Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на „Баядерка“ в Русе

4
Момент от репетиция на „Баядерка“
Снимка: Държавна опера - Русе

На 29 май – международния ден на танца русенската опера представя „Баядерка“ на Лудвиг Минкус в режисьорската версия на акад. Калина Богоева. Самата Калина Богоева преди време е правила постановка наречена „Сенките“ използвайки само част от „Баядерка“. За тази постановка работят още Иван Токаджиев, който е автор на сценографията, Яна Дворецка прави костюмите, балетмайстор е Марияна Захариева. Солисти ще бъдат Станислава Караджова-Пенчева, Масаки Такада, Мию Хирамацу, Юджи Шимизу, Михаил Дамянов, Юкико Ито. Премиерата ще бъде на сцената на Доходното здание.

В звуковия файл чуйте какво сподели акад. Калина Богоева.

Акад. Калина Богоева (в средата) на пресконференцията в русенската опера за „Баядерка“

Акад. Калина БогоеваКалина Богоева дебютира на сцената на Софийската опера през 1954 г. Тя е ученичка на Лили Берон. Специализира в московското академично балетно училище при Елизавета Герд, а през 1958 се дипломира в класа на проф. Олга Тарасова във Висшия театрален институт в Москва. От 1958 до 1988 г. Калина Богоева е примабалерина на Софийската опера.

Била е балетмайстор и хореограф на Националната опера и на балета на Варненската опера, директор на танцова трупа „Арабеск“. През 1995 г. създава конкурса за хореография върху българска музика и учредява награда на името на голямата българска хореографка и директор на балет „Арабеск“ в продължение на 20 години Маргарита Арнаудова.

През 1993 г. създава и ръководи специалността „Балетна педагогика“ в Държавната музикална академия „Панчо Владигеров“ - София и филиал на академията в Атина, Гърция.

Преподавател е по методология на класическия танц, класически репертоар, композиция на танца и балетна педагогика.През 1992 г.създава Международната лятна балетна академия „Варна“ и води летни семинари и занятия. От 2000 г. е методист по класически танц в Националното училище по изкуствата в София.

Калина Богоева е лауреат на първия международен балетен конкурс във Варна през 1964 г. – сребърен медал.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Аксепт", "Мистър Биг" и "Дийп Пърпъл" с букет хитове и нови албуми хедлайн в афиша на "Мидалидаре"

Хоп – ето ни вече на терен в Долината на виното, с. Могилово, община Чирпан, нямаме търпение да рокясаме. Четвъртото издание на Midalidare Rock In The Wine Valley ще се проведе от 12 юли (петък) до 14 юли (неделя). Гаранция за погото и доброто настроение за подобно събитие на открито е не само лятото и бирата, пардон – виното, а преди всичко афишът...

публикувано на 08.07.24 в 16:20

В Брюксел аплодират оперни звезди от Полша и Италия в новата постановка на "Турандот"

Тази година музикалната общественост отбелязва стогодишнината от смъртта на бележития оперен композитор Джакомо Пучини. Водещият белгийски театър "Ла Моне" не можеше да подмине тази кръгла годишнина и предложи за финал на сезона нова постановка на последната творба на Пучини – "Турандот". Още повече, че Брюксел е градът, в който композиторът прекарва..

публикувано на 07.07.24 в 08:05

Вердиевите "Сицилиански вечерни" на сцената на Виенската държавна опера

"В постановката от 13 януари 2024 година Игор Головатенко в ролята на Монфорте не само интерпретира въздействащо мелодиите на Верди, но и конфликта между политиката и бащинския дълг. За разлика от него специалистът по белканто Джон Озбърн има малко пространство за извява в ролята на Ариго, и не показва апломба, с който обикновено блести в роли от..

публикувано на 06.07.24 в 07:55

Arbanassi Summer Music събира почитатели на камерната музика

Предстои 14-ото издание на Arbanassi Summer Music от 7 до 12 юли в архитектурния резерват Арбанаси. Организират го контрабасистката Юлита Фъсева и нейният съпруг обоистът Димитри Местдаг. Двамата живеят и работят в Белгия, но оценяват магията на Арбанаси и възможността да правят бутиков фестивал, заобиколени от приятели и съмишленици. "Специалното в..

публикувано на 05.07.24 в 17:05
Константин Илиевски и Симфоничния оркестър на БНР

Последен концерт от сезона на радиосимфониците

Интересен, динамичен, разнообразен бе сезон 2023/2024 на Симфоничния оркестър на БНР. Новият главен диригент на състава Константин Илиевски предложи цялостна концертна програма, в която бе дадено преимущество на някои от най-обещаващите млади български музиканти, оркестър и публика се срещнаха с нови солисти и диригенти, почетени бяха годишнини на..

публикувано на 05.07.24 в 13:10