Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Парите

Снимка: pixabay

Темата на "Гласът на времето" е ПАРИТЕ – отношението им към морала, щастието, баланса в обществото и в отделната личност. Не става толкова дума за фиск или икономика, а за интерпретации в областта на етиката и историята – зло ли са те, или са средство, посредник между човека, труда и ценностите.

Гости в студиото са социологът и бизнесмен Кънчо Стойчев, доцент Емил Хърсев – бизнесмен и преподавател в УНСС, по телефона се включва журналистката Пепа Витанова, за да разкаже за отношението към парите на либертарианката Айн Ранд, а финансовият анализатор Николета Карамилева обяснява как да се пазим от обсесията за покупки и агресивната реклама. Видиш ли някой, който казва: „парите са зло“, бягай от него, срещу тебе е мародер – така се изказва Айн Ранд чрез свой герой, съобщава Пепа Витанова.

Балонът на парите, срещу които няма достатъчно производство и ценности, може и да се спука в световен план, прави пък стряскаща прогноза Емил Хърсев. Кънчо Стойчев обобщава – парите са само средство, а не добро и не зло сами по себе си. Човекът прави злото или доброто, вкл. с парите. Става дума и за термина „хигиена на парите“ – как човек превъзмогва имането или нямането, без да губи в себе си по-базови ценности.

Още – защо водещи магнати не бързат да дават на децата си управлението на големия ресурс – как парите се разглеждат и като педагогически лост. Освен това – защо могат да се превърнат и в средство за обществен възход, и в яма на индивидуалното падение и крах.

Чуйте предаването в звуковия файл.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивалът за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета" в Созопол

На 5 август в Созопол започва Международният фестивал за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета“. Фестивалът представя българските и европейски достижения в областта на професионалното куклено изкуство и площадния театър. Ателие за изработката на маски, изложба с илюстрации на детски приказки, илюзии, куклени..

публикувано на 04.08.21 в 11:51
Ваксина

Нужна ли е трета доза от Covid ваксината и какво е постковид синдром

462 са новите случаи на коронавирус у нас. Процентът положителни проби вече е 2,8. Тревожни ли са тези данни и какво да предприемем? Темата коментира в “Нашият ден“ проф. д-р Радостина Александрова , вирусолог в Института по експериментална морфология, патология и антропология към БАН. “Лятото е в разгара си, но очевидно вирусът отказа..

публикувано на 04.08.21 в 10:31

Световен ден на динята

На 3 август се чества Световният ден на динята. Любопитното е, че има над 1200 разновидности на този сочен плод в над 96 държави по света. Диня – в зависимост от района в България, наричана още карпуз или любеница, е наименованието на вид тиквови растения, както и на техните плодове. Според възприетата класификация на земеделските..

публикувано на 03.08.21 в 10:43

“За звездите и хората“

Звездите далеч не са само горещи кълба от нажежен газ в студения Космос или красив фон за романтичните нощи. Всяка една от милиардите звездни системи в нашата галактика има своя собствена увличаща история. От тяхното създаване в облаци студен газ и прах, през бурната си ултравиолетова младост и отглеждането на свои планети, та чак до..

публикувано на 03.08.21 в 09:42

Солен таратор и 330 мл бира могат да ни помогнат в жегите

Как да си помогнем чрез хранене и подходящи течности в жегите? Темата коментира в “Нашият ден“ доц. Теодора Хаджиева – Дърленска от Медицинския университет в София. “Важно е наистина да си помогнем, защото жегите са големи и храната, като ключов фактор за здравето, може да помогне.  В случая е важно да се поемат течности. Има една..

публикувано на 02.08.21 в 11:11