Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Котката на Шрьодингер

4
Желко Терзиев. Без заглавие или опит за йерархична карта на сензитивно-двигателната чувствителност на Таламуса, 2021, цветен печат в/у самозалепващо фолио
Снимка: Красимир Терзиев

Това е названието на изложбата на Желко Терзиев и Красимир Терзиев, представена в галерия „+359“ до 17 април. Като времетраене тя бе силно съкратена поради затварянето заради десетдневния локдаун, но въпреки това предизвика силен интерес най-малкото в специализираните арт среди.

За Желко Терзиев и Красимир Терзиев интердисциплинарният характер на съвременното изкуство, навлизането му в различни области на науката и технологиите, използването на необичайни пространства и места и преобразуването им, търсенето на цялостно въздействие на произведенията в средата и прочие, са вече „естествени“ изразни средства. Художниците разчитат на подготвения зрител, а същевременно стимулират неговата подготовка, събуждайки интереса му към още знания. И към разбиране на съвременното изкуство, а чрез него и на съвременния ни свят.

Изложбата „Котката на Шрьодингер“ е реализирана с подкрепата на Национален фонд „Култура“.

Красимир Терзиев разказва за това, което бе представено в нея.
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Съвременният танцов пърформанс "Опиат"

Съвременният танцов пърформанс "Опиат" е работа на младия актьор Михаил Бонев. Още в периода на обучението си той се вдъхновява от мотиви от историята на именития български поет Пейо Яворов. Първо неговата всепоглъщаща любов с Мина Тодорова, а впоследствие и турбулентния му брак с Лора Каравелов, които прерастват в идея за представление. През..

публикувано на 30.05.24 в 17:35

Нова изложба на Мариана Маринова

Експозицията е подредена в галерия "Интро" и се нарича "Фрагменти". Това по думите на Мария Ландова, която откри изложбата, са фрагментите от личния свят на художничката, свят, който "тя създава, както диша". Рисувани четири години, работите кореспондират със зрителя директно, като го увличат в космоса от цветове и скрити форми и присъствия...

публикувано на 30.05.24 в 16:15

Скулптурите на Павел Койчев гледат, приютяват и звучат

Навършиха се 20 години от основаването на софийската галерия "Ракурси". За да отбележи юбилея, галерията покани големия наш скулптор Павел Койчев да направи изложба, която беше открита преди два дни. А той е рожденик днес! Честит да е! Павел Койчев е избрал да покаже в експозицията свои ранни произведения от бронз от 1990-1991 година. Тези..

публикувано на 30.05.24 в 14:52
Зорница Маринкова, Ралица Туджаро и Венцеслав Димитров

Първи юни с Младежкия театър "Николай Бинев"

Младежкият театър "Николай Бинев" организира  детски празник за децата през уикенда като освен представленията в афиша, които зрителите ще могат да видят, ще има и ателиета с актьорите. Скоро театърът ще има и своята нова куклена сцена. А повече за това разказват актьорите Венцеслав Димитров, Зорница Маринкова и Ралица Туджаро в "Артефир".  "Празникът..

публикувано на 30.05.24 в 13:55