Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Постановка на „Ирония на съдбата“ с музика на Вида Пиронкова

Снимка: Личен архив

На 9 април във Видин и на 12 април в Театър „София“ в София се осъществи българският дебют на Вида Пиронкова като театрален композитор.

„За първи път бях във Видин. Или е ирония на съдбата във Видин, в театър Вида, по улици Вида, на Бабините Видини кули, аз да пиша музика за пиеса... Бяхме при кмета, пошегувахме се, че е крайно време да ми върне крепостта и да започваме активни летни спектакли...“ – смее се авторката на хита „Гълъбо“.

Разказва, че когато получила по Коледа предложението на Дейвид Славчев, директор на театъра го приела като знак на съдбата. Изгледала филма, припомнила си незабравимите шлагери, установила, че текстовете им са от Сергей Есенин, Борис Пастернак, Марина Цветаева. „Малко ме втресе – продължава тя, но такова вдъхновение получих...“ Създава седем песни, които следват развитието на сюжета и са вплетени в действието на пиесата. Изпълняват се от Дейвид Славчев, който играе ролята на Женя Лукашин и Цветелина Бодурова, която е Надя Шевельова. Оркестрацията е на Димитър Косев, като има различни варианти и за оркестър, и за трио. Триото от цигулка, виолончело и пиано участва на живо в спектакъла, като част от развитието на действието. Музикантите са от Видинската филхармония. Надя Асенова е режисьор на спектакъла.


Проектът е и с развитие, тъй като се предвижда на концерт с оркестъра да бъдат изпълнени песните и музиката.

Спектакълът отново ще гостува в София този път в Младежкия театър, вероятно на 20 май.

Вида Пиронкова сподели, че работи върху мюзикъл по „Бай Ганьо“ на Алеко Константинов с либрето на Емил Кало.

В звуковия файл чуйте цялата история.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Бъдещо минало“ или как музиката среща пространствата в дебютния албум на Димитър Горчаков

Да преплетеш времето – бъдещето и миналото, да срещнеш няколко стила – джаз, фолклор, класическо музика, да импровизираш, експериментираш и интерактивираш и всичко това в голямото море на музиката – такава е провокацията, която отправя музикантът Димитър Горчаков с новия си албум „Бъдещо минало“. умее да прави умело преплитане между фолклор, джаз,..

публикувано на 23.06.21 в 08:05

Чухте ли този концерт? Не? Вече можете да го направите в следващите дни

Радиото е магия, радиото е вълшебство, което достига до сърцето на всекиго. Не е необходимо кой знае колко – един приемник. Щракваш копчето и слушаш. Можеш да правиш и най-различни други неща. Проблемът е, че за жалост всичко отлита в ефира и не може да се повтори. Ето сега в сайта на програмата ще ви предлагаме някои концерти, излъчени преди..

обновено на 21.06.21 в 16:05

Запис на концерта „Рапсодии“ на Симфоничния оркестър на БНР

Концертът „Рапсодии“, който радиосимфониците и техният главен диригент Марк Кадин изнесоха на сцената на зала „България“ на 18 юни, включва популярни образци, създадени в този жанр от Веселин Стоянов, Клод Дебюси, Ференц Лист, Джордже Енеску и Панчо Владигеров. Солист Кристиян Калоянов, кларинет. Благодарение на Еврорадио, беше излъчен директно не само..

публикувано на 21.06.21 в 15:27
Панчо Владигеров

Радиосимфониците – епизод 2 с „Епизоди“ опус 36 на Владигеров

Във второто издание на рубриката на Марио Ангелов – продуцент на симфоничната музика в БНР, акцентът е върху нови записи на СО на БНР из творчеството на много обичан български класик – Панчо Владигеров. „Фокстрот“ без опус – оригинал за пиано от 1925 г., оркестриран от Милчо Левиев, е първият запис, осъществен от Марк Кадин през 2017 в качеството на..

публикувано на 21.06.21 в 09:15

Шърли Верет: Доброто познаване на гласа – ето тайната на големите в театъра

„Шърли Верет като Кармен – това е самото съвършенство!“, отбелязват в американския печат ден след триумфалния дебют в МЕТ през 1968. Кармен наистина остава едно от най-впечатляващите преобразявания на Шърли Верет в десетилетната ѝ бляскава кариера. Дръзка, горда, изпълнена със страст и решимост да преодолява всякакви препятствия… Тъкмо каквато е..

публикувано на 19.06.21 в 08:15