Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Конференция в чест на проф. Шурбанов

Проф. Александър Шурбанов съвсем наскоро издаде най-новата си поетично-есеистична книга „Закуска с нар“ и така отбеляза своята 80-годишнина. 

Учен, специалист по английска литература, уважаван преподавател, филолог с международно признание, с над сто научни изследвания, публикувани у нас и в чужбина, той е известен преводач на Шекспир, Чосър, Милтън, Джон Дън, Колридж, Дилън Томас, Тед Хюз, Ъпдайк, Ейдриан Мичъл, Рабиндранат Тагор и др., талантлив поет и писател. 

Във връзка с юбилея му в негова чест на 23 април катедра „Англицистика и американистика“ към Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ организира виртуална конференция с международно участие „Целият свят е превод / All the World is Translation“. Конференцията се осъществява със съдействието на Културния център на СУ „Св. Климент Охридски”, в чийто YouTube канал може да бъде проследена.

Чуйте проф. Евгения Панчева.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Концерт на "Мистерията на българските гласове"

Изпълнителките от световноизвестния женски хор “Мистерията на българските гласове” с диригент проф. Дора Христова подготвят нова изненада за почитателите си в България и по света. Великденски концерт с обредни и ритуални песни от репертоара на състава, който ще се излъчва и онлайн с билети, ще зарадва публиката на 22 май в столицата в артцентър "Сити..

публикувано на 10.05.21 в 16:19

Списъкът на избавлението

Дружеството на банатските българи у нас „Фалмис“ чества на 16 май паметта и единството „Списъкът на избавлението“ по повод 80-годишнината от извеждането на 1100 военнопленници, етнически българи от Македония, Западните покрайнини и Сръбски Банат от германски лагер през 1941 година.  Събитието е организирано от Дружеството на банатските българи, съвместно..

публикувано на 10.05.21 в 16:15
Доц. д-р Веселина Вачкова в студиото на програма „Христо Ботев“

Исторически музей - Перущица – за мисията и за днешния ден

„Перущице бедна, гнездо на герои, слава! Вечна слава на чедата твои... ...Слава теб, че ти се одържа до крайност и бори се в пушек, и падна със сияйност. ...“ Понякога не са нужни много думи, за да се разкаже за мечтите и надеждите на един народ, в дни на обреченост и време – без бъдеще. Един голям поет, в няколко стиха, пренася в днешния ден духа на..

публикувано на 10.05.21 в 14:15

Културата на бързи обороти – 26 април - 9 май

„Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма „Христо Ботев“ за дните от 26 април до 9 май. Това са някои от акцентите в предаването от девети май: Политическата поезия стана тема в "Артефир" в понеделник. Беше представено новото издание на сатиричната поема на Стоян Михайловски „Книга за българския..

публикувано на 10.05.21 в 12:15

Седем изкуства под един покрив – как и къде

Проект събира седем дебютиращи артисти и техните изкуства под един покрив по една и също време. Как се случва това, без да има конфликти? Как изобразителното изкуство, музиката, литературата, театърът, киното и фотографията и танцът, могат да се съчетаят в едно и също събитие? Темата коментира в “Нашият ден“ Сирма Кунчева ,..

публикувано на 10.05.21 в 10:16