцеляла по чудо. Бременна с четири котета. Тя е подминавана близо седмица, като през това време е била в безпомощно състояние – лишена от вода и храна, неспособна да стои изправена. Случаят коментира в “Нашият ден“ адв. Валентина Каменарска “Във всяка цивилизована държава това би довело до..

публикувано на 13.05.21 в 10:43