Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Начев за изминалата политическа седмица

Фарс или спасение в парламента

| обновено на 23.04.21 в 11:14
Снимка: БГНЕС

Какво се случи в отиващата си седмица във вътрешнополитически план? Кого спасява фарсът в политиката?

Темата коментира в “Нашият ден“ политологът и преподавател в НБУ – Иван Начев.

Този фарс, ако погледнете, спасява всички. Независимо от тяхната готовност да съставят или да не успеят да съставят правителство. Тъй като ясно показва няколко разделителни линии, вътре в парламента.

Едната, разбира се, е анти-ГЕРБ линията. В тази последна седмица доста камъни хвърляхме, образно казано, по умрялото куче, но не бива да забравяме, че кучето не е умряло. И ако продължава така поведението на някои от останалите политически партии вътре в парламента, може след известно време той отново да се върне на бял кон. Да, има много по-голямо мнозинство, отколкото всички очакват към момента

От една страна, фокусираме вниманието си върху основните политически процеси, които текат в парламента, например предложенията за промени в изборното законодателство, изобщо работата върху правилника за дейността на парламента. Някои други законодателни предложения, които се чуха. Те наистина са много интересни и в крайна сметка ще разрешат някои от проблемите, които стоят с години в българското общество и които миналата година голяма част от протестиращите граждани подкрепиха.

Само че на фона на това желание, на тази заявка за такива големи промени, да няма желание да се състави правителство в рамките на този парламент, изглежда, меко казано, смешно, защото всеки от нас знае, че един следващ парламент може да промени това законодателство. Кому е нужно да се правят такива кардинални промени, ако те няма действително да бъдат въведени в практиката и да има резултат от това въвеждане.

Извън парламента, разбира се, имаше две неща, освен поведението на министър-председателя в оставка, самото желание на ГЕРБ да състави правителство, в което той да не се ангажира вече с това правителство. Което, разбира се, може да означава заявка за участие в президентски избори и най-вероятно това означава, но може да означава и друго, че просто той подценява цялата ситуация в сегашния парламент.

В крайна сметка ние сме парламентарна република и макар в последния мандат на ГЕРБ това много-много да не се забелязваше, именно заради поведението на министър-председателя, който не желаеше да посети Народното събрание, така и заради това, че именно ние, гражданите, сме вкарали в този парламент две съвсем нови партии – коалиции, които са изразители на протеста в българското общество.“

Етични норми

“За етичните и поведенчески норми в българския политически живот няма какво да говорим, защото те много отдавна изчезнаха. Виждаме и последния, и предишните два парламента, политическото говорене слезе до толкова ниско равнище, бих казал махленско, в което говорене няма лошо, ако наистина сме в махалата. Но когато ти си отговорен пред целия български народ и си сложен там, за да защитаваш неговите интереси, да говориш по този начин е една голяма обида за народа.

Всеки един от играчите в този парламент няма много големи шансове вътре в парламента. И това е абсолютно непредсказуемо по отношение на следващите, не само месеци, но и години. Ако погледнете програмите на партиите, предизборните. Имаше партии, които действително отговорно бяха подходили към това, което предлагат. В техните програми човек може да намери възгледи, разбирания, стремежи. И една от тези програми беше именно на ГЕРБ. И на фона на този прагматизъм вие виждате изведнъж точно обратното поведение.

Първо, до момента не е сключено споразумение с Европейската комисия за следващия финансов период, което означава абсолютна безотговорност. Няма нито една одобрена програма. Не искат да внесат Плана за възстановяване. Това за какво говори? Не само няма морал, а и изключително двуличие на редица политически партии. Включително това, което вчера наблюдавахме по отношение на главния прокурор.“


“Има такъв народ“

“Винаги може да се реализира правителство в този парламент. Просто, когато говорим за новите партии, най-вече за ИТН, защото в другите нови партии има хора с политически опит. Логично е да виждаме това, което става не само в Народното събрание, но и извън него. Можем да си спомним, че голяма част от партиите, които са се появявали по този начин, винаги така са действали в началото, леко хаотично. И това е съвсем нормално, машината сега заработва. Те никога не са работили като депутати.“

Повече можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
147 години от Шипченската епопея

Докато съществува и един българин, споменът за тези епични моменти винаги ще бъде жив

Днес отбелязваме 147 години от Шипченската епопея – Национално честване, свързано и с 90 години от освещаването на Паметника на свободата. По традиция в Националното честване се включват общественици, политици, граждани – най-вече хората на България, които тръгват в търсене на историческата памет и се обръщат и към себе си, помнейки историята...

публикувано на 24.08.24 в 12:40

Жива картина на епичните Шипченски боеве

Доколко историята днес определя поведението ни? Познаваме ли я? Дали наистина всичко това, което наричаме Шипченска епопея, показва нещо грандиозно, нещо извънредно? Дали наистина, 147 години по-късно, е в ежедневието ни, дали го носим в сърцата си, дали го предаваме на децата си?  Българското турне на "Семейно радио" през 2024 година продължава с..

публикувано на 24.08.24 в 12:07

Исторически музей - Дряново – бъдеще в миналото

Българското турне на "Семейно радио" през 2024 година продължава с директно излъчване от Габрово в кулминацията на честванията по повод 147 години от Шипченската епопея и 90 години от освещаването на Паметника на свободата. Д-р Иван Христов , директор на Исторически музей - Дряново – разказва в "Семейно радио" за музейното дело, паметта и смисъла от..

публикувано на 24.08.24 в 11:30

Боженци: Легендата за болярката Божана и как селото става културен резерват

През тази година се навършват 60 години от създаването на Архитектурно-историческия резерват "Боженци". Според легендата, селото е основано от болярката Божана, която през 1393 г., бягайки от превземането на Велико Търново, се укрива със семейството си в планината и стига до малка рекичка. Тя се установява по северните склонове на Стара планина и полага..

публикувано на 23.08.24 в 11:09
Илюстративна снимка

Инициативен комитет възражда емблематичния ансамбъл "Габрово"

В мобилното студио на предаването "Нашият ден" от град Габрово гостува 27-годишният хореограф и режисьор Иван Любомиров, който изпълнява и длъжността заместник-областен управител на Габрово. Той е също така член на инициативния комитет за възстановяването на ансамбъл „Габрово“. В интервюто той сподели важни аспекти около историята и бъдещето на..

публикувано на 23.08.24 в 10:15