Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Любомир Дацов:

Проблемите в бюджета са от политически, не от антипандемични решения

Едно от важните неща е да има приемственост между правителствата

Любомир Дацов
Снимка: БГНЕС

Как да продължи подкрепата за бизнеса и за хората, какви рискове за икономиката ни би създала евентуалната липса на Народно събрание в следващите месеци?

Темата коментира Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите:

“Стратегията може да бъде само една, преди всичко трябва да се ускори ваксинацията, защото всички последващи стъпки и решения са базирани в зависимост от това как ще се развие по-нататък пандемията. Колко бързо ще бъде овладяна? 

Всичките тези проблеми, които съществуват и са в сферата на здравеопазването, но и чисто психическият натиск върху хората, колко бързо това нещо ще отпадне и хората ще се върнат към една нова нормалност.

В зависимост от хода на пандемията и напредване на ваксинационния процес ще се разглеждат всички опции за подпомагане на хората. Нещата не могат безкрайно дълго да продължават в тази посока, при което се подпомагат затворени бизнеси, а не се подпомага преструктуриране на бизнеси, нови възможности, и онова, което е като нормално излизане от един такъв тип криза.

Тази криза не е специфична. Ако забелязвате, има относително добро потребление при затварянето на отделни бизнеси. Други в момента работят въпреки всичко.

Виждаме едно правителство, което си отива, няма ясни ангажименти и не гарантира приемственост между двете правителства. Няма значение дали ще има служебно правителство, или ще бъде конструирано ново такова. Едно от важните неща е да има приемственост.

Това е големият проблем – имаме едни мерки, за които се знае, че са планирани или до април, или до средата на годината. След това не се знае дали ще има бюджет. Знае се, че има дефицит в бюджета, но не се знае дали ще има таван на дълга, който да бъде възможно да бъде усвоен и дали има достатъчно средства в бюджета.“

Финансовият министър гарантира в Народното събрание стабилността на бюджета, това, че в него са взети всички мерки, за да няма рискове.

“Смятаме, че има напрежение, много от нещата са чисто технически. Въпрос на политическа култура, за да не се предизвиква умишлено напрежение. Защото приходната част на бюджета е стабилна в момента и всичките проблеми в бюджета всъщност са от решения, които се взимат от разходната част. Голяма част от проблемите не са от разходите, свързани с кризата, както се опитват да твърдят в момента голяма част от управляващите, а всъщност тези решения, които направиха и вдигнаха нивото на разходите, близо 24-25% спрямо миналата година, са вследствие на вдигане на пенсии, различни социални подпомагания, и в голяма степен заради вдигането на работните заплати. Това не са мерки свързани с коронавируса. 80% от проблемите идват от чисто политически решения, които ограничават маневреността в бюджета.“

Разговора можете да чуете от звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Противоконституционен ли е мораториумът върху решения на МС

През април парламентът наложи мораториум върху определени действия на държавните органи до избирането на нов Министерски съвет (МС) или назначаването на служебно правителство. Противоконституционен ли е този мораториум? Нарушени ли са принципите на правовата държава и разделението на властите? Темата коментира в “Законът и Темида“ д-р..

публикувано на 07.05.21 в 14:00
Проф. Венелин Терзиев и Анелия Торошанова в студиото на предаването “Законът и Темида“

В България условията за Отворена наука тепърва прохождат

В определението за Отворена наука се казва, че това е обобщаващо понятие за движението, което цели научните изследвания и резултати да станат достъпни за всички любознателни хора, аматьори и професионалисти. То обхваща публикуването на отворени научни изследвания, борбата за свободен онлайн достъп, окуражаването на учените да обнародват..

публикувано на 07.05.21 в 13:20

Изчезващата България през фотообектива на Жоро Хаджиев

Да си тръгнеш от селото или да се завърнеш в него? Как оцелява човешкото същество далече от онези места, които му позволяват да живее в себе си и как да се върне към тях? На тези теми говори в “Нашият ден“ фотографът, моторист и музикант Жоро Хаджиев, който открива забравените територии на България. Жоро Хаджиев е главен герой в..

публикувано на 07.05.21 в 11:08

От мнозинство или от лидери се нуждае промяната

Следпразнична и след правителствена България – възможните политически и културни посоки. От мнозинство или от лидери се нуждае промяната? “Лидери на промяната“ е проект на Фондация Фридрих Еберт. Програмата е разработена с цел да развие в участниците необходими компетенции, с които те да насърчават демократичния живот на местно,..

публикувано на 07.05.21 в 10:08
Даниел Киряков

Даниел Киряков: Достоверност е основното, което трябва да искаме от медиите

Денят на радиото и телевизията 7 май е професионален празник на всички отрасли на радиотехниката и свръзката в България и Русия. Денят се отбелязва по повод годишнината от откриването на радиото от руския учен Александър С. Попов на 7 май 1895 г. Медиите днес и тяхното съдържание коментира в “Нашият ден“ Даниел Киряков , създател на..

публикувано на 07.05.21 в 08:43