Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Котката на Шрьодингер

4
Желко Терзиев. Без заглавие или опит за йерархична карта на сензитивно-двигателната чувствителност на Таламуса, 2021, цветен печат в/у самозалепващо фолио
Снимка: Красимир Терзиев

Това е названието на изложбата на Желко Терзиев и Красимир Терзиев, представена в галерия „+359“ до 17 април. Като времетраене тя бе силно съкратена поради затварянето заради десетдневния локдаун, но въпреки това предизвика силен интерес най-малкото в специализираните арт среди.

За Желко Терзиев и Красимир Терзиев интердисциплинарният характер на съвременното изкуство, навлизането му в различни области на науката и технологиите, използването на необичайни пространства и места и преобразуването им, търсенето на цялостно въздействие на произведенията в средата и прочие, са вече „естествени“ изразни средства. Художниците разчитат на подготвения зрител, а същевременно стимулират неговата подготовка, събуждайки интереса му към още знания. И към разбиране на съвременното изкуство, а чрез него и на съвременния ни свят.

Изложбата „Котката на Шрьодингер“ е реализирана с подкрепата на Национален фонд „Култура“.

Красимир Терзиев разказва за това, което бе представено в нея.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Танцовите награди "Импулс" за втори път

За втора поредна година бяха връчени годишните награди на професионалната танцова общност "Импулс". На 27 юни, по време на официалната церемония, в която участие взеха международни и български артисти, бяха отличени постиженията на класическия и съвременен танц у нас. Наградите "Импулс" се учредяват през 2021 с идеята не само да бъдат отбелязани и..

публикувано на 28.06.22 в 16:15

Как задължителната литература да стане по-достъпна за подрастващите

Понякога децата намират четенето за скучно или просто по-добре възприемат информацията чрез слушане или гледане. Тук на помощ идва " Voicelip " – те не се стремят да намалят четенето на книги, а просто искат да дадат повече възможности за лесен достъп до литературата. Особено до задължителната лятна литература . Как българска платформа за аудиокниги..

публикувано на 28.06.22 в 14:15

40 години от откриването на Свещарската царска гробница

Дейността и новите проекти на Историческия музей в гр. Исперих са темата на предаването "Европейски паралели". За дейността на музея, изложбите и ценните експонати разказват Емилия Германова, директор на институцията, и Борислава Вискова, заместник-директор.  Можете да научите и подробности за царската гробница, открита в с. Свещари – един от..

публикувано на 28.06.22 в 13:33

Юлияна Антонова-Мурата – български посланик на културата

Юлияна Антонова-Мурата е дипломат и писател. Тя е сред 24-мата творци, поставили България на картата на света. "Българските посланици на културата" бяха обявени в ефира на програма "Христо Ботев" и за тях гласуваха слушателите.  Юлияна е роден в София, но живее от дълги години в Япония.  Завършила е 91-ва Немска езикова гимназия "Проф. Константин..

публикувано на 28.06.22 в 13:15

Игра на цветовете в ХІV издание на Седмицата на занаятите в Пловдив

Започна ХІV издание на "Седмицата на традиционните занаяти" в Пловдив. След двугодишно прекъсване поради пандемията фестивалът отново е възроден и беше официално открит днес (28 юни) в двора на Регионалния етнографски музей в града. Главни действащи лица в него са майсторите на старите занаяти. До 3 юли те ще демонстрират уменията си, ще обучават..

публикувано на 28.06.22 в 12:15