Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Премиера на „Баядерка“ в Русе

4
Момент от репетиция на „Баядерка“
Снимка: Държавна опера - Русе

На 29 май – международния ден на танца русенската опера представя „Баядерка“ на Лудвиг Минкус в режисьорската версия на акад. Калина Богоева. Самата Калина Богоева преди време е правила постановка наречена „Сенките“ използвайки само част от „Баядерка“. За тази постановка работят още Иван Токаджиев, който е автор на сценографията, Яна Дворецка прави костюмите, балетмайстор е Марияна Захариева. Солисти ще бъдат Станислава Караджова-Пенчева, Масаки Такада, Мию Хирамацу, Юджи Шимизу, Михаил Дамянов, Юкико Ито. Премиерата ще бъде на сцената на Доходното здание.

В звуковия файл чуйте какво сподели акад. Калина Богоева.

Акад. Калина Богоева (в средата) на пресконференцията в русенската опера за „Баядерка“

Акад. Калина БогоеваКалина Богоева дебютира на сцената на Софийската опера през 1954 г. Тя е ученичка на Лили Берон. Специализира в московското академично балетно училище при Елизавета Герд, а през 1958 се дипломира в класа на проф. Олга Тарасова във Висшия театрален институт в Москва. От 1958 до 1988 г. Калина Богоева е примабалерина на Софийската опера.

Била е балетмайстор и хореограф на Националната опера и на балета на Варненската опера, директор на танцова трупа „Арабеск“. През 1995 г. създава конкурса за хореография върху българска музика и учредява награда на името на голямата българска хореографка и директор на балет „Арабеск“ в продължение на 20 години Маргарита Арнаудова.

През 1993 г. създава и ръководи специалността „Балетна педагогика“ в Държавната музикална академия „Панчо Владигеров“ - София и филиал на академията в Атина, Гърция.

Преподавател е по методология на класическия танц, класически репертоар, композиция на танца и балетна педагогика.През 1992 г.създава Международната лятна балетна академия „Варна“ и води летни семинари и занятия. От 2000 г. е методист по класически танц в Националното училище по изкуствата в София.

Калина Богоева е лауреат на първия международен балетен конкурс във Варна през 1964 г. – сребърен медал.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

„Любовен еликсир“ на Доницети за юбилея на НМА „Проф. Панчо Владигеров“

След грандиозния концерт на 22 май, с който бяха открити Софийските музикални седмици, посветен на 100-годишнината на академията, продължават различните концерти и събития. Изложбата все още може да бъде видяна във фоайетата на зала „България“.  Друго събитие, върху което беше акцентирано, е постановката на операта „Любовен еликсир“ на Доницети. Тя..

публикувано на 24.06.21 в 08:35

„Бъдещо минало“ или как музиката среща пространствата в дебютния албум на Димитър Горчаков

Да преплетеш времето – бъдещето и миналото, да срещнеш няколко стила – джаз, фолклор, класическо музика, да импровизираш, експериментираш и интерактивираш и всичко това в голямото море на музиката – такава е провокацията, която отправя музикантът Димитър Горчаков с новия си албум „Бъдещо минало“. умее да прави умело преплитане между фолклор, джаз,..

публикувано на 23.06.21 в 08:05

Чухте ли този концерт? Не? Вече можете да го направите в следващите дни

Радиото е магия, радиото е вълшебство, което достига до сърцето на всекиго. Не е необходимо кой знае колко – един приемник. Щракваш копчето и слушаш. Можеш да правиш и най-различни други неща. Проблемът е, че за жалост всичко отлита в ефира и не може да се повтори. Ето сега в сайта на програмата ще ви предлагаме някои концерти, излъчени преди..

обновено на 21.06.21 в 16:05

Запис на концерта „Рапсодии“ на Симфоничния оркестър на БНР

Концертът „Рапсодии“, който радиосимфониците и техният главен диригент Марк Кадин изнесоха на сцената на зала „България“ на 18 юни, включва популярни образци, създадени в този жанр от Веселин Стоянов, Клод Дебюси, Ференц Лист, Джордже Енеску и Панчо Владигеров. Солист Кристиян Калоянов, кларинет. Благодарение на Еврорадио, беше излъчен директно не само..

публикувано на 21.06.21 в 15:27
Панчо Владигеров

Радиосимфониците – епизод 2 с „Епизоди“ опус 36 на Владигеров

Във второто издание на рубриката на Марио Ангелов – продуцент на симфоничната музика в БНР, акцентът е върху нови записи на СО на БНР из творчеството на много обичан български класик – Панчо Владигеров. „Фокстрот“ без опус – оригинал за пиано от 1925 г., оркестриран от Милчо Левиев, е първият запис, осъществен от Марк Кадин през 2017 в качеството на..

публикувано на 21.06.21 в 09:15